Quantcast
Channel: Høgskolen i Moldes nettavis
Viewing all 1588 articles
Browse latest View live

– Jeg har først og fremst vært lærer

$
0
0

Professor Øyvind Halskau (70) erklærte at han først og fremst har vært lærer – og ikke forsker, da han takket for seg etter 28 år ved HiMolde.

Et 20-talls kolleger tok i dag et kakestykke og en kopp kaffe for å markere at Øyvind Halskau, professor i logistikk, slutter ved HiMolde denne våren.

Dekan Hans Fredrik Nordhaug åpnet med å si at Halskau allerede for ti år siden – da Nordhaug begynte å arbeide ved HiMolde – var en slags syvende far i huset.

Professor Øyvind Halskau - som opprinnelig er fra Oslo - spiste i dag avskjedskake med kolleger på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Professor Øyvind Halskau – som opprinnelig er fra Oslo – spiste i dag avskjedskake med kolleger på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

I Halskaus mappe hadde Nordhaug gravd fram at dagens hovedperson – som er utdannet matematiker – underviste på ungdomskolen på Sunndalsøra fra 1972 og på Molde videregående skole fra 1978, før han tok til på HiMolde i 1987. Halskau forsvarte doktorgraden i økonomi ved Norges Handshøyskole i 2000 og så sent som i fjor ble han professor i logistikk. Nordhaug sa at det var en lærerik og morsom opplevelse å spille «The Beer Game»  – en klassiker i logistikkfaget – under Halskaus ledelse.

Halskau fylte ut bildet med å si at han også hadde undervist ved en barneskole på Tjøme i sin tid.

– Jeg har undervist alt fra sjuåringer til og med doktorgradsstudenter. Grunnleggende har jeg vært lærer i alle de år, sa Halskau, før han leste høyt fra Arne Paasche Aasen-diktet «Til min elskede».

Dette diktet er trolig nokså uvanlig å høre i vår tid. i og med at den elskede i dette tilfellet er en morgensigarett.

Kontorsjef Berit Svendsvik - som både har vært nabo og kollega av Øyvind Halskau - kunne avsløre at professoren er veldig glad i blomster. Foto: Arild J. Waagbø
Kontorsjef Berit Svendsvik – som både har vært nabo og kollega av Øyvind Halskau – kunne avsløre at professoren er veldig glad i blomster. Foto: Arild J. Waagbø

En kollega, professor Svein Bråthen, overrakte whisky, «Vulgær og vidunderlig» av Kjetil Rolness (brukt) og «Britiske statsministre 1900-2015» av Hans Olav Lahlum og Øivind Bratberg (ny), som en kommentar til Halskaus brede interessefelt.

– Den rollen du har hatt i oppbyggingen av logistikkfaget her ved høgskolen – selve flaggskipet vårt – kan ikke overvurderes. Du ble først professor i fjor, men det er fordi du har tatt institusjonelt ansvar og i mindre grad forholdt deg til det moderne tellekantsystemet, sa Bråthen.

Professor Arnt Buvik fremførte deretter Erik Bye-visa «Vår Herres klinkekule» som a capella solosang, før stipendiat Yahuen Maisiuk roste Halskau for hans gjerning i klasserommene og som veileder.

– Din innsats har vært sentral for at cirka 60 studenter fra Hviterussland er stolte over å ha tatt en mastergrad i logistikk i Molde, sa Maisiuk, som også nevnte at tilsammen sju hviterussere har og har hatt sine doktorgradsstudier ved HiMolde.

Maisiuk overrakte deretter – på vegne av professor Irina Gribovskaya – den lett aldrende lærer et bonsaitre og en flaske vodka.


– Har spart millioner i alliansen

$
0
0

På et allmøte onsdag der en høgskoleallianse mellom Molde, Lillehammer og Volda sto på dagsorden, kunne banksjef Olav Gjerland fortelle at Sparebank 1 Alliansen har høstet betydelige stordriftsfordeler siden starten i 1996.

– Sparebank 1-alliansen ble til i 1996. Den ble dannet av banker som så at de var for små hver for seg, men som likevel ønsket å beholde sin selvstendighet og autonomi, sa Olav Gjerland, banksjef i Sparebank 1 SMN, og pekte på at dette ønsket om lokalt og regionalt selvstyre også deles av mange norske høgskoler.

Gjerland sa at stordriftsfordelene i alliansen særlig hadde gjort seg gjeldende på IT- og mobilløsninger, kompetanseheving og innkjøp.

– Bankene har spart millioner i alliansen. Det er sikkert snakk om 100 millioner, sa Gjerland.

Gjerland sa at Sparebank 1 Alliansen, som med 7000 ansatte er landets nest største bankgruppering,  er med på å gjøre alliansebankene mer attraktive i forhold til rekruttering. Og ikke minst er bankene blitt mer synlige  på grunn av felles markedsføring. I tillegg til teknologiske løsninger leverer alliansen ogsp produkter som fond og forsikring til alliansebankene.

– Det er ikke uproblematisk for bankene i alliansen å forlate den når man først har lagt så mange egg i en kurv, sa Gjerland.

HiMolde-rektor Hallgeir Gammelsæter sa at Gjerlands korte foredrag hadde til hensikt å sette i gang tankerprosesser hos allmøtedeltagerne i forhold til allianseforhandlingene som er i gang mellom høgskolene i Molde, Lillehammer og Volda.

– Det handler om å handle mens vi fortsatt har frihet. Det er vårt eget styre som har ansvaret for driften av Høgskolen i Molde, så vi trenger ikke å vente på verken Storting eller regjering. Som allianse vil vi stå sterkere om flere høgskoler blir med, Jeg tror en allianse særlig kan være attraktivt for de andre statlige vitenskapelig høgskolene. Det viktig at man forstår at en allianse ikke betyr at vi skal smelte sammen med Lillehammer og Volda, sa Gammelsæter.

LES MER: – Alliansen vil bevare og styrke den regionale rollen

Kai Olsen, profilert informatikkprofessor ved HiMolde, pekte på at bankene sto overfor store utfordringer knyttet til nettbankdrift da Sparebank 1-alliansen så dagens lys i 1996. Han innrømmet at han ser pessimistisk på strukturprosessen i UH-sektoren.

– Med Ålesund innenfor NTNU-systemet vil strukturendringer i Ålesund være en intern NTNU-sak. Politikerne slipper da å være vitne til fakkeltog, sa Olsen.

Prorektor Kjetil Kåre Haugen trakk fram at HiMoldeX-satsingen – åpne videoforelesninger – kan rulles ut blant partnerne i en høgskoleallianse.

– Da kan allianseskolene bli synlige internasjonalt, sa Haugen.

Gammelsæter varslet på slutten av allmøtet at det nå settes i gang en strategiprosess ved HiMolde.

Konspirasjonsprediksjoner

$
0
0

Mørke skyer hemmer utsikten fra toppen av Haugen i dag, men et glimt av blå himmel (opp mot høyre) gir håp om bedring. Det står om fotballnorges og fotballmoldes framtid, de viktige beslutningene fattes nå.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

Et tegn i tiden synes å omfatte konspirasjonsteorier av ulike slag. Selv fra en skjermet tilværelse på toppen av Haugen er det bortimot umulig å ikke kjenne pusten av denne (kanskje) litt merkelige trenden. Paradoksalt nok døde en av vår tids aller fremste konspirasjonsteoretikere, Nobel- og Abelprisvinneren John F. Nash, tidligere denne uka i noe så prosaisk som en bilulykke. Et slikt utfall vil antagelig i seg selv danne grunnlag for konspirasjoner. Uansett, her oppe på toppen er det fortsatt fotballen som interesserer og et så vidt viktig fenomen omfattes selvsagt også av tidstrender. Derfor skal vi med vanlig beskjedenhet og moden argumentasjon presentere noen konspirasjonsteorier knyttet til det som skjer i fotballuniverset.

