Quantcast
Channel: Høgskolen i Moldes nettavis
Viewing all 1588 articles
Browse latest View live

Ledelse som ideologi

$
0
0

Jeg tenkte å åpne min spalte med å skrive om noe jeg ikke vet så mye om, nemlig ledelse. Det passer jo godt i en publikasjon som utgis i Molde, byen Ole Paus hevdet hadde bare høvdinger, men ingen indianere.

Arve Hjelseth er førsteamanuensis ved NTNU.
Arve Hjelseth er førsteamanuensis ved NTNU.

Men kanskje Paus’ sarkasme i dag er gyldig for Norge som helhet? Tilbudet av lederutdanninger er nå så stort at hvis alle kandidatene får en jobb hvor kompetansen kommer til nytte, er det knapt noen igjen å lede. Selv langt ned i organisasjonshierarkiene finner man lederfunksjoner, og betydningen av ledelse – også i kunnskapsorganisasjoner – kan visst ikke overvurderes. Fagkunnskap er vel og bra, men den kan bare fungere produktivt under god ledelse.

At organisasjoner må ledes eller styres, sier seg selv. De siste årenes voldsomme betoning av ledelse underkommuniserer imidlertid at det ofte er snakk om prosesser hvor faglighet og profesjonskompetanse ofres på den mer diffuse lederkompetanses alter. I de fleste offentlige virksomheter beklager fagfolk seg jevnlig over beslutningsprosesser og prosedyrer som er fremmed for den enkelte virksomhet, og over at fagkompetansen ignoreres. Ledelsesideologien er uttrykk for og resultatet av en maktkamp, hvor visse kunnskapsmiljøer vinner fram på bekostning av andre.

I tillegg kommer at den moderne leder – for å rettferdiggjøre sin posisjon – må vise handlekraft og initiativ, med den konsekvens at virksomhetene kastes ut i stadig nye omstillingsprosesser som fjerner oppmerksomheten fra kjerneaktiviteten. Problemet i offentlig sektor er ikke nødvendigvis er for dårlig ledelse, men for mye ledelse.

Det er blitt stadig vanligere å mene at ledelse er et fag i seg selv, slik at en god leder kan lede en hvilken som helst organisasjon, uavhengig av hva organisasjonen «produserer» (anførselstegnene er bevisst valgt). Tidligere var det jo ikke sånn. Skoler ble ledet av personer med inngående kjennskap til skolen, og disse hadde dessuten selv betydelig undervisningserfaring. Sykehus ble ledet av fagfolk, universitetene av høyt ansette vitenskapsfolk. Slik kunne vi fortsette. Lederne av offentlige organisasjoner var fremst blant likemenn, som det heter.

I dag kan man ta mastergrad i skoleledelse. Topplederne i helseforetakene er i økende grad først og fremst eksperter på ledelse og ikke minst på omstillingsprosesser. Universiteter og høyskoler beveger seg sakte men sikkert i samme retning. Det finnes forskningsorganisasjoner som ledes av folk uten forskerkompetanse. Kort sagt: Dagens ledere har i økende grad sin forankring andre steder enn i organisasjonen og faget. Hvis ledelse er en generell kompetanse, er det jo ingen grunn til at helseforetak skal ledes av leger. Tvert imot; leger er vel i så fall best nettopp som leger, ikke som ledere.

Selv om jeg mener denne utviklingen har mange betenkelige sider, er den derfor ikke feilslått pr. definisjon. Mange har sikkert vært ute for glimrende fagfolk som ikke egnet seg i lederfunksjoner. Det er ikke noe urimelig krav at ledere må ha et minimum av relasjonelle evner, eller innsikt i hva som motiverer medarbeidere. Det er heller ikke dumt om de kan tenke strategisk, selv om jeg mener betydningen av det siste er grovt overvurdert. I hvert fall i forskning og utdanning, som jeg kjenner best til.

Det er imidlertid noe ved ledelsesmantraet som skurrer. Å være en god leder framstår av og til som en personlig nådegave, som ikke minst økonomisk må honoreres. Vårt Lands redaktør Helge Simonnes sier for eksempel til Dagens Næringsliv at «når lederutfordringene er såpass krevende som de normalt er, innskrenker du rekrutteringsgrunnlaget betraktelig med en lønn som er nesten på nivå med de andre ansatte i organisasjonen».

Simmones selv tjener rundt to millioner, bortimot fire ganger mer enn Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen. Sistnevnte er redaktør («leder») for den kanskje mest framgangsrike norske avisa for tiden, nemlig Klassekampen. Braanens beskjedne lønn er nærmest en kuriositet, og Simonnes har sikkert rett: Hvis alle tror at ledere er i besittelse av magiske egenskaper, er det ikke til å undres over at organisasjonene strekker seg langt, også økonomisk, for å få tak i dem. På den annen side: kunne en ekspert på ledelse, men med begrenset kjennskap både til mediene og til Klassekampens spesielle posisjon i avisfloraen, oppnådd samme resultater, selv med millionlønn?

Ett av de viktigste motivene for å frikoble lederen og hans eller hennes kompetanse fra virksomhetens faglige profil som sådan, er at lederne står friere til å tenke «strategisk», som det heter. Hvis lederne har sitt mandat fra organisasjonen, er det nemlig fare for at lojaliteten går nedover i systemet i stedet for oppover til eiere, myndigheter og styre. I forskning og høyere utdanning kretser mye av debatten rundt valgt eller ansatt ledelse tydelig rundt dette.

Kyrre Lekve var i så måte uvanlig tydelig i Khrono for en tid tilbake: en ansatt rektor har større spillerom og bedre muligheter til å prioritere. Ved valg kan man risikere at noen som er kritiske til og motsetter seg nødvendige reformer, vinner fram. Nødvendige grep blir ikke tatt, og organisasjonen går baklengs inn i framtida. De ansatte ved NTNU var for eksempel nokså massivt mot å fusjonere med tre andre høyskoler, men NTNU hadde en ansatt rektor som dermed kunne ta en «strategisk» beslutning.

Lekves argumentasjon handler egentlig ikke om vilje til å prioritere, men om å prioritere i samsvar med myndighetenes signaler. Universitetene i Oslo og Bergen – med valgt rektor –  så ikke noe umiddelbart behov for omfattende og energikrevende fusjonsprosesser, og lot saken ligge. Tilsvarende: Da Sigmund Grønmo to ganger ble valgt som rektor i Bergen, var det ikke fordi han ikke ville prioritere, men fordi hans prioriteringer var basert på en kritikk av den politisk prestisjefylte kvalitetsreformen. Det er en tilsnikelse å påstå noe annet. Det dreier seg ikke om mangelfull prioritering, men om politikk. Resultatet av ansatt ledelse blir med stor sannsynlighet en sektor med mindre autonomi, som lettere entrer gulvet når politikere og andre sponsorer byr opp til dans.

Opptattheten av ledelse har i dag spredd seg langt videre enn da Grønmo ble valgt i Bergen. Ved NTNU gikk til og med de ansattes representanter i styret inn for ansatte ledere på instituttnivå i 2012, for lederne må «ha kompetanse til å lede oss», som de formulerte det i Universitetsavisa. Man undres på om det er enda mer strategisk ledelse universitetenes beste forskere har mest behov for. Det viktigste er vel å legge til rette for best mulig forskning, og da er det vanskelig å se at den som organiserer slike servicefunksjoner skal plasseres høyere i hierarkiet enn de beste forskerne. En gang var administrasjonen nettopp en servicefunksjon. I dag er tjenerne blitt herrer.

Tilsvarende gjelder naturligvis i skolen: Hvorvidt vi snart får et flertall av skoleledere uten pedagogisk bakgrunn, fortjener ikke lenger status som et åpent spørsmål. Men det er disse som skal sole seg i glansen av framgang på rankingen (og som tidvis gjør hva de kan for å manipulere resultatene).

Konklusjonen? Om du vil ha makt og innflytelse; ta noen kurs i endringsledelse. Da kan du i beste fall komme i posisjon til å lede våre beste lærere, forskere og leger. Det er bedre betalt, og du trenger ikke en gang bruke årevis på å ta doktorgrad.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.


Åpningsuka volleyball players raise their game this year

$
0
0

Upon arrival at the volleyball grounds the most noticeable thing was not something seen, but what was missing: there was not a single beer present. 

By MATT LUNN

In contrast to last year, which had much more of a pre-party vibe, this was a significant difference. Participants were there for the volleyball.

As the round robin stages were played Thursday afternoon, the all-male group #10 seemed to be the favorite. They easily won their three matches to avoid elimination.

HiMolde student Alla Abdallah lines up a big spike. Photo: Matt Lunn
HiMolde student Alla Abdallah lines up a big spike. Photo: Matt Lunn

However, when the quarterfinals began, a light rain began as well, and it must have brought the winds of change with it. Group #10 received their first challenge, and it was the underdog group #24 that pulled off the upset.

The new favorites, group #24, managed to ride this wave of momentum all the way to the finals. They sealed the deal with a strong win over group #9.

This pose by HiMolde student Svein-Tore Fossum was seen countless times on Thursday. Photo: Matt Lunn
This pose by HiMolde student Svein-Tore Fossum was seen countless times on Thursday. Photo: Matt Lunn

Svein-Tore Fossum, after hitting the winning spike in the finals, had this to say: «This was a good match but the real finals was probably back in the quarters. I’ve been dreaming about this for years!» he joked, with a smirk.

Victory for group #24! Photo: Matt Lunn
Victory for group #24! Photo: Matt Lunn

Fem sprang Varden Opp på under 20 minutter

$
0
0

17 stilte til start i motbakkeløpet Varden Opp. Arrangør Cato Karbøl i Start HiM håper løpet blir et fast innslag kommende åpningsuker i Molde.

Starten gikk ved Romsdalsmuseet fredag ettermiddag og førstemann på toppen var ikke en student, men en lærer på Tøndergård skole. Mannen heter André Hammerø Løseth, driver med triathlon og gikk i mål på Varden (407 m.o.h) på tiden 15 minutter og 37 sekunder.

– Jeg har tidligere løpt løypa på 16:59, så i dag satte jeg ny pers, sa Løseth, som forklarte at han hadde blitt invitert til å delta i løpet.

Se flere bilder fra motbakkeløpet på Panoramas Facebook-side.

Først i mål av studentene var Olger Pedersen fra Ullsteinvik. Han sprang bakkeløp for første gang og gikk  mål på 16:54.

– Det var vondt. Jeg er sliten i beina. Grusen var litt myk å springe på. Det suger mye krefter, sa Pedersen.

Helene Bredal fra Risør, som tar et årsstudium i juss, var første kvinne over målstreken på Varden.

– Det gikk fint. Jeg vært et år i Forsvaret, så jeg har vært med på verre anstrengelser enn dette. Og så er det flott utsikt her på toppen, sa Bredal.

Menn

Plassering Navn Tid
1 André Hammerø Løseth 15:37
2 Olger Pedersen 16:54
3 Mathias Hanssen 18:24
4 Christopher Valstad 19:12
5 Anders Hengrad 20:25
6 Erik Arne Grong 21:34
7 Marios Gustad Padazopoulos 22:25
8 Mikkel Furuset 23:26
9 Andreas Mastravik 24:14
10 Espen Bjørk 24:55
11 Henrik Tronstad 26:16
12 Konrad Seeberger 26:49

Kvinner

Plassering Navn Tid
1 Helene Bredal 24:05
2 Regine Kverme 28:07
3 Linn Andrea Misund 28:12
4 Kristiane Amundsen 40:50
5 Marlene Jenbergsen 40:50

Panorama søker studentfotografer og -reportere

$
0
0

Vil du ha en kreativ og utfordrende deltidsjobb ved siden av studiene? Panorama søker nysgjerrige, engasjerte og kritiske studentfrilansere.

(English version of this article follows below.)

