Quantcast
Channel: Høgskolen i Moldes nettavis
Viewing all 1588 articles
Browse latest View live

Mål, strategier og fremtidige utviklingsbehov for HiMolde

$
0
0

Det er veldig lett å finne noen som mener at strategiutvikling er bare tøys. Særlig i akademia kan det se ut til at det er god tilgang på satire om ledelsens evne til å si noe fornuftig om virksomhetens mål og fremtidige utviklingsbehov.

Førsteamanuensis Steinar Kristoffersen er rektor ved HiMolde.

Likevel er de fleste ansatte heldigvis opptatt av hva som skal skje med arbeidsplassen sin, og anser nok at vi selv kan påvirke retningen og farten i endringene som skjer. Noen ønsker nok at det ikke skal være noen endringer i det hele tatt, men det virker som det minst sannsynlige alternativet for vår sektor.

Den enkeltes mulighet til å komme til orde, uttrykke seg i kollegiale sammenhenger ved lunsjbordet eller avdelingsmøter, skrive innlegg i lokal- eller høgskoleavisa – og ikke minst – stille seg selv til disposisjon til valg for avdelingsstyrer, som rektor eller til å representere de ansatte i høgskolestyret, må sies å være vel på høyde med de fleste andre typer organisasjoner. Dessuten, våre vitenskapelig ansatte disponerer 25-45% av egen arbeidstid til dels helt fritt til forsknings- og utviklingsarbeid. For flertallet av de resterende timene i uka, er vanligvis den ansatte helt og holdent selv premissgiver og leverandør av innhold og kvalitet, f.eks. for undervisningen.

Dermed kan det se ut som om strategier ikke trengs, og i alle fall at daglig ledelse eller styret har begrenset innflytelse? Kanskje, hvis alle var enige om alt til enhver tid. Men slik er det ikke. Ledelsen ved høgskolen kan tilrettelegge for sterkere strategisk påvirkning av institusjonens utvikling hvis den kan tilrettelegge for, tydeliggjøre og samordne de mulighetene og ønskene som medarbeiderne ved høgskolen selv fremmer.

Ledelsen ved HiMolde ønsker i størst mulig grad å bruke de møteplassene vi allerede har gjennom hele året og særlig utenom styremøtene, til å drøfte viktige spørsmål med de ansatte, dvs i fagledermøter, bilateralt med dekanene eller utvalgslederne, og i allmøter når det er mest produktivt. Ikke minst er vi avhengige av at hver enkelt avdeling selv har sine fellesmøter, avdelingsstyremøter og kvalitetsteam, der viktige spørsmål drøftes og det gjennom vedtak, eller konsensus tas ut en retning som skal styre fremtidig utvikling. Ingen virksomheter eller bedrifter anser vel at styret er mest velegnet til å formulere en strategi «top down» på et tilstrekkelig detaljert eller operasjonaliserbart nivå til at den blir interessant? I en organisasjon som vår ville den uansett i så fall mangle legitimitet, om den ikke var forankret i avdelingene.

Det betyr ikke at rektor, direktør og hvert enkelt styremedlem, eller dekanene, ikke har tydelige tanker og planer for Høgskolen i Molde. Nå ønsker vi å sette søkelyset på særlig viktig spørsmål, og bruke et planlagt personalseminar som en katalysator for en sterk strategiprosess som forhåpentligvis munner ut i klare anbefalinger til svar på dem.

De fleste av disse spørsmålene har vært diskutert jevnlig det siste året i ledermøtene og avdelingsstyrene, men en åpen diskusjon som leder til en klargjøring og prioriteringer, og dermed konsensus eller en angivelse av retning der mindretallet forhåpentligvis slutter opp om flertallets ønsker, om mulig, vil være nyttig for oss som institusjon.  Det skal ikke være slik at den som roper høyest, bestemmer mest.