I forgårs tapte Brann 4-1 mot Levanger. Brann rykket ned fra Tippeligaen i fjor, mens Levanger rykket opp fra Oddsenligaen (også) i fjor. Gårsdagens møte fant altså sted mellom to lag der kvalitetsavstanden burde være betydelig i favør Brann. Norsk Tippings oddssettere var enige i dette og satte følgende odds før kampen:

3,75 – 3,30 – 1,80

Seier til Levanger ga altså utbetaling på 3,75 mill om en million ble investert, med Levanger som vinner. Ingen dårlig avkastning. For de av oss som var så heldige å bevitne denne selsomme sportslige begivenheten framsto bergenserne usedvanlig tamme og inkompetente. Levanger framstod nærmest som et topplag (noe de definitivt ikke er), og undertegnede begynte faktisk å filosofere over om Brann egentlig prøvde å vinne kampen.

Kan det tenkes at Brann (spillerne) faktisk ønsket å tape denne kampen? Med en forhistorie i pressen der tap nærmeste automatisk utløste trenerskifte kunne det åpenbart være i Brann-spillernes interesse å tape kampen, om de skulle føle behov for en ny trener. Slik Brann har spilt i år er det vel neppe grunn til å tro at verdien på spillerne i Brann har økt særlig, noe som åpenbart ikke er i spillergruppas interesse. Tap ga Nordling-exit og fornuftig investering på oddsen ga finansiering av trenerskiftet i tillegg. (Kan det tenkes at David Nilsen er et aktuelt navn?) Snakk om å slå to fluer i et smekk. Dette er selvsagt ren spekulasjon, og vi har ingen informasjon verken på toppen av Haugen eller utenfor som gir noen som helst holdepunkter for en slik teori. Det samme gjelder neste og kanskje lokalt sett viktigere konspirasjonsteori.

Norge spiller som kjent EM-kvalifisering for tiden og laget vårt har dessverre (som vanlig) ikke prestert opp mot hva en kunne forvente. Siste kamp i kvalifiseringen, tap 5-0 borte mot Kroatia, ga undertegnede visshet; vi når ikke turneringen denne gangen heller. NFF tar i motsetning til undertegnede livet litt mer med ro, og venter nok med sende Per Messias Høgmo tilbake til doktorgradsstudiene til tabellen er enda klarere i Norges disfavør. Dermed oppstår (åpenbart) et behov for en ny landslagstrener. Kanskje det er derfor stillheten omkring Ole Gunnar Solskjærs navn er så påtrengende. Har Kjetil S. og Ole Gunnar snakket sammen? Har NFFs ledelse vært forutseende nok til å prognostisere Per Mathias’ mislykkethet og allerede gjort en avtale med en ny trener? Vi verken vet eller tror, men som leseren åpenbart oppfatter; vi spekulerer.

La oss imidlertid være en anelse mer alvorlige på slutten. Jeg tror ikke Ole Gunnar er så dum at han sier (eventuelt har sagt) ja til et slikt tilbud. Det kan selvsagt tenkes at han har sagt ja, men innerst inne likevel ikke tar jobben – fallhøyden i en slik jobb er selvsagt (om mulig) enda større enn i  Cardiff. Om jeg får rett i her, er fortsatt landslaget i beit for en ny trener, Per Mathias må erstattes. Med dette utgangspunktet er det vanskelig å ikke tippe at Tor Ole Skullerud er en aktuell kandidat. Med bakgrunn i U-landslagssuksess og nå dobbeltmesterskap i MFK er vel han en rimelig klar favoritt til en slik jobb.

Dette kan kanskje synes som dårlige nyheter, men her oppe hvor utsikten er vid og brei har vi funnet svaret. Per Mathias erstattes med Tor Ole. Dette åpner for ny trener i MFK og det blir IKKE Ole Gunnar denne gangen. Derimot åpner det plass for Norges og kanskje Europas beste trener – Bob Bradley. En mann som har greid å gjøre Ernest Asante til fotballspiller og Adama Diomande landslagsaktuell er åpenbart et fotballgeni. Er det noen skal kunne ta vårt kjøre hjemmelag det neste steget på veien mot europeisk toppklasse må det være denne detaljorienterte amerikaneren. Og det verste av alt, han er ikke engang kostbar.

Heia Molde!

PS! Kampen mot Mjøndalen var riktig positiv. Ikke på grunn av tre mål i riktig retning, men fordi MFKs defensive spill endelig fungerte. La oss inderlig håpe at fortsettelsen leder i samme retning. MFK har laget mer enn nok mål i år, det har derimot vært det å forsvare seg som har vært problemet. Får en satt forsvaret nå kan sommer og høst bli riktig interessant – med eller uten Tor Ole eller Bob.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.

Studentene slet med Dagbladets løssalg

$
0
0

Over 200 HiMolde-studenter i Molde og Kristiansund avla i dag eksamen statistikkfaget MAT110. Vi spurte fem av dem hvordan det gikk.

(Er du interessert i å sjekke dine egne statistikkferdigheter, kan du laste ned årets eksamen og løsningene til slutt i artikkelen.)

Trym Rudberg (21), økonomi og administrasjon:

Trym Rudberg studerer økonomi og administrasjon ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Trym Rudberg studerer økonomi og administrasjon ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Jeg syns oppgavene var greie, men det spørs jo hva du har øvd på. Jeg klarte det meste. Oppgaven om Dagbladet, salg og normalfordeling var nok vanskeligst. Jeg sleit en halvtime med den. PK (førsteamanuensis Per Kristian Rekdal, red. anm.) gjør undervisningen god med mange praktiske eksempler, så de som går på Høgskolen i Molde er heldig som har han. Han er aktiv på Facebook, lager kortvideoer, formelsamling, kompendium, øvingsoppgaver og løsningsforslag, så jeg må si at han er den beste foreleseren jeg har hatt så langt.

Guro Rise (21), regnskap og revisjon:

Guro Rise studerer regnskap og revisjon ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Guro Rise studerer regnskap og revisjon ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Det gikk veldig bra i dag, min beste eksamen i år. Det var en oppgave om normalfordeling som tok meg på senga, men ellers var det greit. Statistikk er ikke så vanskelig når du knekker koden og jeg syns PK har klart å hjelpe meg med å knekke den – iallfall halvveis. Egentlig tenkte jeg at statistikk kom til å bli et forferdelig fag, men slik ble det ikke. Dessuten hjelper det at PK gir oppgaver som er tatt fra det virkelig liv.

Endre Søvre Haukeland (21), logistikk og SCM:

Endre Søvre Haukeland studerer logistikk ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Endre Søvre Haukeland studerer logistikk ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Jeg var godt forberedt, så det gikk veldig bra. Kurset har vært godt planlagt og gjennomført fra PKs side, med kompendium og formelsamling. Så dette gikk greit og det var igrunnen som forventet, for jeg hadde hørt fra studenter som tok faget i fjor at opplegget var bra.

Amalie Hopkinson (20), logistikk og SCM:

Amalie Hopkinson studerer logistikk ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Amalie Hopkinson studerer logistikk ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Det er vanskelig å vite, men jeg tror det gikk greit. Det var litt vrient å få til et par deloppgaver, men de har PK sikkert lagt ut for å skille ut hvem som skal få A. Uansett hvilket fag PK har, så får han det til å virke lett. Og statistikk har vært et greit fag. Jeg syns det var lettere enn matte.

Vegard Øye (20), logistikk og SCM:

Vegard Øye studerer logistikk ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Vegard Øye studerer logistikk ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Jeg føler at det gikk bra på eksamen i dag. Jeg la inn en god innsats før eksamen og har ellers fulgte PKs opplegg og levert øvingsoppgaver under kurset, så i dag var alt greit. Dette kan bli en A eller en B, tror jeg. Det er mange formler i statistikkfaget og lett å gå seg bort, men vi har med formelsamling på eksamen så vi slipper heldigvis å pugge alle sammen.

OPPGAVENE: 999 Exam MAT110 Statistikk 1 (28 mai 2015)

FASITEN: 999 Solution Exam MAT110 Statistikk 1 (28 mai 2015)

Spår at oljebransjen rekrutterer igjen om to år

$
0
0

Da det nye masterstudiet i petroleumslogistikk ved HiMolde ble lansert med et seminar på campus i dag, sa professor Arild Hervik at olje- og gassnæringen vil rekruttere som normalt igjen om to-tre år.