Panorama – Høgskolen i Moldes uavhengige nettavis – gikk på lufta 2. juni 2014. Vi søker etter studenter som vil gjøre en jobb som fotograf, journalist, kommentator, illustratør eller videoredigerer.

Arbeidet er lønnet og lar seg lett kombinere med studiehverdagen. Siste studieår var ni medarbeidere – fra Norge, Tsjekkia, Slovakia, Uganda, Etiopia, USA og Kina – knyttet til Panorama. Flere av disse har flyttet fra byen, så redaksjonen trenger påfyll av studenter som kan levere bidrag på norsk og engelsk.

Studentlivet

Aktuelle stoffområder er f.eks. studentlivet på campus, i byen, til fjords og fjells, samt studentpolitikk og -demokrati, utdanning, forskning, lokalt nærings- og kulturliv – i form av bildekavalkader, reportasjer, intervjuer og videosnutter.

I Panorama er ingen sak for liten og ingen sak for stor!

Det er klart en fordel om du kan bruke sosiale medier og at du liker å skrive. Er du en lidenskapelig hobbyfotograf, så er også det midt i blinken! Folk med f.eks. blogg-, video- og redigeringserfaring – den nye tids reportere – er selvsagt velkommen til å bidra på Panoramas nettside.

Engasjement

Det er en fordel om du er kreativ og samfunnsengasjert – at du har egne ideer til hva du vil lage saker om og hvordan du vil løse oppgavene. Har du tidligere erfaring fra medie-/journalistjobb, så stiller du i første rekke blant søkerne.

Men: Du trenger ikke å ha jobbet som fotograf eller journalist for å bidra i Panorama. Du vil få veiledning og sakene dine vil bli redigert/korrekturlest. Vi har faglitteratur om journalistikk tilgjengelig for de som ønsker å styrke mediekompetansen sin.

Studentfrilansere vil få attester for utført arbeid som de kan ta med seg videre i studie- og/eller arbeidslivet.

Redaksjonsmøter

Panorama styres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten, noe som betyr at avisa følger det norske presseetiske regelverket. Studentfrilansere (og andre bidragsytere) blir annenhver uke invitert til å delta på redaksjonsmøter der vi tar opp aktuelle saker, diskuterer ideer og fordeler oppdrag.

Panorama samarbeider og utveksler stoff med de øvrige UH-avisene i Norge: Khrono og Uniforum i Oslo, På Høyden i Bergen og Universitetsavisa i Trondheim.

Send søknad (helst med arbeidsprøver og CV, men iallfall med noen ord om deg selv og hva du vil  bidra med) til ajw@himolde.no.

Slå gjerne på tråden til redaktør Arild J. Waagbø – 99467907 (eller stikk innom på Rom 186 i A-bygningen) – for en prat eller om du har spørsmål knyttet til frilansoppgavene.

Panorama is hiring student photographers and reporters

Do you want to work alongside your studies? Panorama is seeking creative, curious, enthusiastic and critical student freelancers.

Panorama – Molde University College’s independent online newspaper – started publishing June 2, 2014. We are looking for students who want to work as photographers, journalists, commentators, illustrators or video editors.

The work is paid and can easily be combined with your studies. Last year Panorama had a staff of nine – from Norway, Czech Republic, Slovakia, Uganda, Ethiopia, the US and China. Some of them have moved from town, so we now need to recruit students who can deliver contributions in Norwegian and English.

Student Life

Relevant areas to be covered are  student life on campus, in the city, on the fjords and up in the mountains, student politics and democracy, education, research, business economics and cultural life.

It is clearly an advantage if you can use social media and that you enjoy writing. Are you a passionate hobby photographer? We can put your skills to work in Panorama.

You will receive guidance and your contributions will be edited and proofread. We have literature on journalism available for those who want to strengthen their media skills.

Editorial meetings

Student freelancers are biweekly invited to attend editorial meetings where we discuss current issues, share ideas and assign tasks.

Panorama is cooperating and exchanging articles with the four other independent university newspapers in Norway: Khrono and Uniforum in Oslo, På Høyden in Bergen and Universitetsavisa in Trondheim.

Send your application (preferably with work samples and CV, but at least with a few words about yourself and how you want to contribute) to ajw@himolde.no.

Call editor Arild J. Waagbø – 99467907 ( or drop by at Room 186 in the A-building) for a chat or if you have any questions relating to being a Panorama freelancer.

Over 70 forhåndsstemte på campus

$
0
0

– Veldig artig å møte så mange førstegangsvelgere! sa Svein Hammond Hanson, valgfunksjonær i Molde kommune.

Onsdag fra klokken 10 til 14 satt han og tre kolleger bak valgurner i A-bygningen på Molde Campus og tok i mot forhåndstemmer til kommunestyre- og fylkestingsvalgene.

En time før slutt kunne funksjonærene melde at 70 studenter og ansatte hadde benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme. Blant dem var student Anette Øvrelid Myhre (20) fra Volda, som benyttet  stemmeretten for andre gang.

– Det er ikke nødvendig å ha med seg valgkort når man forhåndsstemmer. Det holder med fødselsnummer. Vi har tilgang til Folkeregisteret og fyller ut nye valgkort her, sa valgfunksjonær Ingerid Gjørtz.

Torsdag vil funksjonærene sanke inn forhåndsstemmer på Molde sykehus. Funksjonær Eli Mordal Lie tror at valgdeltagelsen der blir lavere enn det den var på campus i dag. På Molde rådhus er det også mulig å forhåndsstemme fra klokken 08 til 15.30 alle hverdager til og med 11. september.

Fire valgfunksjonærer var i aksjon på campus i dag: Martine Iversen (f.v.), Svein Hammond Hanson, Eli Mordal Lie og Ingerid Bjørtz (bak t.h.). Foto: Arild J. Waagbø
Fire valgfunksjonærer var i aksjon på campus i dag: Martine Iversen (f.v.), Svein Hammond Hanson, Eli Mordal Lie og Ingerid Gjørtz (bak t.h.). Foto: Arild J. Waagbø

Skulle skytes, men ble reddet av bombe

$
0
0

Forfatter og journalist Nawzat Shamdin så pistolen med lyddemper bli trukket. En bombeeksplosjon var trolig det som reddet livet hans.

Eller var det bomben som var myntet på Shamdin? Skulle den 12-13 år gamle gutten skyte noen andre? Da Shamdin, som nå er fribyforfatter i Skien, torsdag ble intervjuet av Aage Borchgrevink på Bjørnsonfestivalen i Molde om Irak og IS, fortalte mosulmannen at han den dag i dag ikke kan være sikker på hva som egentlig skjedde den gangen.

Alt i alt ble han forsøkt drept tre ganger før han i mars 2014 flyktet til Norge. Minst 50 av hans venner og kolleger hadde da blitt drept.

– Jeg er en heldig mann. De som skulle drepe meg var ikke like flinke som de som drepte vennene mine, sa han.

Ifølge Shamdin står gutter og unge menn i 12 -til 18-årsalderen bak de fleste likvideringene i Mosul.

– De slår ofte til i et trangt smug. To skudd og så forsvinner de.

Rolf Magnus Orø leder Bjørnsonfestivalen for siste gang i år. Foto: Arild J. Waagbø
Rolf Magnus Orø leder Bjørnsonfestivalen for siste gang i år. Foto: Arild J. Waagbø

Shamdin betegnet Mosul – under Saddam Husseins – som et Irak i miniatyr. USAs invasjon i 2003 styrtet ikke bare regimet, sa Shamdin, men hele staten. Han mener at IS ble en maktfaktor allerede i 2006. Organisasjonen rekrutterte i stor grad irakiske soldater – særlig offiserer – som hadde blitt dimittert av amerikanerne. Han fortalte om en hverdag der amerikanske styrker var synlige i Hummer-biler og Apache-helikoptre, men der maskerte islamister kontrollerte gatehjørnene i byen. Enkeltpersoner, bedrifter og offentlige virksomheter måtte betale IS-utpressere penger eller bli henrettet. Og om angrep og gjengjeldelser mellom den shia-dominerte nye irakiske hæren og IS. I Mosul ble ingen arrestert, men mange ble drept, fortalte Shamdin, om tida før IS tok full kontroll over byen i fjor.

– Vil IS vare? spurte Borchgrevink.

– Dessverre, ja. For et år siden ville jeg ha svart nei, men nå er vi for sent ute. De har fått tid til å slå rot. Vi må innse at dette ikke lenger er Irak. Det vi ser er bare toppen av isfjellet, svarte Shamdin.

Han slo fast at muslimer i vestlige land som slutter seg til IS ikke følger veien til Gud, men veien til helvete:

– Det er bare å se hvilken vei flytkningstrømmen går. IS dreper uskydlige mennesker.

Se programmet for Bjørnsonfestivalen fredag, lørdag og søndag på festivalens hjemmeside.

Forfatter Edvard Hoem (t.v.) og professor Frank Aarebrot fylte torsdag Teatret Vårt med samtale om nasjonsbyggeren Bjørnson. Foto: Arild J. Waagbø
Forfatter Edvard Hoem (t.v.) og professor Frank Aarebrot fylte torsdag Teatret Vårt med samtale om nasjonsbyggeren Bjørnson. Foto: Arild J. Waagbø

Ingen absolutt ytringsfrihet

$
0
0

Det finnes ikke et land i verden med absolutt ytringsfrihet, sa professor Frank Aarebrot torsdag.

Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk ved Universitet i Bergen, var invitert av Bjørnsonfestivalen og Møre og Romsdal fylkeskommune til å snakke om ytringsfrihetens grenser. Han fortalte at selv om ytringsfrihet er nedfelt i grunnlov og konvensjoner, inneholder de alle viktige unntak slik som oppfordring til kriminelle handlinger, ærekrenkelser, straffbar rasisme, blasfemi, flaggskjending og pornografi.

Aarebrot innledet med å si stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mente at det burde få konsekvenser for hans stilling som professor at han hadde betegnet Tybring-Gjedde som en xenofob. Når det er tale om mobbing er det vanlig å legge til grunn hva mobbeofferet følte, fremfor hva mobberen direkte sa. Når det er tale om ærekrenkelser og rammene for ytringsfrihet, er utgangspunktet det motsatte. Tybring-Gjedde forstod dette som et synonym for rasist og fremmedfientilighet, mens det egentlig betyr frykt for fremmede.

Det er ikke uten grunn at alle rasister, alltid innleder med å si «jeg er ikke rasist, men …». Dersom de ikke gjør det vil de kunne bli straffet etter rasismeparagrafen, sa Aarebrot. En av de få straffesakene om dette er Hvit valgallianse som ble dømt for rasistiske utsagn i deres partiprogram.

Aarebrot fortsatt i rasisme-sporet. Det er en grunn til at Anders Behring Breivik sitter på isolat uten kontakt med sine medfanger. Årsaken er at han i sitt manifest direkte skriver at han ønsker å bruke sin notoritet til å etablere et nettverk med likesinnende som skal gjennomføre lignende handlinger. Manifestet beviser at han har tenkt å benytte sin ytringsfrihet til å oppfordre til alvorlig kriminalitet. Det Breivik åpenbart ikke skjønte er at det ikke gjelder ytringsfrihet i slike situasjoner. Det nytter ikke for han å klage på brevkontroll og soningsforhold, så lenge han har avslørt hva hans intensjoner er.

Aarebrot ønsket å kaste ut en brannfakkel. I saken om den pornografiske romanen Uten en tråd la Høyesterett vekt på at verket var gitt ut anonymt. Jens Bjørneboe hadde skrevet boka fordi han trengte penger til et huskjøp, men han ville opprinnelig ikke vedkjenne seg den. Da verket ble forbudt i Norge fikk det stor oppmerksomhet i andre land og boka solgte så bra at Bjørneboe til slutt stod frem som forfatter. Mange mener i dag at Høyesterett ikke burde ha lagt vekt på om verket var utgitt anonymt eller ikke. De burde vurdert litterær kvalitet opp mot pornografiske referanser. Aarebrot mener imidlertid at Høyesterett er inne på noe viktig og viser til Fjordmann som var Breiviks inspirator.