Høgskolestyret skal oppsummere denne diskusjonen og konkludere i sin strategisamling når den kommer den 30. august. Derfor er det viktig at innspillene fra alle ansatte nå får en forankring og en form som gjør at de kan presenteres samlet for styret.  Der innspillene er urealistiske eller motsetningsfylte, eller ikke i tråd med departementets styringssignaler eller omgivelsenes forventninger, må styret foreta en grundigere avveiing, enn om de er i tråd med disse. Når oppsummeringen fra styremøtet foreligger, reflekterer den styrets strategi og dermed institusjonens.

Ett av spørsmålene som vi vet de ansatte er opptatt av er om vi skal vokse og få flere studenter, og i så fall hvor, med hvilken fart og profil. Det er også i den forbindelse et viktig tema hvordan vi skal unngå at veksten kommer i kompromiss med kvalitet. Dette henger også sammen med om vi eventuelt må utvikle flere og mer generelle eller klassiske studieprogrammer – eller om vi skal heve kvaliteten og forsterke aktiviteten som bygger på de regionale fortrinnene og eksisterende særpreg. Disse diskusjonene er stort sett ikke så veldig kompliserte på et overordnet nivå eller som en avstandsbetraktning fra lunsjbordene, men blir til gjengjeld veldig fort blir tilspisset når vi snakker om konkrete emner eller studieprogrammer. Det er det ikke så lett for styret å gjøre noe med. Slik virksomheten vår er organisert i dag, er det avdelingene som fremmer de aller fleste forslagene om nye emner og studieprogrammer.

Det ser ut til å være lettere å få mange studenter til generelle emner på bachelornivå, enn på høy spesialisering senere i utdanningsløpet. Finansieringsmodellen for høyere utdanning tilsier at studiepoengsproduksjonen, og ikke forskningen vår, er avgjørende for finansieringen. Mindre enn 2% av bevilgningene til sektoren omfordeles på bakgrunn av publikasjons statistikken. Antallet studenter vi utdanner gir oss 85% og øker i takt med kapasiteten. Vi kan fremdeles velge å prioriterer meritterende akademisk arbeid fremfor undervisning, men da med færre ansatte dersom det fører til færre (fornøyde) studenter.

Høgskolestyret beslutter ikke om enkeltansatte ved HiMolde skal skrive artikler eller undervise. Derimot er det slik at om en engasjerende strategiprosess konkluderer med at vi skal strekke oss etter en profil som er tydelig i den ene eller andre retningen, så kan styret bidra til å implementere en slik strategi gjennom tilsettinger, budsjettene og vedtak om opptak (eller ikke) til studieprogrammene.

Alle vil ha mange og flinke studenter. Men det er ikke styret beslutter ikke hvilke inntakskrav som skal legges til grunn og dermed hvor mange studenter vi skal ta opp på de enkelte studieprogrammene. Det er det avdelingene selv som gjør, i samarbeid med opptakskontoret. Dersom det er en diskrepans mellom antallet vi må ha for å finansiere virksomheten, og karakterene som står på søkernes vitnemål, så må vi bli flinkere til å markedsføre oss. Hvilke muligheter er det da som finnes for å fremstå som mer attraktive for potensielle søkere? Vår felles profil i er antageligvis ganske viktig. Hver enkelt av våre ansattes synlighet i både generelle diskursen og interne debatter, hvorav det strategiske utviklingsarbeidet er en viktig del, bidrar til dette gjennom oppfatningen som skapes utad av hva vi står for faglig, som samarbeidspartner og som arbeidsplass.

Som de fleste etterhvert vet, får vi ikke alltid mange søkere til vitenskapelige stillinger hos oss. Vi er ikke alene om det. Spørsmålet er hva vi skal gjøre med det, siden det opplagt er en fordel med så mange søkere med så god og relevant kompetanse som mulig. Lønn og arbeidsbetingelser, omdømme, trivsel, identitet og sosiale forhold på arbeidsplassen spiller viktige roller, sammen med mange andre faktorer. Hvordan finner vi frem til den optimale kombinasjonen? Hva kan vi som allerede arbeider her, gjøre for å utforme den mest attraktive arbeidsplassen for våre fremtidige ansatte og studenter? Dette er en viktig strategisk utfordring, som det neppe er fruktbart å be styret om å løse.