Han sa at de som rammes av de pågående nedbemanningene i petroleumsindustrien nå finner seg jobber i andre sektorer.

Hervik vært sykemeldt siden i fjor. Han sa at han holdt sin siste forelesning 26, oktober og at han har vært uten stemme i seks måneder.

– Det er vidunderlig å kjenne sagmuggen igjen, sa han med et smil.

Det nye masterstudiet som starter opp ved HiMolde i høst tilbyr studentene å ta deler av utdanningen ved Gubkin Russian State University of Oil and Gas i Moskva.

– Logistikere har i bunn og grunn bare én eneste oppgave, og det er å redusere kostnader, erklærte professor Yuri Shcherbanin fra Gubkin-universitetet.

LES MER: Moskva + Molde = Master

Han sa at olje- og gasslogistikk på mange måter skilles seg fra det han omtalte som klassisk logistikk.

– I den klassiske logistikken forholder man seg til veier, jernbaner og lagre, men når det gjelder utvinning av olje og gass så starter man ofte med absolutt null infrastruktur, sa Schherbanin.

Kostnadseffektiv bruk av supplyskip kan gi økte kostander på offshore oljeinstallsjoner.- Det handler om «stuff wating for staff» og «staff waiting for stuff», forklarte Bjørnas Aas.
Kostnadseffektiv bruk av supplyskip kan gi økte kostander på offshore oljeinstallsjoner.- Det handler om «stuff wating for staff» og «staff waiting for stuff», forklarte Bjørnas Aas.

Bjørnar Aas, som har en doktorgrad i logistikk fra HiMolde, sa i sin presentasjon at det ligger enorme besparelser i å forbedre forsyningskjedene til offshore installasjoner.

– Dagsraten for et supplyskip ligger på cirka 100 000 kroner, sa Aas, og viste en grafisk fremstilling av hvordan kostnadene til supplyskip går ned i operatørselskaper etterhvert som logistikkoperasjonene i selskapet blir mer sofistikerte.

– Forsyningskjeden på norsk sokkel er «best practice», sa Aas, og tilføyde at det skal bli spennende å se hvor langt Statoil  i dagens situasjon klarer å presse ned kostnadskurven (se foto) for tilleggskostnader knyttet til å forsyne offshoreinstallasjonene.

Representanter for Statoil, Gassco og Kristiansund kommune holdt også presentasjoner på seminaret.

Bare tre NOFOMA-påmeldte fra næringslivet

$
0
0

Næringslivet er invitert til å delta på forskerkonferansen NOFOMA på Molde Campus denne uka, men så langt har bare tre personer meldt seg på. 

Det opplyser Geir Arne Svenning, som er leder for Enhet for utadrettet virksomhet (EUV) ved HiMolde.

– En dagspakke med lunch koster 500 kroner, så dette er så billig at jeg  bare vil anbefale folk å melde seg på om så for å bare stikke innom og se.  Det fins ingen annen mulighet for å oppleve noe tilsvarende her i regionen, sier Svenning.

Svenning kjenner ikke til at NOFOMA – som i dag er et nordisk nettverk for forskning på logistikk og SCM (supply chain management) – tidligere har åpnet dørene for næringslivet. Men han mener at det er er tegn i tiden at flere og flere er interessert i forskning, så han syns det er helt greit å slippe en ny gruppe interesserte inn i et rom som hittil har vært forbeholdt forskere.

LES MER: Grønt forskertreff i Molde

– På konferansen vil næringslivsrepresentanter kunne snakke med forskerne, så dette handler også om nettverksbygging og potensielt nye forskningsprosjekter, sier Svenning.

– Hva slags kompetanse bør de som ikke er forskere ha for å få utbytte av konferansen?

– De bør kanskje ha noe forkunnskaper om temaene, men folk med økonomisk-administrativ utdannelse, ingeniører og teknologer har gode forutsetninger for å få med seg det faglige innholdet på konferansen, sier Svenning.

Se hovedprogrammet for NOFOMA her.

Også HiMoldes førsteamanuensis Arild Hoff sier at deltagere fra næringslivet bør ha «en viss akademisk kompetanse» for å ha utbytte av å følge konferansen torsdag og fredag.

Hovedtaler torsdag er Steinar Birkeland, leder for forretningsutvikling i Shell, som skal ta for seg Ormen Langes verdikjede fra reservoar til marked, mens det er førsteamanuensis Amir Sasson, BI («Contemporary Competition and Beyond») og seniorkonsulent Eivind Dale, DNV («Cargo Ferry Concept») som er hovedtalere fredag.

Med bistand fra Arild Hoff har vi laget en lettforståelig oversikt over hva slags publiserte forskningsresultater som vil bli presentert i de parallelle sesjonene torsdag og fredag:

(Se det detaljerte vitenskapelige NOFOMA-programmet her.)

Torsdag kl. 11-12.30:

Sesjon T2-A:  Miljø og bærekraft i verdikjeder – kvalitativ forskning.

Sesjon T2-B: Ruteplanlegging, lager og optimale ordremengder – kvantitativ forskning.

Sesjon T2-C: Innkjøp og leverandørintegrering – kvalitativ forskning.

Sesjon T2-D: Fleksible containere, den Nordlige sjørute m.m.

Torsdag kl. 13.30-15:

Sesjon T3-A:  Returlogistikk, avfall og gjenbruk.

Sesjon T3-B: Cyber-fysiske systemer, Internet of Things-teknologi, informasjonsflyt- og synlighet.

Sesjon T3-C: Innkjøp, leverandørutvikling og sourcing.

Fra kl 15.15 til 16.45 vil forskerne på konferansen presentere pågående forskningsarbeider på seks parallelle sesjoner.

Fredag kl. 09-10.30:

Sesjon F1-A: Oversikt over logistikk- og SCM-doktorgrader, virkning av verdikjedeintegrering på butikkprestasjon m.m.

Sesjon F1-B: Transport av farlig gods, risikoledelse.

Sesjon F1-C: Vinens verdikjede m.m. (blandet forskning)

Fredag kl. 13.30-15:

Sesjon F3-A: Fraktøkonomi.

Sesjon F3-B: Grønn shipping.

Sesjon F3-C: Katastrofelogistikk, nødhjelp og bilsalg m.m.

NOFOMA i Molde arrangeres av HiMolde og NTNU.

Hjelle i spissen for forskning i allliansen

$
0
0

Harald Martin Hjelle, førsteamanuensis og viserektor for forskning ved HiMolde, skal lede en arbeidsgruppe som skal komme med forslag til forskningssamarbeid i høgskolealliansen.

Det melder Høgskulen i Volda på sin hjemmeside.

Ledere ved høgskolene i Volda, Lillehammer og Molde var i går samlet for å arbeide videre med en høgskoleallianse. På møtet ble det satt ned tre arbeidsgrupper som har frist til 1. september med å komme med forslag til utvidet samarbeid mellom høgskolene.

LES MER: – Har spart millioner i alliansen

I tillegg arbeidsgruppen for forskningssamarbeid, ble det satt ned arbeidsgrupper som skal  komme med samarbeidsforslag på områdene internasjonalisering og studentrekruttering.

Studiedirektør Iben Kardel ved HiLillehammer skal lede internasjonaliseringsgruppen, mens påtroppende rektor Johan Roppen ved HiVolda skal lede gruppen som vill ta for seg studentrekruttering.

LES MER: – Alliansen vil bevare og styrke den regionale rollen

Høgskolene vil ha en representant i hver i de tre arbeidsgruppene, melder HiVolda.

Studiedirektør Iben Kardel (Lillehammer), studiesjef  Gonnie Smit (Volda), rektor Hallgeir Gammelsæter (Molde), rektor Per Halse (Volda), rektor Bente Ohnstad (Lillehammer) og studiesjef Sissel Waagbø (Molde). deltok på møtet i Volda i går. Foto: Høgskulen i Volda
F.v.: Studiedirektør Iben Kardel (Lillehammer), studiesjef Gonnie Smit (Volda), rektor Hallgeir Gammelsæter (Molde), rektor Per Halse (Volda), rektor Bente Ohnstad (Lillehammer) og studiesjef Sissel Waagbø (Molde). deltok på møtet i Volda i går. Foto: Høgskulen i Volda

 

How to Be a Researcher

$
0
0

On the 3rd of June for the second time at Molde University College begun the  NOFOMA(The Nordic Logistics Research Network)  Conference with its traditional prelude  NORDLOG or so called Doctoral Day.