Før terrorhandlingen var det påfallende at Breivik var mer tilbakeholdende og hadde en mer «høvisk» form enn hva den anonyme Fjordmann hadde. Aarebrot mener at dersom man skriver under fult navn, så bør man ha videre ytringsfrihet enn dersom man gjemmer seg bak et alias. Han er derfor enig med Høyesterett i at dette må tillegges vekt. Av den grunn mener han det er vanskelig å forstå at stiftelsen Fritt Ord velger å støtte Fjordmann økonomisk, selv om han nå også er kjent under Peder Are Nøstvold Jensen.

Uhøfleg valkamp

$
0
0

Korleis skal ein unngå å vera uhøfleg i valkampen? Og korleis er eigentleg livet for nokon som driv  valkamp?

Jenny Klinge frå Surnadal sit på Stortinget for Sp.
Jenny Klinge frå Surnadal sit på Stortinget for Sp.

Nyleg fekk stortingsrepresentant Trond Giske frå Ap overraskande kritikk frå rektor ved Molde vidaregåande skule, Oddgeir Overå. Rektoren meinte Giske verka uinteressert under eit besøk på skulen, fordi han fikla med mobiltelefonen i staden for å følgje med på presentasjonen hans. Sidan har somme ergra seg over Giske, medan andre har ergra seg over Overå. Dei i sistnemnte kategori meiner det var unødvendig av rektoren å gå ut offentleg med slik kritikk.

Sjølv er eg ein av dei tidvis (eller heller ofte) forhatte politikarane som rek land og strand rundt for å besøke skular, sjukeheimar, gardsbruk og andre store og små bedrifter, lensmannskontor, brannstasjonar, fiskebåtar, vegprosjekt, fengsel, sjukehus og domstolar  (puh!) med meir. Vi gjer dette heile året, men sjølvsagt aller mest under valkampane.

Min første valkamp var for seksten år sidan, og sidan har eg vore med i lokalvalkamp, fylkesvalkamp og stortingsvalkamp. Somme av oss som sit på Stortinget liker å drive valkamp, andre av oss hatar det. Felles for oss er at vi må gjera det uansett. Og felles for dei fleste av oss er at valkampen er inni hampen travel.

I tillegg til å reke rundt skal vi ta unna telefonar, meldingar og e-postar, vera aktive i sosiale media, følgje med i tradisjonelle media og aller helst koma med geniale medieutspel undervegs. Det er møte med lokallag eller paneldebattar etter at besøksopplegga på dagtid er slutt, og mange av oss har mange kilometer å leggje attom oss på veg mellom kvar stoppestad. Ferjetider må sjekkast, overnatting må vi hugse å bestille, og pinadø må vi ikkje ha mat innimellom også.

Berre dette siste kan by på store nok problem, for det er ikkje alltid lagt opp til at det skal vera tid til å eta. Og når dagens program endeleg er over, kan det hende ein skal køyre i tre timar til før ein når fram til hotellet, og ein innser at restauranten der vil vera stengt før ein kjem fram. Då blir det å eta pølse og brød på ferja, viss ein reiser med ei ferje som har open kiosk og viss ein tåler brød (det gjer ikkje eg).

Det eg i staden kan gjera på ferja, er å trimme litt. Eg håpar kvar gong at det ikkje skal vera eit skjult kamera på toalettet, for det er dit eg fer for å få litt etterlengta trim. Knebøy og andre øvingar på ferjetoalettet er undervurdert som fysisk fostring for travle menneske, men ein må innimellom sjølvsagt sjekke om det er kø utanfor.

Kveldsmat på hotell etter ei flyreise. Foto: Privat
Kveldsmat på hotell etter ei flyreise. Foto: Privat

Løysinga mi på matproblemet er å ta med seg kokte egg på tur, gjerne termos med varmt vatn og Real Turmat-pakkar. Gullbrød og mørk sjokolade er eit must. Eit av dei mest komiske minna eg har frå valkamp, er då eg for to år sidan hadde stoppa i ein vegkant og stod og kakka skalet på eit kokt egg mot autovernet for å få stappa i meg eit egg før neste post på programmet. Eg kunne ikkje like godt gjera dette medan eg køyrte. Med det same kom ein bil køyrande, og det forundra uttrykket i ansiktet på karen bak rattet gløymer eg aldri. Eg innsåg at eg måtta ha framstått som eit menneske som verkeleg trong hjelp. Og det trong eg også – eg trong hjelp til å få dekt grunnleggjande behov som mat, og også til å få dagane til å gå i hop. Men mange av oss reiser aleine på desse ferdene.

I historia om Trond Giske som sat og fikla med mobiltelefonen, vart det forklårt med at han ikkje hadde rådgjevaren sin med på reisa (han er nok ein av dei privilegerte som vanlegvis har med seg nokon på tur). Eg veit nøyaktig kor stressande det kan vera å vita at ein skulle ha gjeve beskjed om noko – eller at ein skulle ha fulgt med på telefonen fordi det kan koma ein viktig beskjed som ein må svara på raskt – samstundes som ein sit i eit møte der ein sjølv er hovudgjesten.

Eg bestemte meg tidleg i livet mitt som folkevalt for at telefonen min ikkje skulle vera synleg når eg var på slike besøk. Viss eg absolutt må fikle med denne telefonen, seier eg frå på førehand om kvifor, og avgrensar bruken til eit minimum.

Med dette kritiserer eg ikkje Giske-hendinga. For alt eg veit kan han ha hatt ein alvorleg sjuk slektning å oppdatere seg om. Eg kritiserer ikkje Overå for å ha reagert med kritikk heller, for eg kan forstå frustrasjonen viss hovudgjesten framstår som uinteressert. Eg veit berre at slike situasjonar best kan bli unngått dersom vi som kjem på besøk tydeleg forklårer det viss mobilen må vera framme, og dersom vi i dei fleste tilfella let mobilen få ein pause frå oss og vi frå han. Vi får heller gå glipp av informasjon der og då eller gå glipp av ein henvendelse frå ein journalist. Verda står til påske likevel.

Tilbake til dei praktiske sidene ved det å drive valkamp: Har vi familie og ungar, må desse heller ikkje gløyme at vi eksisterer. Den mest hektiske valkampen eg har hatt, var den gongen eg overnatta heime berre to gongar på fem og ei halv veke. Slikt skal ikkje gjenta seg, det har eg lovt meg sjølv. Eg kunne gå meg på hotellveggar då eg var oppe på do nattestid, fordi eg gjekk i surr om korleis hotellromma såg ut, og trudde veggen var på andre sida av senga.

I skrivande stund sit eg på nok eit hotellrom under nok ein valkamp, og er lukkeleg fordi eg tidlegare i kveld fekk lurt inn tid til å sjå sonen min og fotballaget hans spela kamp. Mobiltelefonen låg i lomma, på lydlaus. Eg stønna då eg såg på mobilen etter kampen, fordi eg såg det var mange som ville ha tak i meg. Eg fekk heldigvis svart alle på ferja over fjorden. Knebøy får vente til morgondagens ferjeturar. For å unngå å vera uhøfleg politikar på valkampturné då, skal eg passe på at ingen blir ståande i dokø på grunn av meg.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.


NSA-varsler Snowden ble hedret i Molde

$
0
0

Varsleren Edward Snowden –  som sitter i asyl i Russland – mottok lørdag årets Bjørnsonpris under en seremoni på Teatret Vårt i Molde .

På engelsk betegnes han som en «whistleblower» fordi han avslørte hemmelig masseovervåking i strid med amerikansk lov. Masseovervåkingen av ikke-amerikanere var lovlig og ettersom Snowden også avslørte dette, risikerer han meget strenge straffer i USA. Selv om Snowden sågar risikerer dødsstraff, har USAs nylig avgåtte riksadvokat Eric Holder uttalt at det ikke vil bli lagt ned påstand om det.

I Molde lørdag sto stolen hans tom ettersom den norske regjeringen ikke ville garantere for at han fikk returnere til Russland etter prisutdelingen.

Snowden fortalte til i et intervju via webkamera  – intervjuer var Aftenposten-journalist Per Anders Johansen – at han elsker sitt land. Han gikk frivillig inn i millitæret i forkant av angrepet på Irak. Det som gjorde at han ble en varsler var at han satt i posisjon til å avsløre beviste løgner. Først ble det bevisst løyet om Iraks masseødeleggelsesvåpen og så løy hans sjef James Clapper under ed til kongressen om at man ikke masseovervåket amerikanske borgere. Det fikk han til å bli en «whistleblower». Enkelte hevder at overvåkingen ikke er så problematisk ettersom det ofte er snakk om innsamling av metadata – hvem kontakter hvem og når – og ikke selve innholdet i kommunikasjonen. Dette er viktig informasjon, sa Snowden, husk at tidligere sjef for CIA, Michael Hayden, bekreftet at «We kill people based on metadata». Dessuten er det avslørt at også innholdet av det som blir sendt i stor grad blir fanget opp.

Se flere bilder fra seremonien på Panoramas Facebook-side.

Snowden sa at han forsøkte å gjøre «varslingen» på riktig måte. Han la ikke ut all informasjonen han hadde på nettet, men sendte den til anerkjente avisredaksjoner. Disse gjorde så en redaksjonell vurderingen av landets sikkerhetsbehov opp mot befolkningens informasjonsbehov. Nå to år etter kan man konstatere at ingen tjenestemenn eller agenter er blitt drept som følge av avsløringene og at avsløringene har medført at ulovlige overvåkningsprogram har blitt avsluttet. EUs domstol la for eksempel vekt på informasjon fra Snowden da de underkjente datalagringsdirektivet.

Aftenpostens Per Anders Johansen sa han hadde forstått det slik at Snowden vurderte søksmål mot Norge. Snowden svarte at han er ingen juridisk ekspert, men at hans advokater var frustrert over at ingen land ville realitetsbehandle en asylsøknad. Tar man Norge som eksempel så må Snowden fysisk være i Norge før han kan søke asyl. Skulle han få avslag på asylsøknaden, vil han bli sendt til USA.

Intervjuet med Snowden ble fulgt opp med innlegg fra datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon, medieprofessor Liv Hausken og politisk kommentator i Dagbladet John Olav Egeland. Et poeng flere tok opp var at de siste 15 år har vi hatt fem «lovpakker» som stadig innebærer mer overvåkning.

Professor Thomas Hylland Eriksen gjorde et poeng ut av at ingen terroranslag hadde blitt avverget som følge av overvåkingen da han entret scenen. Det er godt mulig dette stemmer, men siden de hemmelige tjenesters virksomhet er ment å være hemmelig, kan man ikke vite det for sikkert. Det man vet er at flere terroranslag er blitt avverget. På Wikipedia er det en lang og uhyggelig liste under artikkelen «List of unsuccessful terrorist plots in the United States post-9/11».

Nødvendig kamp for et trygt digitalt miljø

$
0
0

Bjørnsonpris-vinner Edward Snowdens avsløring av NSAs totalovervåking viser at vi trenger politikere som virkelig vil verne om ditt og mitt privatliv.  

KOMMENTAR. Da NSA-varsler Edward Snowden lørdag dukket opp på storskjerm over den tomme stolen han selv skulle ha fylt  i Teatret Vårt i Molde, så var han først og fremst opptatt av menneskerettigheter.

– Dette handler ikke om meg, men om oss alle, sa Snowden.

NSA-varsler Edward Snowden hilste via webkamera til et fullsatt Teatret Vårt i Molde da han lørdag fikk Bjørnsonprisen. På bildet ses Hege Newth Nouri - president i Bjørnsonakademiet og generalsekretær i norske P.E.N. - med ryggen til. Foto: Arild J. Waagbø
NSA-varsler Edward Snowden hilste via webkamera til et fullsatt Teatret Vårt i Molde da han lørdag fikk Bjørnsonprisen. På bildet ses Hege Newth Nouri – president i Bjørnsonakademiet og generalsekretær i norske P.E.N. – med ryggen til. Foto: Arild J. Waagbø

«Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse. Enhver har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep,» heter det i Menneskerettighetserklæringen.