Lønn er selvfølgelig et virkemiddel for akademiske institusjoner, som ellers, og styret bidrar til lønnsdannelsen i noen grad. Men vi har til felles med de fleste offentlige arbeidsplasser at det ikke er veldig stor handlefrihet for styret. Hos Høgskolen i Molde er det stillingshjemlene, fagforeningenes innflytelse og ansattes forhandlingsrett sammen med avdelingenes budsjetter og anvendelsen av dem, som setter grensene innenfor de ytre lønnsrammene som gjelder i for de ulike stillingskategoriene. Kanskje kan vi ikke gå så høyt som vi gjerne vil på lønn, men er det da kanskje en mulighet å bruke avdelingsbudsjettene annerledes for å gjøre arbeidsplassen, forskningsmulighetene og fremtidige karrieremuligheter bedre? Om rekruttering er vanskelig er det opp til avdelingen selv, eventuelt i Tilsettingsutvalget (TU) bestående av ansatte, dekaner og ledelsen som styret har delegert tilsettingsmyndighet til, å utnytte dette handlingsrommet. En arbeidsplass med tilstedeværende kolleger og studenter som har ambisjoner på vegne av denne arbeidsplassen, er antageligvis mer tiltrekkende enn det motsatte?

Konkurransen vil i tiden fremover uansett i økende grad bli hard om de flinkeste studentene, stipendiatene og ansatte. Hvilke typer institusjoner vinner i denne konkurransen?

Personlig mener jeg fremdeles at Høgskolen i Molde trenger flere studenter. Man kan selvfølgelig like godt argumentere for at størst ikke er best. Mens NTNU har 42 000 studenter, har MIT «bare» 11 000, Cambridge og Harvard har begge ca. 20 000, og California Institute of Technology (Caltech) med sine 72 Nobelpris-vinnere har de siste årene tatt opp akkurat like mange bachelorstudenter som HiMolde. Det viser bare at kvalitet og størrelse ikke nødvendigvis og isolert sett følger hverandre. Andre faktorer har også betydning. Det må også tolkes slik at størrelse ikke står i motsetning til kvalitet, siden Cambridge f.eks har flere Nobelpris-vinnere enn Caltech (selv om de ikke har 10 ganger så mange).

For HiMoldes del er det ikke antallet egne Nobelpris-vinnere som er den viktigste indikatoren, det er det antageligvis lett å bli enige om. Men hva er det da? På bakgrunn av Norges demografiske utvikling, med blant annet en sterk sentralisering, er det heller ikke sannsynlig at det uniformt og utelukkende vil være studentene med de beste karakterene fra videregående skole som søker seg til oss, selv om vi i egne eller andres øyne var best på våre utvalgte områder.

Og hva innebærer det å være «best»? Om tilbakemeldingen fra studentene gjennom Studiebarometeret eller eksterne samarbeidspartnere og bidrag i forskningen vår, ikke er tilstrekkelig gode som indikatorer, burde vi i det minste ha noen idéer om hva som ville være det, slik at hver enkelt kunne prioritere innsatsen der den gjorde størst forskjell.

Jeg vil som rektor uansett arbeide for at vi skal se det som en viktig del av vårt samfunnsoppdrag å gi utdanning til mange flere enn de beste. Selv de som ikke var motiverte, modne eller besluttsomme nok mens de gikk på videregående skole eller hadde andre forpliktelser hjemme, var aktive i politikken eller måtte jobbe for å få penger til det de trengte, eller for den saks skyld bare tok russefeiringen litt for langt, har også fortjent å bli tatt på alvor, oppleve mestringsfølelse og et sosial imøtekommende og givende faglig fellesskap – og ikke minst – få et tilbud som gjør at de dyktiggjøres for fremtidig arbeidsliv.

Da kan ikke våre professorer se på dem som et problem. Hva gjør vi for at disse studentene skal få det best tenkelig tilbudet i Molde, i Kristiansund, Sunndalsøra eller på nett med HiMoldeX? Styret skal vedta en strategi for dette, og gjerne ha egne planer og ambisjoner, men de blir lett bare papirtigre dersom ikke dette underbygges av hvilken vei de som jobber med studenter hver dag, ønsker vi skal ta.