Photo by KRYSTOF DIATKA

The Doctoral Day was attended by PhD students from all around Scandinavia and members of general public. «The purpose of the NORDLOG is to teach people how to be researchers» summed up Associate Prof.  Bjørn Jæger, the main organizer responsible for the Doctoral Day.

The program was opened by a quick introduction by vice-rector for research of Molde University College Harald Hjelle. Followed by useful lecture on Efficient  Academic Writing by James Hayton PhD an author of a book PhD: an Uncommon Guide to Research, Writing and PhD Life.  Target of the lecture were mainly the PhD students and their dissertations .  His perspective of balancing the carelessness and professionalism opened ways how to handle task as large and complicated as PhD thesis is.

Lecture by James Hayton and his interesting pointers.
Lecture by James Hayton and his interesting pointers.

To battle one of the largest foes of current student public, the internet procrastination, James Hayton suggests fairly drastic measure which he himself applied on his dissertation. Which is cancelling internet connection. Effectiveness of this method is proved by the fact that he managed to finish his dissertation in mere 3 months.

“ PhD expert never shows all he knows but goes for the most relevant information he could contribute with”

Was one of the many advices James Hayton, PhD also provided.

Next presentation was held by Prof. Stentof from Denmark and summed up contribution of Scandinavian PhD students in terms of logistics and supply chain management.  Which was an overture to a presentation by internal professor Øyvind Halskau who presented the state of PhD studies at Molde University College. Up to this date this college approved 16 Norwegian and 19 international PhD disertations. According to Prof. Øyvind Halskau

Øyvind Halskau presenting doctoral studies acomplisments of Molde University College.
Prof. Øyvind Halskau presenting doctoral studies acomplisments of Molde University College.

„The most significant contribution of Himolde doctoral students was to Supply Chain concept development. This concept requires further thorough research both in qualitative and quantitative way.”

Help with academic writing, much appreciated by the audience, was then expanded by the editor of International Journal of Physical Distribution & Logistics Management Prof. Alex Ellinger from USA. Rather amusing lecture offered usefull insight into generall creation of academic pappers which aim to be published in journals. Proffesor Alex Ellinger suggested authors to ask themselves questions cunnigly simple, such as „Who cares?“ or „ So what?“ Meaning the subjects of said papers. Those supposingly obvious suggestions attracted the most attention of the audience out of all given during the day.

Prof. Patrik Jonsson then offered a guide to revision of academic papers for scientific journals. Considering the present audience this provided further guidelines for production of those such articles. Folowing initiative was then taken by PhD student individually presenting their researches and receiving feedback from present lecturers with that the set of presentations of NORDLOG ended.

Associate Prof.  Bjørn Jæger, the main organizer responsible for the Doctoral Day.
Associate Prof. Bjørn Jæger, the main organizer responsible for the Doctoral Day.

„The next two days or NOFOMA are going to be about getting together and sharing ideas benefiting research“ Promised  Associate Prof. Bjørn Jæger.

 


Luxurious Chateau Saved Money for NOFOMA Conference

$
0
0

NOFOMA conference was originally supposed to be organized by NTNU in Trondheim this year. But due to organization of another large event there and promised and recently fulfilled cooperation with Molde University College it moved to Himolde instead.

Photo by KRYSTOF DIATKA

Lise Lillebrygfjeld Halse- cochairman of NOFOMA conference.
Lise Lillebrygfjeld Halse- co-chairman of NOFOMA conference.

The conference started, the evening before the first contributing authors presented their papers, with a reception. It took place  at the historical venue called Chateau close to the city center of Molde. This place was chosen for this occasion for its historical and esthetic value. “ Originally we planned to organize this reception at the hotel Alexandra but both the rental price and price for refreshment were just unnecessary high so we decided for Chateau. We wanted to have a garden party here but sadly due to weather condition it was impossible” Said Lise Lillebrygfjeld Halse the co- chair of the NOFOMA conference. The relaxed atmosphere of the Chateau was underlined by plenty of food and beverages. Groups of conference participants and attendees occupied different sets of furniture and kept each other busy with small talk and chatting. In this atmosphere Lise Lillebrygfjeld Halse revealed more about the organization of NOFOMA. Apparently The model from previous years conference in Copenhagen was used. The so called double blind review model was applied when two independent reviewers evaluated every candidate paper which was striped of its authors name to ensure transparency. Based on this evaluation it was decided whether the paper deserves presentation at the conference and eventually the best paper was chosen. Said paper is going to be awarded on Thursday evening.

Prof. Øyvind Halskau enjoying the reception.
Prof. Øyvind Halskau enjoying the reception.

The friendly atmosphere of reception in Chateau played along with the ultimate goal of NOFOMA which is to build a network of academics this togetherness benefits any research.

By 22:00 all guests of the party left to get ready for two upcoming days filled with parallel presentation sessions.

For more photos from the reception visit our Facebook page.

 

Supply Chain and Food Waste

$
0
0

The main part of NOFOMA conference at Molde University College started in the morning of 4.6. Essentially the main program of that day consisted of four parallel presentation sessions taking place in different class rooms of Molde University College. Academics from all around the world presented their papers approved by the conference committee. The topics of all presentations were somehow connected to logistics and supply chain management.

Photo by KRYSTOF DIATKA

Malin
Malin Göransson

The areas of interest varied. For example the presentation of Malin Göransson coauthor and presenter of the Enablers and Hinders for Eco-Innovations in Supply Chains- Evidence from Literature paper  opened a gateway to the research project they are carrying out at the Lund University in Sweden.“ The aim of this research is to imply usage of a dynamic shelf life of groceries instead of the static which is used today“  Said  Malin Göransson.

In other words the static shelf life is measured by common expiration date or „best before“ present on almost all goods which could be bought in a grocery store. The flaw of this system is that the expiration date is based on estimation which does not reflect the actual state of the item. This might lead to premature discarding  which, while taking place inside of a supply chain, hurts the producer. Not to mention the food waste which is a large social problem. The suggested dynamic shelf life is based on the actual state of the nutritive.” So far we are using a sensor measuring the temperature in the crate with the product sending the information to the cloud. There based on a certain algorithm the actual expiration date is computed.” Added Malin Göransson. The whole project is still in a research phase. But if applied as intended, every single food item would be fitted with individual sensors measuring not just the temperature but other variables as well. Malin Göransson believes that this could lead to general extension of shelf life of groceries and potentially to reduction of food waste.

Prof. Lars-Erik Gadde answering questions after his presentation.
Prof. Lars-Erik Gadde answering questions after his presentation.

On the other hand, according to coauthor and presenter of the paper Reducing Food Waste- Effects  of Increasing Supply Chain Responsiveness and Extended Relationship Collaboration  believes that extension of shelf life does not lead to extensive reduction of food waste. In his presentation he argued that products with longer shelf life are simply scheduled to stay in warehouses longer which is where much of the food wasting within supply chain takes place. In his paper Prof. Lars- Erik Gadde for example suggests to apply more of a Make to Order production approach ,instead of currently preferred Make to Stock, within the food industry. Among other measures this could lead to reduction off food waste and  all the negative impacts related.

The Award for The Best Paper Boosted Motivation

$
0
0

The first day of NOFOMA Conference ended rather festive. The cafeteria at the Molde University College was fancy as never before and provided a three course dinner and large amounts of beer and wine. Needles to say, the academic tension present the whole day dissolved very quickly.

Photo by KRYSTOF DIATKA

The quick initial speech given by Prof. Øyvind Halskau, the chair of the NOFOMA Conference, ensured everyone that there will be no other speeches until everyone ate at least two courses. This was welcomed with a round of applause. The guests enjoyed the menu consisting of garlic Bruschetta with Serrano ham for starters, main course of venison on bed of vegetables with a red wine butter sauce and a side of potatoes au gratin, and dessert of cheesecake with raspberry coulis.The credit for those dishes belongs to chef Matt Lunn and his team.