Snowden har avslørt at USA driver en global totalovervåking av telefonsamtaler, e-poster og aktiviteter på sosiale medier m.m. som åpenbart er i strid med menneskerettighetene. Lørdag sa Snowden at det aller viktigste for ham er at hans hjemland USA tar menneskerettighetene på alvor. Han sa at totalovervåkingen er en ny utfordring for vår generasjon, en utfordringen han mener må løses – ikke bare med nye lover – men med nye teknologier og standarder.

LES MER: NSA-varsler Snowden ble hedret i Molde

Hva vil du IKKE gjøre om du vet at du blir overvåket? Det er det dette handler om, sa Snowden. Er det en bok du vil la være å bestille og lese? Er det et politisk møte du unngår å stille opp på?

Snowden, omtalt av magasinet Wired som The most wanted man in the world, sa at han har det komfortabelt i Russland der han midlertidig har asyl, men at han heller ville ha vært hjemme i USA.

– Når folk spør meg hvor jeg bor, så svarer jeg: På internett, sa Snowden.

Det er en adresse Snowden deler med mange jeg kjenner. I 1995-klassikeren Being Digital (Wikipedia-lenke) skriver Nicholas Negroponte at den største trusselen mot nettet er politikere som ønsker å kontrollere det:

«Worse. some countries, including the United States, want to make sure it that there is some means for them to listen into messages, like wire tapping. If that does not give you the willies, it should. Having less than the best security and privacy would be a grave error. Because of its digital nature, the digital world is potentially far more secure that the analog world. But we have to want it to be so. We have to knowingly create a safe digital environment.»

Et trygt digitalt miljø? I dag, 20 år etter at Negroponte publiserte dette, så tyr f.eks. journalister verden over til steinaldermetoder for å beskytte kildene sine overfor NSA og en mengde andre aktører. Krypterer du e-postene dine? Neppe. Jeg installerte PGP (DMOZ-lenke) tidlig på 90-tallet, men oppdaget raskt at «ingen» krypterer e-postene sine. Jo, det fins noen få unntak. Her på campus vet jeg f.eks. om en dataekspert som har en offentlig PGP-nøkkel. Men folk flest er selvsagt ikke dataeksperter. Derfor har våre digitale liv per i dag liten grad av beskyttelse mot overvåking fra verken demokratisk stater, diktaturer, kommersielle aktører eller alminnelige kjeltringer.

Se flere bilder fra prisutdelingen på Panoramas Facebook-side.

Bjørn Erik Thon, direktør for Datatilsynet, advarte som Snowden mot den nedkjølende effekten totalovervåkingen har da han holdt sitt foredrag lørdag. Thon sa at særlig mennesker i samfunnets randsone – han nevnte spesielt seksuell legning eller politisk tilhørighet – kanskje ikke tør å eksponere seg på nettet på grunn av overvåkingsfaren. Dagbladets John Olav Egeland erklærte like etterpå at privatsfæren er demokratiets grunnmur; uten privatliv, ingen politisk frihet. Egeland var også vred over at prisvinneren ikke fikk fritt leide av Solberg-regjeringen til å motta Bjørnsonprisen. Han sa at dette viste våre politikeres evne til underkastelse.

– Politiske gummiløver! tordnet Egeland, i både tabloid og kulturradikal ånd.

Egeland har rett i at norske regjeringer nødig legger seg ut med verdens stormakter. Både Ossietzky-saken (SNL-lenke) og utvisningen av Lev Trotskij (SNL-lenke) i 1936 er – på tross av at snart 80 år er gått siden da – relativt beskrivende for hva en varsler av Snowdens kaliber og opphav kan vente seg om han søker beskyttelse i lille Norge. Dessverre. Norge svikter i å gi viktige varslere nødvendig vern. Det må våre politikere endre på.

Våre folkevalgt må også ta den utfordringen som Snowden lørdag pekte på og bidra til at våre digitale privatliv står bedre vernet mot alle slags trusler i den globale landsbyen.

Close match, great promise

$
0
0

Despite the loss, Molde Elite showed great promise in a close debut premiere league match against Vipers Kristiansand.

By MATT LUNN

#26 Emilie Hovden shows off her Superwoman moves. Photo: Matt Lunn
#26 Emilie Hovden shows off her Superwoman moves. Photo: Matt Lunn

GRADING GAMES. Molde Elite – Molde Handball Club top women’s team – have been promoted to the premiere Norwegian handball league following a successful season last year. For my continuing coverage of the home games, this new recurring segment will contain my opinions on how each match went.

​First Half ​Second Half
​Play Creation ​B ​D
​Shot Making ​B ​C
​Physicality ​A B​
​Defense ​B B
​Score ​14 – 15 ​25 – 28
#4 Mona Oblaidi could not slow her momentum after a fast-break goal. Photo: Matt Lunn

The opening match against Vipers Kristiansand last Sunday was a close one. Molde was quite aggressive in the first half, with a patient but physical brand of offense. This was critical both for producing multiple penalty shots and also for requiring the opposing defense to double team against the attacks. They were able to trade score for score in their debut at this higher level of competition.

#26 Emilie Hovden gets physical. Photo: Matt Lunn
#26 Emilie Hovden gets physical. Photo: Matt Lunn

 

Troubles started to come when the score was tied at 14 with less than a minute before halftime, and Molde had possession. They chose to shoot too early here, and the shot was saved, allowing the visitors from Kristiansand to run it back and take the lead in the last 15 seconds.

The second half began with a 5 / 2 run for Kristiansand. They had substituted in a new keeper who managed multiple blocked shots over this period. Though Molde resumed matching score for score after the slow start to the half, they were never able to catch up on those three goals.

Star player #10 Anniken Obaidli noted that, «The problem was energy. In the first we went two on two. That creates space for others. In the second, we were only one on one, and that makes worse shots.»

Difficult shots such as this long-range effort were more frequent in the second half. Photo: Matt Lunn
Difficult shots such as this long-range effort were more frequent in the second half. Photo: Matt Lunn

Despite the loss, Molde Elite showed much talent and promise. More importantly, they showed a packed house of around 500 spectators that they are indeed a competitive team at their new division level.

HiMolde-forsker var først til å disputere i ny aula

$
0
0

– Helt fantastisk flott, sier høgskolelektor Anne Madeleine Botslangen ved HiMolde. Hun var den aller første som fikk disputere i den nye universitetsaulaen i Bergen.

Av HILDE KRISTIN STRAND

BERGEN (På Høyden): Først kommer dekan Knut Helland. Deretter doktorand Anne Madeleine Botslangen og så komitemedlemmene Ole Trond Berg, Uffe Jakobsen og Jan Froestad. Helland ønsker velkommen før doktoranden tar plass på scenen. Det samme gjør førsteopponent Berg.

Som en del av aulaen sin åpningsuke ble det arrangert doktorgradsdisputas der. Botslangen, som har vært ph.d. ved Institutt for administrasjons- og organisasjonsvitskap, ble plukket ut.

Årsmeldinger og journaler

Avhandlingen, en monografi på nær 400 sider, har tittelen «Den psykiatriske pasient. En begrepshistorisk studie». Studien tar for seg historiske endringer i pasientbegrepet slik det har kommet til uttrykk i norsk lovgivning. Botslangen har også sett nærmere på Opdøl asyl i Møre og Romsdal.

– Jeg har sett på hvordan psykiatrien har begrepsliggjort sitt objekt, altså på hvordan pasienter har blitt begrepsliggjort og i hvilke sammenhenger de har blitt det, sier Botslangen til På Høyden kvelden før selve disputasen.

Prøveforelesningen er unnagjort, og doktoranden er godkjent for å disputere. Avhandlingen ble levert inn i vår, så hun har allerede ventet noen måneder.

51-åringen har gått gjennom årsmeldinger, budsjettdokumenter og pasientjournaler.

– Psykiatriske pasienter har blitt sett på som annerledes enn andre pasienter. De har hatt et eget lovverk og egne sykehus. Det ligger mye makt i hvordan de omtales, sier Botslangen.

Hører hjemme i Molde

Botslangen er høgskolelektor ved Høgskolen i Molde og underviser vernepleiestudenter. Hun tok hovedfag i administrasjons- og organisasjonsvitenskap i 1999.

– Ved Høgskolen i Molde er det mange voksne ansatte som tar doktorgrad. For meg handler det om at jeg er en av dem som aldri har blitt ferdig med å gå på skole. Jeg synes det er kjekt å lese og lære mer. Det å kombinere det med å undervise synes jeg er berikende, sier Botslangen.

– Hvordan blir det å disputere?

– Det blir med skrekkblandet fryd. På den ene siden er det veldig skummelt, på den andre siden er det flott å få legge frem arbeidet sitt.

Syke i sinnet

Allerede i norrønt språk hadde man ord for å beskrive galskap. Galskap ble sett på som noe dyrisk eller åndelig frem til tidlig på 1800-tallet. Da begynte forståelsen av at galskapen kunne skyldes en menneskelig defekt å komme. I 1849 kom sinnssykeloven.

– Sinnssyk var ikke brukt som et skjellsord, men beskrev rett og slett hva som feilte disse pasientene. De var syke i sinnet – ikke i mage eller bein, sier Botslangen.

Ole Trond Berg (t.v.), professor emeritus frå UiO, var førsteopponent da Anne Madeleine Botslangen disputerte. I bakgrunnen ses Knut Helland, dekan ved Det samfunnsvitenskaplige fakultetet. Foto: Hilde Kristin Strand, På Høyden
Ole Trond Berg (t.v.), professor emeritus frå UiO, var førsteopponent da Anne Madeleine Botslangen disputerte. I bakgrunnen ses Knut Helland, dekan ved Det samfunnsvitenskaplige fakultetet. Foto: Hilde Kristin Strand, På Høyden

Men hvordan pasientene skulle behandles, var ikke så lett å vite. De første psykiatriske pasientene ble beskrevet som urolige, som mennesker som ikke kunne arbeide og som ikke mestret hverdagen. Behandlingen varierte, blant annet ble ulike typer sjokk testet. Pasientene fikk et varmt bad, for så å gå rett over i et isbad, andre ble utsatt for insulinsjokk, sovekurer, og lobotomi ble utprøvd fra 1940-årene. Det var, som opponent Berg sa under disputasen, noen manisk-depressivt over fagets utvikling. En frustrasjon over å ikke få helt tak på det, deretter en ny optimisme, så frustrasjon da heller ikke det nye man prøvde fungerte optimalt.

Pasient eller bruker? Eller noe annet?

I dag blir psykisk syke sett på på en annen måte enn tidligere. I større grad enn før er diagnosene medisinsk orientert og klassifisert.

– Men det mennesker sliter med er ofte livsproblem. De er samfunnsskapte, altså er det ikke noe feil med individet. Og dersom diagnosene er samfunnsskapte trengs et annet språk. Da hjelper det ikke med en medisinsk diagnose, sier Botslangen.

I avhandlingen konkluderer hun med at ved overgangen til nye begrep blir tidligere begrep snakket inn i sammenhenger knyttet til stigmatisering, fordommer og stereotypier – som bruken av ordet «sinnssyk» i dag. Botslangen skriver også at man i dag har ulike begreper for psykiatriens objekt, som leder oppmerksomheten vår i ulike retninger.

– Noe er knyttet til medisin, noen ikke. Man bruker blant annet begrepet «borger», som er et nøytralt begrep. Samtidig foregår det en kamp om hvilke begreper som skal brukes. Noen av de psykisk syke vil gjerne omtales som pasienter – andre vil absolutt ikke være det. Ord som «bruker» og «borger» er ideologisk på andre måter, sier Botslangen.