Samarbeid med arbeidslivet er viktig for alle utdanningsinstitusjoner, og særlig utenfor de store byene: Hva skal til for at geografien blir en fordel fremfor en ulempe? Dette er et viktig strategisk spørsmål. Samtidig skal vi møte både akademiske ambisjoner og behovene til de delene av arbeidslivet som ikke ligger like ved oss, f.eks. offentlige institusjoner og de største bedriftene i Norge. Hva gjør vi da, for å unngå å sette oss i en situasjon der all vår undervisning like gjerne kunne ha vært gitt andre steder?

Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NTNU har levert en felles høringsuttalelse der de går klart imot et forslag som Hagen-utvalget nylig kom med om å opprette flere regionale forskningsråd, som kunne ha bidratt til å sikre nærhet og kvalitet i bevilgningsbeslutninger som gjelder det næringslivet som ligger veldig mye nærmere oss, enn de tre store.  Dersom vi i praksis velger en strategi som ikke engasjerer det samme næringslivet i eksterne forskningsprosjekter, spiller det da noen rolle om vi hadde levert en høringsuttalelse som gikk i motsatt retning av storbyuniversitetene?

Ekstern finansiering kommer til å bli et avgjørende middel for å kunne finansiere PhD-stillinger og nye faglige satsinger. Slik virkemiddelapparatet i Norge har orientert seg de siste årene, er tett dialog med eksterne partnere, bedrifter og virksomheter, private så vel som offentlige, en forutsetning. De fleste kan ha slik jevnlig arbeidslivskontakt ut fra sitt akademiske ansvarsområde ved Høgskolen i Molde. Det må vi alle ha kollegial respekt for, samtidig som nettopp da sammen må søke større prosjekter som vi enten kan skaffe oss på egen hånd eller i samarbeid med andre institusjoner, som gir slik adgang. Ledelsen ved høgskolen vil gjerne stimulere til at medarbeidere på høgskolen tar initiativ til slike prosjekter, men når mulighetene innenfor rammene av tariffavtaler og tillegg er uttømt, hva gjør vi så for å anspore til slik innsats? Vi skal selvfølgelig ikke glemme at vi også skal ha plass på høgskolen til at ansatte er forskjellige, og at vi må kunne utnytte hverandres sterke sider. Det betyr ikke at vi alle kan velge hver vår individuelle vei. Det tror jeg gjelder bidragsprosjekter med eksterne partnere. Det tror jeg gjelder digitalisering.

Kunnskapsdepartementet anser digitalisering som en allerede særlig vektlagt ambisjon for hele sektoren.  Digitalisering er et mangefasettert strategisk element. Det er derimot en formidlingsform som vi i økende grad er pålagt å benytte oss av, og dessuten en strategisk orientering som vi skal undervise i, og ikke minst en effektiviseringsmulighet som vi selv må utnytte i takt med reduserte budsjetter begrunnet med dette. Digitalisering skal det altså skues til på alle områder av virksomheten, uten at noen har sagt at det skal gjøres ukritisk eller promoteres dogmatisk.

Vi skal ikke gjøre dette til et spørsmål om enkeltpersoner liker eller ikke liker å spille inn sine egne forelesninger. Er ikke et bedre spørsmål: Hvordan gjør vi det slik at det understøtter våre felles strategiske ambisjoner for øvrig?   Erfaring[1] så vel som forskning[2],[3] viser at intuisjonen om at video fører til fravær, ikke stemmer. Bruk av video til å spille inn hele eller deler av forelesningene ser i større grad ut til å virke positivt enn negativt, også på oppmøte. Derimot er kvaliteten på videoproduksjonen og innholdet som formidles avgjørende, sammen med den individuelle oppfølgingen av hver enkelt student, som ellers[4].

Styret kan ikke «bestemme» høgskolens strategi alene, og trenger heller ikke veldig mye hjelp til å peke ut de fleste av utfordringene. De er allment nokså godt kjent og debattert i mange forskjellige fora, og ikke minst allerede forsøkt løst med ulik grad av suksess både hos oss og andre steder. Derfor trenger vi stadig bedre idéer til løsninger – og ikke minst – forpliktende deltagelse fra hele organisasjonen til å implementere dem.