Prof. Patrik Jonsson and his award.
Prof. Patrik Jonsson and his award.

The break between main dish and desert was filled with another speech summing up the purpose and success of the NOFOMA Conference by Prof. Øyvind Halskau and Prof. Arnt Sture Buvik enlightened by a musical number and a little bit of comedy featuring themselves. This was an introduction to an award giving ceremony for the best papers at the conference both in PhD students and post PhD categories sponsored by DB Schenker, transportation and logistics company. The winners in post PhD category are Prof. Patrik Jonsson and Stig-Arne Mattsson with a paper Inventory Management Practices and Research Needs.

In the PhD- students category Kristina Laschinger and Corina Maas were the victors with their paper Flexible Container Filling Quantities- A Measure For Logistics Flexibility in The Automotive Industry.” The aim of the paper was to research if it is possible to balance the fluctuations of the assembly line in automotive industry by adjusting the container filling quantities  flexible to the demand for parts at the assembly line.” Claimed Kristina Laschinger. The main groundbreaking finding of this paper is that sometimes shipping not entirely full containers under carefull planning and scheduling,  in a complex automotive industry proves to be more efficient than entirelly full containers. The skills those PhD students have in the industry are undisputable since Kristina Laschinger is employed by BMW and Corina Maas ba MAN.

Kristina Laschinger, Corina Maas and their award.
Kristina Laschinger, Corina Maas and their award.

“PhD studies are challenging and wining an award like this is much appreciated boost of motivation”  Corina Maas summed up the importance of this victory.

The evening entertainment was finished with a quiz about the Molde area and after that the crowd dissolved into separated chatting groups and later to seek for a night’s rest before the last day of the NOFOMA Conference.

For more photos from the Conference dinner visit our Facebook page.

3D Printing is The Future

$
0
0

In the middle of the second and last day of NOFOMA Conference at Himolde University College a  plenary session was held. During which Associate prof. Amir Sasson currently  operating at BI, Norwegian Business School , gave speech about the future of the industrial production and its impact on logistics. He believes that future belongs to 3D printers.

Photo by KRYSTOF DIATKA

The presentation begun with definition of what future industrial production companies are going to be based upon. Associate Prof. Amir Sasson believes that it is going to be knowledge and environmental robustness. The placement of such companies was then elaborated and it was postulated that the desired location of such companies needs to fulfill requirements such as cluster attractiveness, talent attractiveness and ownership attractiveness.

Associagte Prof. Amir Sasson compares bidding process of cities and towns for placement of those factories to a “Beauty contest” which needs to be considered by local political and governmental bodies. The small-scale size of these areas is not necessarily a disadvantage if they fulfill earlier mentioned requirements. This is enabled by rapidly developing technology of 3D printing.

The 3D printing on a rise reveals the possibility to produce all sorts of goods such as car parts, clothing, weaponry but even houses or artificial organs. It is possible to use a whole variety of materials.

Associate Prof. Amir Sasson giving his presentation.
Associate Prof. Amir Sasson giving his presentation.

This technology allows producers with sufficient hardware and software background to produce large and small lot sizes with relatively same overhead expenses and with the requirement of only pure raw materials.

Assuming this plan would be put into action the current concept of Global production and global to local logistics could be shifted to local regional production with the requirement of producing and shipping only raw material globally. Naturally the logistic challenges connected with this system would be enourmously  less complicated.

Both consumers and producers call very strongly for environmental responsibility and sustainability of industry these days. Acording to the presentation the 3D printing fits those needs perfectly since  raw materials used in the production process could be easily recycled and reused in the same way for a different product.

The impact of this development on logistics could be summed up in a statement given during the speech that the importance of containers in transportation would drop by 90% since trucks would be enough to distribute goods locally.

The overwhelming question whether the consumers would be able to print out their own goods on a “desktop” 3D printers at homes was addressed by Associate Prof. Amir Sasson.” Even though we all own desktop printers we still do not print our books on it. We buy them in a store instead. Same development could be expected in the world of 3D printing. The quality of cheaper home 3D printers is naturally inferior to the industrial ones.”

New Opportunities for Petroleum Industry Cooperation

$
0
0

One of the main purposes of the NOFOMA Conference is to bring researches together and issue cooperation. That is a driving force of success in any academic field. Even though this project was not initiated at this year’s NOFOMA Conference, new collaboration between Molde University College and Gubkin Russian State Oil and Gas University in Moscow is going to begin soon.

Photo by KRYSTOF DIATKA

This program is governed from the Russian side  by Prof. Yuri A. Shcherbanin the author of the paper Relationship between Tanker Freight Rates and Oil Prices: Structural Econometric Modelling presented at NOFOMA Conference in the last parallel session on Friday.

The purpose of the project is to provide a combined study program called Master of Science in Petroleum Logistics. The idea is to use specializations of both individual universities to produce experts in this field.

Prof Yuri
Prof. Yuri A. Shcherbanin presenting his paper.

“We understand that Molde University College is renowned and accomplished in the field of so-called classic logistics and its mathematical methods. Gubkin Russian State Oil and Gas University is equally as remarkable in the field of oil and gas extraction and refinery.”

Explained the strength of both universities Prof. Shcherbanin.

This program is basically a combination between exchange study stay abroad and studying at home institution.  First semester of the program is going to take place at Molde University College. The second semester will take place at Gubkin University and the third semester in Molde again. During the fourth semester the students would be presented with the choice whether they want to work on their Master’s thesis in Russia or Norway. This program is going to begin for the first time in the August of 2015.

Containing and transporting petroleum products is not simple container handling, which is a subject of classic logistic. Experts working in Petroleum Logistics need to be familiar with all the properties of relevant product and handle it accordingly. Obtaining these skills is the main contribution of Gubkin State University which operates facilities where the processes taking place during extraction and refining of petroleum could be simulated and studied.

“Studying the field of Petroleum logistics this combined way enables expansion of Norwegian and Russian petroleum industry relations which is very important.” Claims prof. Shcherbatin.

Students successfully accomplishing this program will receive both Russian and Norwegian diploma and will be easily employable in petroleum industry in both countries.

Fra nerdebedrift til konsern på en måned

$
0
0

Hans-Olav Solli – konstituert daglig leder for Molde International Jazz Festival – trenger fortsatt cirka 150 frivillige funksjonærer til årets festival.

– Er det travle dager en måned før festivalen starter?

Hans-Olav Solli. konstituert daglig leder for Moldejazz. Foto: Arild J. Waagbø
Hans-Olav Solli. konstituert daglig leder for Moldejazz. Foto: Arild J. Waagbø

– Alt er på plass, men det er likevel kjempetravelt. Festivalen er et stort løft, så det er mye som dukker opp hele veien. Vi samlet nøkkelpersonellet nå på lørdag. I administrasjonen er vi bare seks-sju personer i tilsammen fem hele stillinger, så vi går nå på kort tid fra å være en nerdebedrift til konsern med 60-70 mellomledere og 6-700 frivillige funksjonærer.

– Er det behov for flere funksjonærer enn det som har meldt seg til nå?

– Ja, vi trenger cirka 150 funksjonærer til, så det er bare å melde seg på på hjemmesida vår. Vi har en del plasser å fylle og særlig behov for voksne folk som har sertifikat for større kjøretøy, for på det området har det  blitt strengere regler. Å være funksjonær på jazzen handler om å yte og nyte, Det er en fin måte å få med seg festivalen på.

– Kommer funksjonærkroa tilbake i år?

– Nei, og det er på grunn av kostnadene knyttet til det, Men det blir funksjonærpris på serveringen i Alexandraparken. Prisen på en funksjonær-øl blir 60 kroner,

– Hvordan går det med billettsalget så langt?