Uten manus

Tilbake til disputasen. Ole Trond Berg er førsteopponent. Han tar plass på scenen sammen med doktoranden. Professor emeritusen gir et resymé av avhandlingen. Årstall og personnavn kommer som perler på en snor – helt uten manus. Innimellom høres humring fra publikum.

– Du fremstiller avhandlingen på en måte jeg kjenner igjen, sier Botslangen smilende.

Litt kritikk får hun selvsagt. Blant annet mener Berg at hun burde nevnt tidligere direktører og overleger ved Opdøl asyl med fullt navn, og også tatt med hvilken periode de arbeidet der. Han ville også hatt med mer institusjonshistorie.

– Men jeg synes det er beundringsverdig at noen har turt å gå i gang med et så stort prosjekt. Når man har disputas for en avhandling som er artikkelbasert er alt gjort allerede, da er arbeidet omarbeidet og godkjent. Et slikt arbeid som dette er dristig, man legger seg åpen for kritikk. Samtidig blir man mer lærd av en slik prosess, og det synes jeg doktoranden har blitt. Det har vært hyggelig og morsomt å lese.

– Heldig

– Helt fantastisk flott, konkluderer Botslangen selv et par dager etter disputasen. – Både arrangementet og lokalet var flott, UiB er heldige som har fått aulaen.

– Var det skummelt å disputere?

– Jeg kan jo ikke påstå at det ikke var det. Jeg følte meg jo naken og utsett der jeg stod. Men jeg opplevde at det var god stemning, og både jeg og andre følte at vi fikk være med på noe veldig unikt: Å oppleve Ole Berg, så kunnskapsrik og helt uten manus. Etterpå snakket vi om at vi var heldige som fikk være med på dett

Prognose basert på skolevalget: Høyre tilbake og Ap fram i Molde

$
0
0

Prognoser basert på skolevalgene og kommunestyrevalgene i Molde kommune fra 1991 til og med 2011 tyder på at Høyre kan få lavere oppslutning ved årets valg.

På oppdrag fra Panorama har professor Kjetil Kåre Haugen gjort en regresjonsanalyse av seks skolevalg – alle videregående skoler i Molde er inkludert – og seks kommunevalg i Molde.

Lineær regresjon (Wikipedia-lenke) er en metode som ofte benyttes til å lage prognoser. Analysen av skolevalgene og kommunestyrevalgene som presenteres her sier noe om i hvilken grad de historiske skolevalgene i Molde gir en pekepinn om hva resultatet i det virkelige valget blir.

Da kan man med utgangspunkt i årets skolevalg lage en prognose for utfallet av kommunestyret i Molde i år. Prognoser kan man ikke stole på. Det er noe av det første logistikkstudentene på campus lærer seg. Haugen opplyser at mens det f.eks. for Høyres del har vært en sterk sammenheng mellom skolevalg og kommunevalg i Molde, så er denne sammenhengen veldig svak for Venstres del. Analysen av FrP er også litt svakere enn for de andre partienes del, i og med at partiet ikke stilte med liste i Molde i 1999.

På Samfunnsveven sier du resultatet for valgene ved Molde-skolene i år.

Prognosen for sju av partiene som i år stiller til valg i Molde blir basert på tallene fra årets skolevalg:

Arbeiderpartiet 22,0% (+4%)

Høyre 21,2% (-15,6%)

Fremskrittspartiet 15,4% (+4,3%)

Kristelig Folkeparti 9,8% (+1,0%)

Sosialistisk Venstreparti 9,5% (+3,9%)

Venstre 9,2% (-3,3%)

Senterpartiet 7,8% (+1,8)

(Rbnett publiserte i dag en fersk meningsmåling som viser noe tilbakegang for Venstre i Molde, men ellers stort sett uendret oppslutning om de øvrige partiene.)

Regresjonsanalyser og prognoser:




Toppkandidater og listefyll på campus

$
0
0

Mandag kan elleve personer som har sitt daglige virke på campus velges inn i Molde kommunestyre. Les hva de står for.

Linda Bøyum-Folkeseth er Ap-kandidat. Foto: Arild J. Waagbø
Linda Bøyum-Folkeseth er Ap-kandidat. Foto: Arild J. Waagbø

Høgskolelektor Linda Bøyum-Folkeseth (42), Ap

– Det er første gangen jeg stiller til valg. Jeg har ikke vært politisk aktiv før, men har blitt det nå. I valgkampen har jeg stått på stand og gått på husbesøk. Helse og omsorg, særlig eldreomsorg er en viktig sak for meg. Der er det mangler per i dag. I skolen er noen klasser for store og skolene har lite ressurser til barn med spesielle utfordringer. Jeg tror to barnehageopptak i året kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt, selv om det koster litt å innføre det. Molde må også bidra til å ta imot flyktninger nå. Alle må ta sitt ansvar.

Vei

– Trafikken i Molde må løses og det som er vedtatt syns jeg greit. Vi må bygge ut kollektivtilbud og sykkelveier, men jeg syns ikke vi kan sende trafikken om Fræna. Jeg har lyst til å se på tegninger og kostnader.

Sykehus

– Den saken har vært veldig uheldig for partiet mitt i Molde. Det kan tenkes at det fortsatt henger ved oss. Jeg syns det er utrolig at Kristiansund saksøker staten. De faglige argumentene for Hjelset er gode, så søksmålet er unødvendig og rart. Det vil neppe føre fram.

Cecilie Wold (t.v.) og Gerd Marit Langøy er Høyre-kandidater. Foto: Arild J. Waagbø
Cecilie Wold (t.v.) og Gerd Marit Langøy er Høyre-kandidater. Foto: Arild J. Waagbø

Høgskoledirektør Gerd Marit Langøy (50), H

Innkjøpsrådgiver Cecilie Wold (39), H

Gerd Marit: – Jeg har fire års fartstid i kommunestyret, før det var jeg vara i fire år. Hjertesakene mine er skole, næringsutvikling og sentrumsutvikling. I skolen skal vi gi barn og unge kunnskap og en god start i livet. Slik bidrar vi til å utjevne sosiale forskjeller. Der må vi tidlig inn med tiltak som gir god effekt på hele livsløpet til folk. Jeg syns det er viktig at Molde fortsatt skal være en motor for næringslivet i regionen. På det å skape et attraktivt sentrum – urbaniteten, der har vi fortsatt noe å gå på.

Cecilie: – Jeg er spesielt opptatt av barn, skole og oppvekstsvilkår. Før jobbet jeg i barnevernet, så jeg vet litt om det. Vilkårene for de som jobber med det er ikke så gode. Og så må vi ha gode – og nok – lærere.

Vei

Gerd Marit: – Kommunestyret har vedtatt bypakken med et overveldende flertall. Tunell er ikke en del av bypakken, men vi må få trafikken inn i en tunell som er så lang som mulig. Spørsmålet er hvor lang den kan bli. Trafikken i Molde på E39 er ikke slik som trafikken på E6. Det meste av trafikken skal ikke forbi Molde, men til Molde.

Sykehus

Gerd Marit: – Ja, det blir sykehus på Hjelset. Den første beslutningen er i boks, men det er fortsatt en viktig sak å jobbe med. For de som er opptatt av sykehus vil jeg nevne at den som utvilsomt har stått på mest i den saken er ordførere Torgeir Dahl.

Også førsteamanuensis Steinar Kristoffersen og rådgiver Frank Lien i Kunnskapsparken er kandidater på Høyre-lista i Molde kommune.

Kim Thoresen-Vestre er SV-kandidat. Foto: Arild J. Waagbø
Kim Thoresen-Vestre er SV-kandidat. Foto: Arild J. Waagbø

Masterstudent Kim Thoresen-Vestre (31), SV

– Jeg har ledet Molde SV i tre år, men det er første gangen jeg stiller til valg. Jeg er ordførerkandidat og vil sette i gang en skolereform i Molde. Antallet lærerstillinger har blitt redusert de siste årene, men vi vil ha en lærer per 15 elever på 1. til 4. trinn og en lærer per 20 elever på 5. til 10. trinn. Vi skal nå det målet på fire år. Vi vil ha flere helsesøstre, vernepleiere og miljøterapeuter inn i skolen og hjelpe elver som har psykiske problemer. Ellers er jeg opptatt av miljø, at E39 ikke skal inn i Molde. Likestilling er også viktig, Flere må få heltidsarbeid i stedet for deltidsarbeid. Likestilling handler også om homokamp og homoplanen for LHBT-personer i kommunen. Mange har sikker fått med seg at ordfører Torgeir Dahl sa at jeg mobbet biskopen i debatten om vigsel for likekjønnede. Det syns jeg er å ta parti med mobberen.

Vei

– E39 skal ikke inn i Molde, verken som firefelts motorvei eller i tunell. Vi går inn for Romsdalsaksen, ikke Møreaksen. Møreaksen koster alt for mye. Romsdalsaksen er viktig for at de som bor i de folkerike kommunene på sørsiden av fjorden skal få mye kortere vei til det nye sykehuset. Vi er også motstander av bompenger i Molde og vil reversere bypakke-vedtaket.

Sykehus

– Jeg har alltid vært for at sykehuset skal bygges på Hjelset og vil arbeide for byggestart allerede i 2016.

Førsteamanuensis Beinta í Jákupsstovu står også på SV-lista i Molde.

Bjørn Jæger er kandidat for Borgerlista. Foto: Arild J. Waagbø
Bjørn Jæger er kandidat for Borgerlista. Foto: Arild J. Waagbø

Førsteamanuensis Bjørn Jæger (55), Borgerlista

– Jeg vil ikke ha firefelts motorvei i Molde og den bytunellen de har snakket om i 20 år blir alt for dyr. Fjord og fjell. Det er det som er Molde. Vi kan ikke ødelegge byen med trafikk. E39 må gå utenom Molde sentrum – om Fræna, Sekken eller hva som helst, for vi må skille mellom lokaltrafikk og gjennomgangstrafikk. Vi er for at byene i fylket skal knyttes tettere sammen, for det gjør at vi får en boost i økonomien. Men byen skal ikke bli en trafikkmaskin. Møreaksen-planene er sausa sammen på en måte som man kan få pustebesvær av, men jeg skal innrømme at øyværingene har vært flinke der.

Aksjonspartier

– Jeg syns ikke at verken SV eller Venstre har fått løftet fram miljøpolitikken godt nok. Det kan Borgerlista gjøre noe med.

Sykehus

– Det er gledelig at det skal bygges nytt sykehus på Hjelset. Det blir en viktig sak fremover. Men jeg må si jeg syns synd på Kristiansund i som taper en stor arbeidsplass i sentrum av byen.

Student Barbro Louise Nerland er også kandidat på Borgerlista.

Geir Johnny Huse (t.v.) og Jens Petter Straumsheim er kandidater for henholdsvis KrF og Venstre. Foto: Arild J. Waagbø
Tekniker Geir Johnny Huse (t.v.) og informasjonssjef Jens Petter Straumsheim er kandidater for henholdsvis KrF og Venstre, men innrømmer at de ikke helst ikke vil ha personstemmer. Foto: Arild J. Waagbø

OPPDATERING. Masterstudent Inger Cecilie Frisvoll har – etter at artikkelen først ble publisert  – gjort Panorma oppmerksom på at hun står på lista til KrF, og at hun takker ja til personstemmer.

Utländska medborgare – en möjlighet till ökad heterogen representation i lokalvalgene

$
0
0

Som statsvetare och intresserad av statistik följer jag kommune- och fylkesvalget med stort intresse. En av de enklaste, vanligaste och jämlikaste formerna av politisk deltagande är valhandlingen.

Av LISA HANSSON, førsteamanuensis i statsvitenskap ved HiMolde

Kommune- och fylkesvalget kan dessutom ses som mer jämlikt än valet till Stortinget då kommune- och fylkesvalget innefattar en större grupp inbyggare. I detta val ges även utländska medborgare som uppfyller kraven för rösträtt möjlighet att rösta. Är du medborgare i ett nordiskt land och registrerad i Norge innan 30. juni 2015 har du rösträtt. Icke-nordiska medborgare ska ha varit folkbokförda i Norge i tre år innan valdagen.