– Vi har tre utsolgte kirkekonserter og er ellers utsolgt for ukespass og flere dagspass. Skruk har et godt rennomé. Jeg har godt håp om at mye blir utsolgt. Dee Dee Bridgewater er f.eks. snart utsolgt. De som ikke får seg billetter til artistene de vil høre får ingen medlidenhet fra meg, for de har lenge hatt muligheten til å kjøpe billetter.

– Kan festivalen gå med overskudd igjen i år?

– Med unntak av årene 2010, 2012 og 2014 har festivalen gått med overskudd. Basert på programmet og tilbakemeldingene jeg har fått, så kan vi tjene penger mange steder. Konsertene på museet er åpnebart ekstra utslagsgivende, men det får vi svaret på den dagen konsertene der holdes. De siste tusen-ene publikummere der er viktig. Robert Plant er en kjent stjerne for de fleste. D’Angelo er litt ukjent for folk flest, men er på øverste hylle i USA. Han kan beskrives som James Brown, Marvin Gaye og Prince i en og samme person. Veronica Maggio er en pop-act, men hun har mye Motown og soul i musikken sin.

– Du er jo kjent som en rockemann. Synes det i programmet?

– Jeg er spent på om folk ser noe av det, utover konserten med Robert Plant. Programmet er kanskje hakket mer progressivt enn tidligere, med f.eks pianisten Tigeran Hamasyan. Og Møster kan kanskje betegnes som rock anno 2015.

– Kommer de nasjonale musikkanmelderne til årets festival?

– Det er et generasjonsskifte på gang i musikkjournalistikken og vi ser en ny generasjon anmeldere som må forholde seg til mer og mer sjangeroverskridende musikk. De er vidtfavnende og retter seg mot et mer ungdommelig publikum. Jeg håper at flere av dem dukker opp.

– Knutepunktstatusen og millionstøtte fra staten er i noen grad satt under press. Gjør festivalen jobben sin?

– Vi gjør jobben og er en pådriver for jazz internasjonalt. Vi er i nettverk med de 16 største festivalene i verden. Det er som om Molde skulle ha spilt i Champions League. Vi bidrar i stor grad til å fremme norske artister internasjonalt. Jeg blir litt sår og lei når jeg hører kritikk fra andre festivalarrangører om at de ikke har lært noe av oss. De har vært her, sett og lært alle som en. De har deltatt og hospitert. Vi deler og forteller alt om hva vi gjør.

– Hvem er årets Fire flate-redaktør?

– Arild Rønsen er tilbake etter fjorårets pause.

– Håper du at jobben som festivalsjef skal bli en fast ansettelse?

– Jeg liker jobben min, men har jo hatt to stillinger i år som daglig leder og markedssjef. Det har vært i overkant mye å gjøre. Årets festival er en slags svenneprøve, men festivalstyret må finne ut hva de ønsker på sin side og jeg og familien min må finne ut hva vi ønsker på vår side.  I mine ni år som markedssjef har jeg opparbeidet meg noen ambisjoner på festivalens vegne, så vi får se hva som skjer. Jeg regner med å få høre noe om dette fra styret før kontrakten min går ut 4. september i år.

– Ordfører Torgeir Dahl – som er din styreleder i festivalen – er også partikollega av deg i byens formannskap og kommunestyre. Molde er en liten by?

– Jeg er på vei ut av politikken, for det lar seg ikke kombinere med denne jobben. Men at det fort skjer i Molde at du kan møte slektninger, venner eller partikolleger i styre og stell, det er det ikke noen tvil om. Både Torgeir og jeg er såpass profesjonelle at det har vi taklet greit.

Jazzfestivalen starter mandag 13. juli og åpnes av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Slik blir du en publisert forsker

$
0
0

Sliter du med å få dine vitenskapelige artikler publisert? Professor Alex Ellingers åtte råd viser deg veien gjennom nåløyet.

Da doktorgradsstudentene i logistikk og supply chain management var samlet i Molde i forrige uke var det særlig en mann de flokket seg rundt, nemlig professor Alexander E. Ellinger fra University of Alabama i USA.

Ellinger er redaktør for tidsskriftet International Journal of Physcial Distribution & Logistics Management som utgis av den britiske Emerald-gruppen. Tidsskriftet er på nivå 1 i det norske tellekantsystemet. I presentasjonen som Ellinger ga studentene på NORDLOG-samlingen, opptakten til NOFOMA-konferansen, finner du de åtte rådene.

– There is a home for (nearly) every paper! mener Ellinger.

Les hele Ellingers presentasjon her (ekstern lenke).

Doctorate students receiving feedback on their research from Prof. Alex Ellinger. Photo: Krystof Diatka
Doctorate students receiving feedback on their research from Prof. Alex Ellinger. Photo: Krystof Diatka

 


Satser hardt på studiemiljøet

$
0
0

Studentsamskipnaden i Molde skal ansatte en studiemiljøkoordinator på heltid.

Det opplyser samskipnadens direktør, Knut A. Silseth.

– Det er en spesiell stilling, så det gjelder å få inn den rette personen. Vedkommende som får jobben skal skape noe helt nytt, sier Silseth.

Han sier at studentenes engasjement over tid har endret seg og at det er årsaken til at samskipnadens styre har besluttet å opprette den nye stillingen.

– Da jeg begynte her på begynnelsen av 2000-tallet, så var det 15 aktive studentutvalg her. I dag er det bare seks-sju utvalg igjen. Før gikk Åpningsuka av seg selv, men nå må vi bistå studentene med å arrangere den. Årsaken er nok utviklingen av samfunnet og at mange studenter har deltidsjobber. Vi hører at de opplever den samme utviklingen på andre studiesteder rundt om i landet, forteller Silseth.

ESN, Moldestudentenes Idrettsforening, Karriereforum, Logistikkforum, Kro & kultur, Åpningsuka, Vinteruka og det nystarede gründerutvalget Start er er aktive utvalg på campus i dag.

– Før hadde vi filmklubb, friluftsgruppe, musikkutvalg, studentradioen Radio PX, studentavisa Ygdrasil, dykkerklubben Slappfisken – vi hadde masse dykkerutstyr her – samt telemarksguppe og klatregruppe, sier Silseth.

LES MER: Studentkvartetter får store sørvendte stuer

Han mener at en studiemiljøkoordinator kan bidra til å gjøre studentengasjementet mer stabilt og mindre avhengig av tilfeldigheter. En annen viktig oppgave blir å bygge opp en ny kultur rundt iSmuget i A-bygningen, som er tilbudet som skal erstatte studentkroa Valhall.

– Jeg ønsker at studiemiljøet i Molde skal utnytte det som er unikt her. Vi kunne f.eks. ha gitt studentene en «Lær å seile»-garanti i samarbeid seilforeningen. Det er bare to timer fra åpent hav til høyfjellet her, sier Silseth.

– Det er ikke mange campuser som kan skilte med egen småbåthavn og badestrand, slik man i praksis har på Molde Campus?

– Nå vi bygde studentboligene på campus, så handlet det blant annet om tilgang til fjord og fjell. Studentene blir med på det som skjer, men de tar ikke initiativet selv på samme måte som før.

– Det har ofte slått meg at de som er aktive i studentmiljøet ofte når langt i yrkeslivet. Er det slik?

– Ja, det hender at jeg blir brukt som referanse og har fått en telefon, Noen ganger har nok det at disse studentene har tatt ansvar vippet avgjørelsen og sørget for at de får sin første jobb, sier Silseth.

Tilbudet til studenter og studiemiljø er også styrket på andre områder den siste tiden. Fra nyttår av økte stillingsprosenten til studentrådgiveren på campus fra 50 til 80 prosent. Silseth opplyser videre at samskipnaden har inngått en avtale med Helse Midt-Norge som skal gi studentene enda bedre tilgang til psykologtjenester.

Bunadfarget bachelorfest

$
0
0

Årets årgang av nye sykepleiere og vernepleiere ble feiret på Hotel Alexandra i Molde i ettermiddag.

Sykepleiere og vernepleiere fra Høgskolen i Moldes 2015-årgang ble feiret på Hotel Alexandra i dag. Foto: Arild J. Waagbø
Sykepleiere og vernepleiere fra Høgskolen i Moldes 2015-årgang ble feiret på Hotel Alexandra i dag. Foto: Arild J. Waagbø

– Når vi ser sykepleiere i bunad på høgskolen, så vet vi at det er en stor dag. Dere går ut i et arbeidsliv som er relativt godt. Nå er det viktig at dere finner glede i arbeidet, sa rektor Hallgeir Gammelsæter i sin hilsen til bachelorkandidatene – 83 sykepleiere og 28 vernepleiere.

Trioen Amtmann Leths Døtre – som har mangt om Molde på hjertet – sto for de musikalske innslagene på seremonien.

Se alle bildene fra seremonien på Panoramas Facebook-side.

Rådmann Ingrid Husøy Rimstad i Aukra kommune var dagens hovedtaler. Hun sa at mot, vilje, samhandling og humor er viktig i arbeidslivet.

Dekan Heidi Viviann Haavardsen og studieleder Elin Mordal overrakte gratulsjoner og roser til årets nye sykepleiere. Foto: Arild J. Waagbø

– Vi velger selv hva slags innstilling vi vil ha til hverdagen, sa Rimstad, og understreket at sykepleierne og vernepleierne har ettertraktede utdanninger. – Alle kommuner vil ha dere og det blir konkurranse om få dere.

Liv Inger Mahle Dreyer og Gunn Marit Gjendem hilste forsamlingen – mye familie var møtt fram – på vegne av vernepleierne, mens Katie Susanne Tokle og Thea Renate Johanson talte på vegne av sykepleierne.

– Vi er klare for arbeidslivet, til å møte både sorg og glede. Å være til stede og vise omsorg er en viktig oppgave, sa de ferske sykepleierne.

En kavalkade av bilder og filmsnutter som ble vist på storskjerm avslørte at sykepleiergruppene i både Molde og Kristiansund har har hatt en studietid med  både alvor og moro i inn- og utland.

Dekan og seremonimester Heidi Viviann Haavardsen delte ut gratulasjoner og roser til kandidatene sammen med vernepleiernes studieleder Hans Petter Iversen og sykepleierne studieleder Elin Mordal.

Sykepleiere på bachelorgradsmarkering på Hotel Alexandra i dag. Foto: Arild J. Waagbø
Sykepleiere på bachelorgradsmarkering på Hotel Alexandra i dag. Foto: Arild J. Waagbø

 

Lyst hodet vant alles hjerter

$
0
0

«A good head and a good heart are always a formidable combination.» Dette sitatet fra Nelson Mandela var utgangspunktet for årets gratulasjonstale fra rektor Hallgeir Gammelsæter til masterstudentene.  Før seremonien var over var en som tok han på ordet og fikk hele salen til å summe.  

Falko Müller jobbet seg til beste karaktersnitt i logistikk- og innkjøpsstudier noensinne og fikk 10.000 kroner av innkjøpsforeningen NIMA.  I takketalen delte han æren med medstudenter og ga bort hele sjekken til Nepals jordskjelvrammede. Müller ga kollega Sonila Shakya fra Nepal i oppdrag å finne et verdig formål i hjemlandet.

Falko Müller vant 10000 kroner og ga pengene videre til Nepals jordskjelvofre via kollega   Sunila Shakya. Foto: Christer Olsen
Falko Müller vant 10.000 kroner og ga pengene videre til Nepals jordskjelvofre via kollega Sonila Shakya. Foto: Christer Olsen

Hun reiser hjem til Biratnagar med mastergrad i supply chain management og planlegger å jobbe ved universitetet. Flere utenlandske studenter har planer om å jobbe ved universiteter i hjemlandet, og setter dermed rektors tanke ut i praksis: Kunnskap formerer seg og fornyer seg gjennom deling, i uventede kombinasjoner, på uforutsigbare steder og på mystiske måter.

Høyskolen levererte i år fire PhD-grader i logistikk, hvorav to møtte til seremonien. Lise Lillebrygfjeld Halse har fordypet seg hvordan den maritime klyngen påvirkes av globalisering. Hun vil fortsette å forske og undervise ved Høyskolen.

Ellen K. Norlund og Lise Halse smiler etter fire års innsats for en PhD.
Ellen K. Norlund og Lise Halse smiler etter fire års innsats for en PhD. Foto: Christer Olsen

Ellen Karoline Norlund har forsket på planlegging og grønn transport for forsyningsfartøyer på norsk sokkel. Norlund fortsetter å jobbe for Statoil i Bergen.  Hun takket på vegne av PhD-studenene Høyskolens administrasjon, bibliotek, og IT-tjenester for utmerket service.

Urooja Pasha fra Pakistan forsvarte allerede i februar sin PhD om optimal flåtesammensetning innen ruteplanlegging.  Dirk van Eikenhorst fra Nederland har skrevet om komplekse optimeringsproblemer i matindustrien.

Tale Øvring får sin mastergrad av dekan Hans Fredrik Nordhaug  og programleder Arild Hoff (t.v).
Tale Øvring får sin mastergrad av dekan Hans Fredrik Nordhaug og programleder Arild Hoff (t.v).

I tillegg leverer skolen i år 43 mastergrader i logistikk, tre i event management, 15 i samfunnsendring, organisasjon og ledelse, en i samfunns-planlegging og en i helse-og sosialfag.

En høytidelig seremoni ble etterfulgt av en hyggestund i kantinen med fotografering, mat og drikke.  Se flere bilder på Panoramas facebook.

Emmanuel Kafti Mawrides vender tilbake til Tanzania med en mastergrad i logistikk.
Emmanuel Kafti Mawrides vender tilbake til Tanzania med en mastergrad i logistikk.

 

 

En spiller fra eller til

$
0
0

Det er travle dager på toppen av Haugen. Tåke, regn, dårlig sikt og lav temperatur ignoreres nesten fullstendig i en intens søken etter erkjennelse.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

Kamper fra kvinne-VM, EM-kvalifisering for herrer og Tippe- og Obosliga flimrer over alle skjermer, mens opptaks og analyseutstyr går på høygir. Teamet på toppen av Haugen har det med andre ord travelt, eller sagt på en annen måte: det er sommer.

Den andre offsiden. Skjermdump fra NRK
Den andre offsiden. Skjermdump fra NRK

Fredagsnattens kamp mellom Elfenbenskysten og Thailand ble eksempelvis underlagt intens analyse. Ikke fordi den på noen måte framstod som viktig for Norges sjanser i turneringen, men fordi den viste seg å inneholde en (antagelig) uslåelig rekord. Smilets kvinner vant nemlig 3-2. I og for seg ikke særlig overraskende, men måten de vant på fikk hele staben til å sperre opp øynene i vantro.

Den tredje offisden. Skjermdump fra NRK
Den tredje offisden. Skjermdump fra NRK

Alle de tre målene til Thailand var offside. Vi har forsøkt å lete i gamle videoopptak – internett er fullstendig gjennomsøkt, men vi har ikke greid å konkludere: Har noe slikt skjedd før? I VM? Konspirasjons, korrupsjons- og bestikkelsesdiskusjoner har versert, men også det tverrfaglige kjønnsperspektivet og FIFAs håpløse dommerutvelgelse ble tematisert.

Men som vanlig, får vi vel si, blir dagens tema et ganske annet. Som alltid er hjemmelaget det viktigste fokus.

De fleste har vel antagelig fått med seg at hjemmelaget kanskje ikke har prestert helt på det nivået en kunne forvente etter fjorårets champagnesesong. Siste kamp, tap mot TIL, førte til ni poengs luke til det vi (med utsikt fra toppen av Haugen) i alle fall fortsatt tror blir hovedkonkurrenten om seriemesterskapet, RBK. Vi har ikke tenkt å trette leseren med (bort)forklaringer om hvorfor ting har gått slik. Skader, manglende form på nøkkelspillere og lignende overlater vi suverent til tabloidpressen. Her oppe der ut- og innsikten alltid er på topp beskjeftiger vi oss selvsagt med mer eksotiske og ikke minst løsningsorienterte strategiske overlegninger.