Efter att ha flyttat från Sverige till Norge har jag själv hamnat i en ny kategori i den generella valstatistiken, nämligen kategorin utländska medborgare. Hur ser då valdeltagandet ut för denna grupp?[1]

Andelen utländska medborgare med rösträtt i Norge har ökat över tid. 2003 var det 117 300 personer röstberättigade (3,3 % av antalet röstberättigade i Norge) och 2011 uppgick siffran till 207 300 (5,5 % av antalet röstberättigade i Norge). Vid 2015 års val har 310 200 personer med utländskt medborgarskap rösträtt (7,7 % av antalet röstberättigade i Norge). Det faktiska engagemanget för att rösta är dock lågt i relation till befolkningen i helhet. 33 % av de utländska medborgarna deltog i valet 2011, jämfört med det totala valdeltagandet på 65 %.[2]

Ett högt valdeltagande är en indikator på att demokratin fungerar, att medborgarna har alternativ de tycker är relevanta och värda att rösta på. Ett högt valdeltagande ger också de valda ett starkare mandat som folkets företrädare. En grupp som uppvisar lågt valdeltagande kan vara en indikator på utanförskap från den politiska representationen och missnöje med rådande system. Det är därför viktigt att ha kunskap om de variationer som finns i valdeltagandet.

Först kan vi konstatera att kategorin ”utländska medborgare” är ytterst heterogen. Röstbenägenheten skiljer sig åt beroende på medborgarskap, ålder och boendelängd i Norge.

Nedan tabell från SSB visar valdeltagandet 2011 uppdelat på medborgarskap och kön:

Kilde: SSB

Källa: Tabell sammanställd av SSB (2012).

Somaliska medborgare är en av de grupper som uppvisar högst valdeltagande, 51 % röstade i 2011 års val. Det är en ökning från föregående val då endast 36 % deltog. Somaliska medborgare är också de som gått från ha haft lägst till höst valdeltagande bland de utländska medborgarna som kommer från utanför EU/EES-området och röstar i Norge[3]. Polska medborgare är den största utländska folkgruppen i Norge som har rösträtt (56 200 personer). Denna grupp har också lägst valdeltagande. Endast 8 % av de polska medborgarna deltog i valet 2011.

Den näst största gruppen utländska medborgare är svenskar (39 170 personer). Av svenskarna, som kulturellt tillhör ett land med hög röstbenägenhet, röstade 38 %[4]. Svenskar i Norge visar upp en annan bild jämfört med vad landsmännen i Sverige gör (valdeltagandet till kommun och landsting ligger på ca 82 % i Sverige[5]). Kulturella förklaringar kan därför inte förklara svenskbeteendet i Norge. Istället hittar vi förklaringar relaterat till boendelängd i Norge. Icke-norska inbyggare som bott kortare tid i Norge (0-9 år) har ett betydligt lägre valdeltagande än de som bott i Norge en längre period[6]. Svenska och polska medborgare tillhör de grupper som vistas i Norge en kortare period.

Valdeltagandet skiljer sig också åt avseende ålder. De yngre utländska medborgarna (18-29 år) uppvisar ett lägre valdeltagande än de äldre. I den yngre kategorin återfinner vi många svenskar boende i Norge. Högst valdeltagande finner vi bland utländska medborgare som är 50 år och äldre[7].

Har det någon partipolitisk betydelse om valdeltagandet bland utländska medborgare går upp? Det finns ideologiska skillnader mellan genomsnittsväljaren och utländska medborgares röstval. Vissa partier gynnas av att de utländska medborgarna har en lägre röstbenägenhet, medan andra partier förlorar på det. Studerar vi exempelvis statistik från Oslos kommunvalg 2011 ser vi att 48,9 procent av de utländska medborgarna röstade på Arbeiderpartiet, jämfört med snittet på 33,1 procent. 19,9 procent röstade på Høyre, detta kan jämförast med totalutfallet på 35,7 procent. Fremskrittspartiet var det parti som var minst populärt bland de utländska medborgarna[8]. Kleven (2015) har också försökt estimera utfallet i Oslo om valdeltagandet vore lika högt hos utländska medborgare som hos norska. Enligt prognosen skulle Høyre minska något. Arbeitarpartiet skulle ökat med 1,8 procent och hade då paserat Høyre som Oslos största parti[9].

Utländska medborgare i valsammanhang är en liten, men växande grupp – ofta osynlig i lokaldebatten. Den är dock heterogen när man bryter upp statistiken. För mig representerar också kommune- och fylkesvalget just det, en möjlighet till ökad heterogen representation.

[1] En reflektion över statistiken/källorna. Förvånansvärt nog publicerar SSB flera analyser där ”invandrarbakgrund” eller ”invandrare” slås samman med kategorin ”utländska medborgare”. Detta känns mycket märkligt då medborgarskapet (norsk el. icke-norsk) medför olika valrättigheter (rätt till Stortingsvalg och kommun/fylkesvalg).

[2] Aalandslid, V.; Lysø. A. (2013) Innvandrere og kommunestyrevalget i 2011 Rapporter 25/2013. Statistisk sentralbyrå. 

[3] Aalandslid, V.; Lysø. A. (2013) Innvandrere og kommunestyrevalget i 2011 Rapporter 25/2013. Statistisk sentralbyrå. 

[4] Aalandslid, V.; Lysø. A. (2013) Innvandrere og kommunestyrevalget i 2011 Rapporter 25/2013. Statistisk sentralbyrå.

[5] Jämförelsen är egentligen skev, då Sverige har gemensam valdag till samtliga val jämfört med Norge som har delad. Gemensam valdag drar upp valdeltagandet.

[6] SSB (2012) Tabell ”Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011. Valgdeltakelse i prosent i utvalget av utenlandske statsborgere med stemmerett1, etter kjønn og botid”

[7] SSB (2012) Tabell ”Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011. Valgdeltakelse i prosent i utvalget av utenlandske statsborgere med stemmerett1, etter kjønn og alder”

[8] Kleven (2015) Valgdeltakelsen blant personer med innvandrerbakgrunn. Analyse av mulige effekter av lik valgdeltakelse blant personer med og uten innvandrerbakgrunn. Rapporter 2015/33. Statistisk sentralbyrå. 

[9] Kleven (2015) Valgdeltakelsen blant personer med innvandrerbakgrunn. Analyse av mulige effekter av lik valgdeltakelse blant personer med og uten innvandrerbakgrunn. Rapporter 2015/33. Statistisk sentralbyrå.


Tvungen spilletid

$
0
0

Ryktene har svirret i det siste. Faktisk så vidt høylytt at de har funnet veien helt opp på toppen av Haugen.

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.
Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Som vanlig fester ikke teamet oppe i de høyere luftlag særlig lit til denne akk så menneskelige aktiviteten. Men, noen ganger blir informasjonsstrømmen så vidt påtrengende at en viss affære må tas. Denne gangen gjelder det spilletid og treneres valg av spillere. I solidaritet med hjemmelaget, og en viss nyvunnet optimisme etter en praktkamp mot neandertalerne fra Valle, skal vi avstå fullstendig fra konkretisering. Problemstillingen kan derimot behandles med en viss faglighet og ukens tema fortjener kanskje en slik behandling.

De fleste fotballsupportere har i perioder opplevd følelsen av maktesløshet når spillere som så åpenbart ikke presterer; gjentatte ganger gis tillit i lagoppstillinger. Dette er egentlig en ganske ubehagelig følelse, spesielt når en sjøl (erfaringsmessig er en sjelden alene, målt ut i fra tribunekommentarene i slike situasjoner) er svært trygg på at benken gir klart bedre muligheter. Om spiss A spiller 85 minutter i hver kamp og demonstrerer fullstendig evneveikhet i ballmottak, dribling, avslutninger, løpsdueller og innsats, mens spiss B kommer inn de siste fem og scorer, dribler og jobber knallhardt, begynner en etter hvert å lure.

Når dette gjentas i kamp etter kamp etter kamp blir undring og irritasjon en eksplosiv blanding som munner ut i et klart formulert spørsmål: Finnes det enkeltspillere som har kontraktsfestet spilletid? Har noen i sin uendelige visdom akseptert et ønske fra spiller og/eller agent som limer spilleren fast i førsteellveren?

Fenomenet (eller i alle fall et tilhørende fenomen) er ikke nytt. Det har til og med fått et navn; superreserve. En spiller som spiller lite og scorer mye. Noen lesere, som har erfaring fra forrige årtusen, husker kanskje Liverpools David Fairclough som fikk denne betegnelsen i lagets gullalder på 70- og 80-tallet. Ole Gunnar Solskjær fikk i noen grad også dette stempelet i sin etter hvert lange og gloriøse karriere i Manchester United. Men nå sklir vi ut i digresjoner.

Det kan være gode fotballfaglige grunner for at superreserven kan ha en naturlig og riktig funksjon i et fotballag.  Motstanderlagets slitenhet og kamputviklingen kan eksempelvis favorisere superreservens primæregenskaper og sånn sett gjøre han (eller henne for den saks skyld) til best i slike situasjoner. Men det er uvegerlig slik at om noen spiller lite, må andre spille mye. I tilfellene diskutert ovenfor var kanskje ikke det alternative spillermateriellet spesielt irriterende, så disse tilfellene er mao. ikke særlig dekkende for vår situasjon. Den situasjonen vi tar mål av oss til å  diskutere kjennetegnes altså ved et fotballag som velger å utstyre førstelaget med spillere som åpenbart er dårligere, eller i dårligere form, enn alternative benkeslitere. Dette er neppe lurt om en målsetning er å vinne fotballkamper.

Spørsmålet blir da fristende: er det utenforliggende årsaker til et slikt bevisst ikke-prestasjonsfremmende tiltak? Kan det tenkes at enkeltspillere har fått kontraktsfestet spilletid?

Sett fra klubbens ståsted er dette åpenbart en ulempe. Det å måtte bruke en spiller minst en viss tid gjennom en sesong kan aldri være optimalt for en klubb. Dette er et enkelt optimeringsteknisk argument. Ekstra restriksjoner påført et optimeringsproblem kan aldri gi bedre løsninger enn alternativet. Fotballklubber bør altså motsette seg eventuell kontraktsfestet spilletid. Dette er vel og bra, og greit både å forstå og akseptere. Hva med spillerens situasjon? Vil han kunne ønske å spille så mye som mulig?

Jo. Det kan tenkes situasjoner der dette er i spillerens interesse. Spesielt kanskje i situasjoner der spilleren spiller dårlig og laget spiller godt. Spillere i dårlig form, og/eller med dårlige ferdigheter, framstår som kjent som bedre på et godt enn et dårlig lag, og dersom ambisjonsnivået innebærer ønsker om å skifte til en mer lukrativ klubb enn den man spiller i for øyeblikket, kan en slik strategi fort bli fristende for en fotballspiller. Utstillingsvinduet fungerer. I den motsatte situasjonen, et lag som spiller dårlig, er det åpenbart vanskeligere å vise seg fram, og i en slik situasjon kan det kanskje heller være nyttig å være skadet eller sitte på benken. Utenlandske oppkjøpere som overværer et tapende lag vil nok i mindre grad greie å se kvalitetene til enkeltspillere om opplaget sjanser brennes og tabbene florerer i den defensive fasen av spillet. Utstillingsvinduet fungerer mao. ikke.

La oss forsøke å oppsummer vår argumentasjon: Et lag vil aldri ønske å begrense bruken av eget spillermateriell. En spiller vil i noen situasjoner ønske mest mulig spilletid, i andre minst mulig. Hvilken løsning bør da «markedet» skape her? Jo, med de enkle forutsetningene vi har lagt til grunn og en forutsetning om at det er like sannsynlig at «markedet» går opp som ned – altså at det laget vi ser på er et gjennomsnitts-lag som vinner og taper halvparten av de kampene som spilles – bør  ikke et «marked» med full informasjonstilgang klarere slike kontrakter. For de som ikke er like vel bevandret i økonomsjargong bør vi altså ikke se slike kontrakter i den virkelige fotballverdenen.