En undervurdert, og i Norge relativt ubenyttet strategi, for å øke eget lags sportslige kvalitet kan vi omtale som reduksjon av hovedkonkurrentens talentkvalitet. I Tyskland er storlaget fra Bayern kanskje hovedeksponenten for en slik strategi etter å ha kjøpt Lewandowski og Götze fra den fremste rivalen, Dortmund. Strategien har vært ekstremt vellykket noe sluttabellen fra siste Bundesligasesong med all mulig tydelighet viser: Bayern nr. 1, Dortmund nr. 7. I Norge har vi liten tradisjon for slike grep, og enkelte vil nok til og med hevde at vi nærmer oss grensen for det usportslige, men den etiske dimensjonen lar vi med den største selvfølgelighet ligge i knusende ro denne gangen. Med diverse skandaler i FIFA friskt i minne har vel fotballfamiliens adskillig mer presserende etiske problemstillinger å bale med?

Heldigvis er selve transaksjonsutvelgelsen enkel denne gangen. En behøver ikke være særlig fotballfaglig bevandret for å innse at årets RBK-utgave så til de grader er avhengige av én (og bar én) spiller. Vi tenker selvsagt på den blide dansken – assistkongen Mike Jensen.

Mike Lindemann Jensen har nemlig prestert over evne denne sesongen. Og det lokale analyse-teamet er ikke i tvil. Uten Mike er RBK redusert til gjennomsnittlig Tippeligastandard. Da er vel saken enkel: Nå har jo MFK spart sykepenger for både Bakenga og Gulbrandsen i månedsvis og burde både ha råd til å kjøpe Jensen og aller viktigst tilby ham en lønn som han ikke kan si nei til. Selvsagt også med et løfte om umiddelbart salg om den riktige utenlandske klubben melder sin interesse. Snakk om å slå to fluer i et smekk. RBK blir som de har vært de siste sesongene, nokså gode, mens hjemmelaget kan nyte godt av danskens suverene teknikk, skuddstyrke og eventyrlig blikk for spillet. Noe vi så absolutt kan ha bruk for både i Tippeligaens fortsettelse og ikke minst i de viktige europeiske kvalifiseringskampene som kommer.

Faktisk kjøp: Men, og joda, også her er det nok et men. Hvordan vil RBK og kanskje spesielt RBKs tilhengere reagere? Vil ikke kjøpelagsdebatten blusse opp? Hva kan det tenkes at Dag-Eilev bidrar med i en slik situasjon? Mer edder og galle – uten tvil. Kanskje kan likevel den øyensynlig åpenbart økonomisk optimale strategien lansert ovenfor koste mer enn den smaker? Joda, vi er innforstått med denne kompleksiteten, men som vanlig har vi tenkt litt lengre. Kanskje er dette en litt for grådig innfallsvinkel. Grådighet er som kjent en dyd, men som med det meste her i livet: alt med måte. Naturen kan jo hjelpe oss her. Unge Jensen har jo faktisk spilt veldig godt denne sesongen og en utenlandsk klubb kan jo komme oss til unnsetning og kjøpe Jensen i det kommende overgangsvinduet.

Fiktivt kjøp: Spørsmålet er om vi kan ta oss råd til å ta sjansen. En alternativ og mindre risikabel strategi kunne jo være å ta en telefon til Jensen og høre om en kort karriere i Molde med høy lønn og fri utreise til utlandet kunne være fristende. De fleste har jo sin pris, og tilbud en ikke kan si nei til  kan vel heller ikke blide dansker si nei til. Får en først Jensen på en slik krok, kan kanskje interessen for å bidra i RBK kjølne akkurat nok til at vi kan gjennomføre en klassisk snuoperasjon og se neste sesong like lyst i møte som vi gjorde med denne? (Uten at selve transaksjonen behøver å gjennomføres.)

Uansett, vi konkluderer selvsagt (som vanlig) med at dette kun er tankelek. Vi har som vanlig stor tro på hjemmelagets etiske disposisjoner og forventer som alltid edel kappestrid helt uten tanker av den typen vi djevelsk har spekulert ut ovenfor. Sannsynligheten for at fotballøkonomien tross alt kommer oss til unnsetning helt uten intern hjelp er kanskje stor nok?

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.

Vant Intercity på tross av navigeringstabbe

$
0
0

Jentebåten «Nini Roll» – med to som daglig har tilhold på Molde Campus om bord – vant lørdag sin klasse i regattaen fra Ålesund til Molde på tross av feilnavigering like før målstreken ved Hjertøya.

Kari Moen (t.v.) og Kari Bachmann om bord i «Nini Roll» under lørdagens regatta fra Ålesund til Molde. Foto: Privat
Kari Moen (t.v.) og Kari Bachmann om bord i «Nini Roll» under lørdagens regatta fra Ålesund til Molde. Foto: Privat

Det forteller Cecilie Wold, som til daglig er rådgiver og arbeider med innkjøp ved HiMolde.  Sammen med rorkvinne Kari Bachmann (leder for forskningsgruppa Helse, utdanning og samfunn ved Møreforsking Molde), Kari Moen og Tina Veseth Kristoffersen seilte Wold den 25-fot lange «Nini Roll» – en Beneteau Platu 25 Racer (Farr Yacht Design) – fra Ålesund til Molde på cirka 11 timer.

Cecilie Wold under lørdagens Intercity-regatta med Molde by forut. Foto: Privat

– I starten av regatten var det lite vind, men innover Midfjorden mot Molde hadde vi bra med vind og seilte med spinnakeren som fokk, sier Wold.

Liv Bachmann, som er høgskolelektor i sykepleie ved HiMolde, er vanligvis en av mannskapet, men hun var på reise da den årlige Intercity-regattaen gikk av stabelen.

– Vi seilte feil like nord for Hjertøytangen og kom inn i et sund som er for grunt til at vi kunne komme oss gjennom. I tillegg var det fjære sjø, så vi måtte snu og seile tilbake. Så vi har bestemt oss for at heretter skal en av oss som er om bord være navigatør, sier Wold.

«Nini Roll» seilte inn i sundet rett nord for Hjerøytangen (rød pil) og måtte seile tilbake for å finn dypt nok farvann (grønn pil). Mållinjen ved Seilerhytta er markert med en blå strek. Kart: Statens kartverk SJø
«Nini Roll» seilte inn i sundet rett nord for Hjerøytangen (rød pil) og måtte seile tilbake for å finn dypt nok farvann (grønn pil). Mållinjen ved Seilerhytta er markert med en blå strek. Kart: Statens kartverk Sjø
«Nini Roll» et steinkast fra mållinjen. Foto: Privat
«Nini Roll» et steinkast fra mållinjen. Foto: Privat

Selv om jentebåten tapte tid i innspurten, så vant «Nini Roll» sin klasse med cirka 15 minutters margin til neste båt (korrigert tid).  Det var totalt åtte båter som stilte til start i klassen.

– Vi var veldig fornøyd med resultatet, selv om jeg var ganske sliten lørdag kveld etter en lang dag på sjøen, sier Wold, som sier at det er herlig å være på sjøen. – Jeg glemmer tid og sted når jeg er ut og seiler.

Også en annen HiMolde-ansatt kunne notere seg for seier i klassen for de raskere seilbåtene, nemlig høgskolelektor Geir Oterhals (Sport Management) om bord på «Jyplingen» – en Farr 30. Oterhals er forøvrig gift med Kari Bachmann, så familiens samling av vin- og dramglass (seilsporten har sine særtrekk) vokste altså i helga.

Det er Molde Seilforening og Ålesund Seilforening som bytter på å arrangere regattaen mellom de to byene. Det ene året går regattaen fra Ålesund med kurs mot Molde i nordøst som i år, mens den starter i Molde året etter med Ålesund i sørvest som mål.

Les mer om regattaen og resultatenbe på Molde Seilforenings hjemmeside.

Fornøyde klassevinnere på Hjertøya: Kari Moen, Cecilie Wold, Tina Veseth Kristoffersen og Kari Bachmann. Foto: Privat
Fornøyde klassevinnere på Hjertøya: Kari Moen, Cecilie Wold, Tina Veseth Kristoffersen og Kari Bachmann. Foto: Privat
Viewing all 1588 articles
Browse latest View live