Men, og det er et men med en viss betydning her også. Om det laget vi ser på er veldig godt – eller aller helst – forventningene om høyt prestasjonsnivå er høye før kontraktsinngåelse for den aktuelle spilleren, vil spillernes samlede positive nytte kunne overstige klubbens samlede unytte og slik sett presse fram slike kontrakter. Om det i tillegg er slik at de aktuelle spilleren har høyere forventninger om egen kvalitet enn det markedet har, vil det i sin tur medvirke til ekstra økende tilbøyelighet for spilleren til å ønske å spille så mye som mulig. Situasjonen minner kanskje i noen grad om «winner’s-curse» (Wikipedia-lenke) – en notorisk tilbøyelighet til å overprise fotballspillere gjennom auksjoner med asymmetrisk informasjon om spillerkvalitet.

Litt populært kan vi kanskje si at lag som har gjort det veldig godt før, kombinert med nye spillere som kommer tilbake fra mindre vellykkede opphold i europeiske toppklubber – fortsatt med ambisjonsnivået i orden, burde trigge en røde lampe hos klubbdirektøren. Kontraktsfestet spilletid er sjelden en god idé, verken for klubb eller spiller

Vi har selvsagt ingen tro på at hjemmelaget med sin kunnskapsrike og rutinerte sportslige- og administrative ledelse ville tenke på å akseptere denne typen kontrakter. Men, kanskje kan andre klubber ha nytte av disse enkle argumentene.

På toppen av Haugen er man til for å hjelpe.

Et aldri så lite PS: Det er kanskje grunn til å nevne at argumentasjonen i dette bidraget er sterkt forenklet. Aller helst burde en formulert en slik problemstilling formalisert matematisk, kanskje ved hjelp av spillteori, for så å finne hvordan ulike parametere påvirket ulike likevektsutfall. Forhåpentligvis ville vi da ha funnet ut (rent formelt) at de hypotesene om virkning som er framsatt ovenfor faktisk blir realiserte. For så vidt en interessant og utfordrende oppgave, men den faller til de grader utenfor formspråket i denne spalten.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.

Jæger: – Sjokkerende at jeg ble valgt

$
0
0

Fem av «campus-kandidatene» ble valg inn i Moldes nye kommunestyre. Se også personstemme- og slengertoppen i Molde.

Student Kim Thoresen-Vestre (SV), høgskoledirektør Gerd Marit Langøy (H), rådgiver Frank Gerald Lien (H) i Kunnskapsparken, student Inger Cecilie Frisvoll (KrF) og førsteamanuensis Bjørn Jæger (B) ble i går valgt inn i Molde kommunestyre for fire år.

Den største lokalpolitiske rystelsen var det i stor grad det nye aksjonspartiet Borgerlista som sto for, med en oppslutning på 7,9 prosent og fire plasser i kommunestyret. Den siste av disse plassene – som nummer 45 av totalt 47 i kommunestyret – gikk til Bjørn Jæger.

MDG debuterer også i kommunestyret med to representanter etter valget, mens Venstre ble kommunevalgets store taper i Molde og fikk halvert sin representasjon i kommunestyret fra seks til tre representanter

Se alle valgresultatene på Molde kommunes hjemmeside.

– Sjokkerende, sier Bjørn Jæger, som nylig har fått vite at han skal sitte i kommunestyret i fire år.

Men han mener at han snart er klar for oppgaven:

– Det er fint å få tillit. Og har jeg sagt A, så må jeg si B. Men jeg må innrømme at jeg har ikke tatt det helt inn ennå og vet ikke helt hva dette innebærer.

– Hva blir de viktige sakene for deg i kommunestyret?

– Økonomien til kommunen er i dårlig stand, så det må det ryddes opp i. Jeg skal iallfall jobbe for at vi ikke skal ta opp mer lån til en bypakke vi ikke trenger. Ellers er det viktig å få kontroll på kostnadene knyttet til helse- og omsorg i kommunen. Borgerlista er ikke ideologisk fundert, så vi er et saksparti. Jeg er opptatt av at Molde kommune må styres mer som en bedrift en som et slags nasjonalt demokrati, sier Jæger.

Personstemme-toppen (300 +):

Torgeir Dahl (H) – 1416 personstemmer

Frank Ove Sæther (Ap) – 361 personstemmer

Gerd Marit Langøy (H) – 338 personstemmer

Terje Tovan (B) – 328 personstemmer

Sidsel Pauline Rykhus (Ap) – 319 personstemmer

Gerda Tolaas (Sp) – 312 personstemmer

Slenger-toppen (100 +):

Torgeir Dahl (H) – 205 slengere

Gerda Tolaas (Sp) – 148 slengere

Terje Tovan (B) – 124 slengere

Frøydis Austigard (V) – 106 slengere

Valgdeltagelsen i kommunevalget var på 57,5 %, noe som betyr at hele 8753 moldensere ikke benyttet seg av stemmeretten i år.

Is it necessary to be stupid to get rich?

$
0
0
Kjetil K. Haugen∗ Faculty of Logistics
Molde University College, Specialized University in Logistics, Molde, Norway Kjetil.Haugen@himolde.no, Phone: +47-99456006
July 31, 2015
Abstract

In this short note, I address the question many of us have had a “YES-feeling” about all our lives. Does getting stinking rich implicate wisdom, or might it be the other way around? Or, may wisdom have no causality to the concept at all? Hopefully, through relatively easy arguments, I will try to persuade the reader to believe – as I do – that one must be really stupid to get really rich.

Keywords: CAPM, Wealth, Stupidity, Risk

1 Introduction

It is hard today, with all the information floating freely around the internet, not to observe the extent of stupidity said or written by rich people. All these silly stories on the correct decisions at the right time are boring me constantly. Not to speak about all these silly political statements, which by themselves are strong empirical indications on truthfulness of the title of this note. If other (not so silly) but still perhaps not so very wise internet surfers read these stories and actually believe them, this information is not only boring, but maybe even dangerous.

2 How to get really rich

I will try to argue why stupidity is a necessary condition to get rich[1] by starting to address the obvious question: How does one get rich? Apart form the obvious explanations of heritage or sheer luck, one is often presented with explanations involving; hard work, determination, decisive power and so on. As the intelligent reader probably has understood, I do not buy such explanations.

In order to get rich, it is necessary to take risk. And, in order get really rich one has to take really big risks. Why is this? Financial theory may be helpful here, at least at a somewhat philosophical stage. Before I dig loosely into necessary economical theory, let me make the following clear. My meaning of getting rich here is not heritage- or lottery-luck-rich, but either by applying financial and/or human resources to invest; making an end wealth, not only larger than the starting point, but very much larger than the starting point. Hence, my definition of getting rich is making your start-up resources grow, and grow much. Perhaps the term “noveau riche” is covering the individuals I will discuss here.

[1] I should perhaps be slightly clearer on my definition of richness. In this text, a convenient definition could be: If your wealth is so high that it is the only reason for entering media, then you are rich.

3 A little economic theory

So, what has financial theory to offer? One celebrated part of this somewhat dull part of economic theory is named the CAPM model [5], [6], [7], [4], [3]. Roughly speaking, what this model tells you, is that in order to achieve returns of the insecure type, one has to take risk by investing in uncertain financial objects like bonds, warrants, options or shares to name a few of this nifty financial instruments. One could be on the safe side and put the money in the bank, or alternatively take risk and invest the money into less safe harbors. The theory then goes on: In order to make (presumably risk averse) individuals take such risk, they must be paid a risk premium. This risk premium secures that in the long run, investors are better off (on average) than the more risk avers bank-savers.

4 The silliness of wealth

This seems to make sense, does it not? In order to earn more money, one has to take risk. After all, if one could make a fortune safely, then everybody would be rich. We are all (very well) aware of the fact that everybody is not rich. As such, this seems like a sensible way of thinking. Take no risks and stay poor, or take risk and get rich. This is all good, my point is however slightly further along this line. The obvious continuation of this argument is then: In order to get really stinking rich, really big risks are necessary to take. Such risks could involve putting all your starting wealth into a single financial commodity, starting you own firm, or deciding to become the best football player in the world at the age of 5. These are all legal decisions. We can of course also look at some illegal options; for example robbing the Bank of England or buying a ton of heroine. Both options could offer substantial profits, but perhaps at unacceptable risks.

There are people making wise decisions investing in portfolios or doing their homework at the same time as training extensively to become the world’s best selling author. None of these characters win the big prize of the investment lottery. Such prizes are reserved for the significantly more silly individuals going all the way for the maximal price at a minimal probability.

To reach the level of Messi or Ronaldo, doing your maths is perhaps not a wise strategy. At the same time, the new Messi is perhaps already born, but how a silly character he is. Still, he will emerge out of nowhere mesmerizing future global football audiences with his magnificent play.

My argument is actually very simple. In order to become really wealthy, on must take unacceptable risk – or be silly or stupid or whatever one likes to name it. Nobody has ever become the richest man in the world by going along with the sensible majority, has he?

An alternative way of thinking on these matters could perhaps be: We’re all involved in the big richness lottery. A limited amount of persons will win the big prize (getting really rich). In order to affect the chances to win we can make a lot of risky decisions. But, in order to have a reasonable chance to win, we must make crazy decisions. Still, only a tiny fraction of those who make these stupid decisions will win – they must be the most stupid of all – or not?

As many of my examples are from the entertainment industry, some readers may be mislead into believing that one needs to be a football player or rock star to get stupidly rich. This is by no means the case. Think about the investors above (and do not forget that richness in this context is far more than the salary of the average CEO) who make profits from investing in uncertain securities. Surely, one could make a reasonable fortune grow faster than the average by well-hedged investments in the financial market. However, unless the starting fortune is insanely high, such a (wise) strategy would not lead to the kind of richness we talk about here. In order to reach such levels, one has to make stupid investment decisions – involving going for unreasonable risk. If one of a million technological options will prove to be the successful one, hitting it may be hard, leaving 999999 fools behind but still one stinking rich. This “winner” gets the prize, but does not prove intelligence. After all, he went for a very unlikely and unmistakable silly investment option.

5 Social implications and conclusions

Measuring personal qualities by wealth is of course crazy in this context. This US-way of judging personal qualities has (god forbid) not yet really arrived in Europe. Let us indeed hope it continues like this. It might be wise to advice media on not printing all these crazy stories, but perhaps to no help. It seems all the “sensible people” really enjoys reading about the successful fools. Let us all hope they watch them as fools and not geniuses.

So dear reader, next time you come over a story on personal success, give my tiny simple argument some room in your head. Only real fools become really rich (and “successful”).

Good luck, and stay poor.

For those of the readers feeling the urge for a slightly more scientific approach, the following conference presentation [1] or the accompanying paper [2] may be of interest.

References

[1]       K. K. Haugen. Planning for success? Nordic Operations Research Con- ference, Reykjavik, Iceland, (Powerpoints), 1995.

[2]       K. K. Haugen. Planning for success? Nordic Operations Research Con- ference, Reykjavik, Iceland, (The article itself), 1995.

[3]       J. Lintner. Security prices, risk and maximal gains from diversification. Journal of Finance, (20):587–615, December 1965.

[4]       J. Lintner. The valuation of risk assets and the selection of risky invest- ments in stock portfolios and capital budgets. Review of Economics and Statistics, 47:12–37, February 1965.

[5]        J. Mossin. Equilibrium in a capital asset market. Econometrica, 35:768– 783, 1966.

[6]       W. F. Sharpe. Capital asset prices: A theory of market equilibrium under conditions of risk. Journal of Finance, 19:425–442, September 1964.

[7]        J. Treynor. Toward a theory of market value of risky assets. 1962.

Editor’s note: This is a From the top of the Hill International Special. Haugen’s monthly column – Fra toppen av Haugen – is usually written in Norwegian. Ask Google Translate for help if needed.

 

Flere studentplasser på logistikkonferansen

$
0
0

Nå er det mulig for flere logistikkstudenter ved HiMolde å delta på den kommende Transport & logistikk-konferansen som arrangeres på Gardermoen 19. og 20. oktober i år.

Av MING SU og EDEN GAO (foto)

Ledige studentplasser på konferansen har økt med 66 % sammenlignet med i fjor – antall plasser har gått opp fra 60 i fjor til 100 i år.

Onsdag kveld ble det arrangert linjekveld for logistikkstudentene ved HiMolde for å informere studentene om den kommende konferansen. I tillegg til studentene som deltok på linjekvelden på iSmuget, var bachelorstudieleder i logistikk Olav Hauge, masterstudieleder i logistikk Arnt Sture Buvik og professor II Trond Hammervoll til stede.

Viserektor for forskning ved HiMolde, førsteamanuensis Harald Martin Hjelle, presenterte «Hva skal til for å gjøre transporten av varer fra Kina til Norge mer miljøvennlig?», og fortalte litt om SeaConAZ-projektet han jobber med. Hjelle har vært med på logistikkonferansen i mange år og gleder seg til den kommende konferansen i oktober.

– Jeg har vært vitne til hvordan Transport & logistikk, som arrangeres av NHO, har utviklet seg til en moderne, profesjonell og høykvalitets konferanse. Logistikkstudenter anbefales sterkt å delta på konferansen, for det er studentene som skal forme fremtiden, sa Hjelle.

Mer informasjon om Transport & logistikk 2015 på konferansens hjemmeside. 

Martine Førde, logikkstudent i Molde. Foto: Eden Gao
Martine Førde, logikkstudent i Molde. Foto: Eden Gao

Martine Førde, som holder på med sitt siste år i bachelorstudiet i logistikk og er medlem av Logistikkforum ved HiMolde, skal igjen delta på logistikkonferansen.

– Det var ganske inspirerende å høre på presentasjonen til masterstudent Iselin B. Sæther ved HiMolde som vant pris for beste masteroppgave på konferansen i fjor. Studentene fikk tilgang til mange forskjellige foredrag som dekket ulike tema innen transport og logistikk, fortalte Førde.

Hun vil gjerne benytte sjansen i år til å bygge nettverk og se etter jobbmuligheter.

Student Mathias Deighan Hanssen, leder for Logistikkforum. Foto: Eden Gao
Student Mathias Deighan Hanssen, leder for Logistikkforum. Foto: Eden Gao

Som styreleder for Logistikkforum ved har student Mathias Deighan Hanssen jobbet med å bygge opp en plattform hvor logistikkstudenter på ulike nivå kan dele kunnskap og utveksle ideer.

– Konferansen i fjor var veldig morsom og interessant. De fleste sentrale aktørene innen norsk transport var samlet, både bedrifter og politikere, sa Hanssen.

Han har et tips for de nye deltakerne: en bør sette seg godt inn i programmet på forhånd. Les hele programmet og finn ut hva som er interessant å delta på.

Livslang læring i regionene

$
0
0

Du har kanskje møtt dem ved Høgskolen i Molde du også? Som lærer, medstudent eller gjennom ditt arbeid i studieadministrasjonen. Eller som en av dine bekjente.

Professor Hallgeir Gammelsæter er rektor ved HiMolde.
Professor Hallgeir Gammelsæter er rektor ved HiMolde.

Jeg tenker på disse studentene med lang erfaring fra yrkeslivet, mens som likevel fremdeles er unge og har et imponerende pågangsmot. En fantastisk lærevilje. Gjerne med full jobb og familie. Svært ofte kvinnerJeg skriver ikke om majoriteten av studentene våre, for de er fremdeles unge. Men opp gjennom årene har det blitt mange av unntakene, og det dukker stadig opp nye. Særlig på masterstudiene. Studenter som er familiarisert. De har slått rot i regionen, men de vil gjerne vil ta mer utdanning. Kanskje en annen utdanning. De vil kvalifisere seg til nye jobber. Nye utfordringer.

Spørsmålet om struktur i høyere utdanning handler om disse studentene også. Fordi mange av dem neppe hadde bygget på utdanningen sin med en bachelor- eller mastergrad – og ja, jeg kommer i farten på flere med doktorgrad også – om det ikke lå en høgskole i nærheten.

Så er det også en del av bildet at flere av dem ikke greier å fullføre på normert tid, eller at de hopper av med 90 studiepoeng, uten å ha fullført masteroppgaven. I tillegg til jobben blir det for tøft, eller det blir for vanskelig å organisere tiden med familie, jobb og egen forskning. Det er flott for studentene, for arbeidsgiverne deres og regionen at de får økt kunnskap gjennom kurs på mastergradsnivå, men i Database for statistikk i høyere utdanning ser det ikke så pent ut. Gjennomføringstiden går opp, og gjennomføringsprosenten ned. Ikke bra, sier de i departementet. Her har landet et problem! Sier de som ikke kjenner studentene, arbeidsgiverne deres eller regionen.

Det foregår i dag en strukturreform i høyere utdanning. Regjeringen ønsker langt færre høgskoler og vil derfor ha fusjoner. I Nord-Norge har man allerede lyktes. Der vil det sannsynligvis snart bare være to institusjoner. I Midt-Norge dominerer nå NTNU. På Østlandet blir høgskolene i Buskerud, Vestfold og Telemark kanskje Universitet i Sørøst-Norge. Universitetet i Agder består, mens Vestlandet og det indre Østlandet så langt ikke har gitt regjeringen det svaret den ønsket seg. Høgskolen i Molde er en av de institusjonene Kunnskapsdepartementet gjerne skulle ha fusjonert.

Hva har strukturreformen med de voksne studentene å gjøre? Jo, spørsmålet er hvilke utdanningstilbud regionene vil ha i framtiden hvis det som i dag er høgskoler i regionene skal fusjoneres inn i større universitet. Hvis det skulle skje, vil vi da ved campus Molde kunne gi disse studentene et like godt tilbud som i dag? Jeg er redd svaret er nei. Jeg er redd vi da har mindre å tilby blant annet voksne, i et fylke der kvinneunderskuddet er satt på dagsorden som et alvorlig problem. Hvorfor?

I alle organisasjoner er det mange gode (for)mål. Som regel mer enn det er ressurser til. Det fører til kamp om ressursene. Høgskoler og universiteter er delvis resultatfinansiert, noe som betyr at institusjonene helst vil investere ressursene der de får mest igjen for dem i form av studiepoeng (eller forskningsprosjekter). Det tryggeste er da å prioritere studier med stor søknad og studiepoengsproduksjon. I et stort universitet med regionale campus vil en ut fra slike hensyn forsyne disse med de utdanningene som har et akseptabelt antall studenter, eller som av spesielle årsaker (f.eks. behov for praksisplasser) må spres regionalt. Det er sannsynlig at disse utdanningene stort sett er på bachelornivå. I dag utgjør bachelorstudentene om lag 50% av studentmassen i Norge. Masterstudentene utgjør 16% (Kunnskapsdepartementets tilstandsrapport 2015). Det er altså langt flere studenter på bachelornivå enn på høyere nivå, og utfordringen med praksisplasser er også størst på dette nivået. Når volum er et sentralt parameter er sannsynligheten stor for at det store universitetet helst ikke vil bygge opp masterprogrammer med usikker søkning ved regionale campus. Bachelorprogrammer er tryggere, mer økonomisk og mer praksisorienterte.

Men vil ikke universitetene ta regionale hensyn? I motsetning til Stortinget er ikke styret ved et universitet sammensatt for å skape balanse mellom regioner. Selv om departementet oppnevner fire av 11 representanter i et universitetsstyre og derigjennom kan ta regionale hensyn, så utgjøres styrets flertall av valgte ansatte og studenter.

Sjansen for at den regionale campusen, med relativt få ansatte og studenter, skal bli like godt representert i styrene som den sentrale campusen er mikroskopisk. Hvis styret skal ta spesielle regionale hensyn på tvers av de økonomiske må det politiske føringer til. Det er vanskelig å se for seg at departement og Storting skal begynne å overstyre universitetets eget styre i enkeltsaker.

Et argument for at et universitet skal velge å bygge opp (eller vedlikeholde) høyere grader og forsking ved en regional campus er at campusen allerede har en særegen og høy kompetanse. Et viktig spørsmål i denne sammenhengen er hvor stedbunden denne kompetansen er. Hvor avhengig er den av et knippe personer på campusen, og hvor flyttbare eller erstattelige er disse? I vår sektor kan slik kompetanse flyttes over tid, noe som blir særlig aktuelt om den ikke støttes av god studenttilgang på campusen. Og da snakker vi ikke bare om studenttilgang på bachelornivå. Slike miljø vil kreve både master- og doktorgradsutdanninger.

Når samfunnsøkonomer anbefaler at staten bruker virkemidler som Innovasjon Norge, SIVA, Forskningsrådets regionale forskingsfond osv. for å stimulere innovasjon og utvikling i regionene, er det ut fra resonnementet om at markedet selv underinvesterer i regional innovasjon, forskning og utvikling. Fordi prisen, risikoen for å mislyktes, er for høy. For å hindre underinvestering og underutvikling er politiske grep nødvendig.

Mens mange av profesjonsutdanningene opprinnelig ble startet av private med veldedige formål (Sykepleierhøgskolen i Molde ble f.eks. etablert av Nasjonalforeningen for folkehelsen), var etableringen av distriktshøgskolene på 1970-tallet et slikt politisk grep. Ideen var at arbeidslivet i regionene (den gangen var ikke begrepet «distrikt» like belastet som i dag) skulle få bedre tilgang til utdannet arbeidskraft. I dag er ikke behovet 1- eller 2-årsstudier, som det var den gangen, men i økende grad lengre studier og studier på masternivå. Det politiske grepet regjeringen nå foretar virker i motsatt retning. Gjennom å skape store institusjoner vil staten i mindre grad kompensere økt underinvestering i kunnskapsoppbygging i regionene.

Hvordan kan så en liten høgskole ta risiko som et universitet ikke vil ta? Vil ikke vi også prioritere bachelorutdanninger? Historien viser at vi har tatt og tar risikoen med å utvikle tilbud på høyere nivå. En viktig forklaring er det som kalles akademisering. Fordi våre ansatte ønsker å kvalifisere seg videre gjennom forskning, ønsker de også å gi utdanningstilbud på høyere nivå. Det er mer utviklende, og gjennom master- og doktorgradsutdanninger bidrar også studentene med forskning. Når effekten for regionen er god, er dette såkalt vinn-vinn. Akademiseringsmekanismen gjør seg naturligvis gjeldende også på universitetet, men som nevnt har universitetet få insentiver til å dyrke det samme ved den regionale campusen. Argumentet om at universitetet vil styrke kompetansen i regionene kan gjelde i enkelttilfeller, men generelt er det relativt svakt.

Sjansen for at den voksne studenten i framtida skal finne et mastertilbud, ja kanskje også et doktorgradstilbud, ved det som i dag er en selvstendig høgskole utenfor de store byene vil derfor bli redusert ved en fusjon. Verken departementet eller de lederne som i dag vedtar fusjonene kan garantere at dette ikke blir tilfellet. Uansett hva de lover i dag, om 5-10 år er det ikke de som bestemmer lenger. Sjansen er derimot stor for at både de økonomiske lovene og beslutningsstrukturen ved universitetene vil virke omtrent som i dag.

Resonnementene ovenfor gjelder naturligvis ikke bare voksne studenter og masterstudier. Kjernen er at man på regionale campus vil miste beslutningsmyndigheten som i dag gjør oss i stand til å utvikle tilbud som tjener regionen. Dette er grunnen til at Høgskolen i Molde arbeider for modeller som også i framtiden kan ivareta høgskolens regionale rolle.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.

Viewing all 1588 articles
Browse latest View live