Høgskolestyret skal oppsummere denne diskusjonen og konkludere i sin strategisamling til høsten. Derfor er det viktig at innspillene fra alle ansatte nå får en forankring og en form som gjør at de kan presenteres samlet for styret. Personalseminaret nå i juni kan bli et veldig godt bidrag, om de ansatte vil det slik. Jeg kan på vegne av styret love at vi ser frem til denne prosessen og implementeringen av strategien i neste studieår.

[1] http://kortlink.no/26g1

[2] https://psyarxiv.com/fd3yj

[3] «There has been slow and steady decline in lecture attendance, with no evidence of changed rate of declined cause by the introduction of lecture recordings.» [http://kortlink.no/oNE]

[4] http://kortlink.no/ztEg

–> Kjetil Kåre Haugen, Odd Williamsen, Arve Hjelseth og Steinar Kristoffersen er spaltister i Panorama.


Vårens statistikk-nøtt: Jordbærpris og matsvinn

$
0
0

Ikke kast jordbæra, men selg dem til redusert pris for å maksimere fortjenesten!

I dag hadde nær 200 studenter i Molde og Kristiansund eksamen i MAT110 Statistikk. Vårens nøtt, oppgaven som skiller A-kandidatene fra de andre, handlet om jordbær.

Jordbærpris på statistikk-eksamen

Se intervjuer med både campus- og fjernstudenter i alderen 20 til 60 år som tok eksamen i statistikk i dag! Faglærerne Bård-Inge Pettersen og Per Kristian Rekdal sier også litt om oppgavesettet og årets nøtt: Hvilken redusert pris må Bunnpris sette på jordbærkurvene for å unngå matsvinn?

Publisert av Panorama HiM 22. mai 2018

 

Først i form av et klassisk logistikkproblem, kjent som newsboy problemet eller modellen. Men i stedet for å finne optimalt antall aviser til avisgutten på hjørnet, skulle studentene finne ut hvor mange kurver jordbær Bunnpris-butikker i Molde burde ta inn for å minimere svinn og maksimere fortjeneste.

Dernest skulle studentene finne optimal redusert kveldspris på jordbærene, nok en gang for å minimere svin og maksimere profitten.

TEST DEG SELV: Eksamensoppgaven og Løsningen (PDF)

Arctic logistics: Winter school in Arkhangelsk was a success, summer school in Moscow is next

$
0
0

After the International Winter School «Energy, oil and gas in the Arctic region» in Arkhangelsk, it’s soon time for the International Summer School «Arctic Logistics» in Moscow.

By ALINA KOVALENKO, assistant coordinator of the Arctic logistics project at Gubkin University

HiMolde students Hendrik Dybdahl (in the back), Anastasiia Vysochyna (right) and Cecilie Maria Camitz-Leidland with former HiMolde student Alina Kovalenko (left) and the monument of M.V. Lomonosov at NArFU. Photo: Private

In 2017, a joint Norwegian-Russian scientific and educational project «Logistical and environmental management of natural resources development and transportation in the Arctic area (Arctic logistics)» was started. Molde University College is the main partner institution in Norway.

Within the framework of this project it is planned to organize summer schools and seminars for students who are interested in the Arctic research and to develop students mobility to the partners of the project for the purpose of writing the joint scientific papers.

You will find detailed information about the project here on Molde University’s homepage.

On 11-17th of March 2018, NArFU (Northern [Arctic] Federal University named after M.V. Lomonosov) in Arkhangelsk in Russia hosted an international winter school: «Energy, oil and gas in the Arctic region», where Anatoly Zolotukhin was the academic director. He is the coordinator of the joint project for the main Russian partner institution – Gubkin Russian State University of Oil and Gas in Moscow.

RELATED: Molde + Moskva = Master

Anastasiia Vysochyna, Cecilie Maria Camitz-Leidland and Hendrik Dybdahl – all 1st year master’s students of petroleum logistics at HiMolde – participated in this school. They were accompanied by Gubkin University representative, joint project participant and Molde University graduate – Alina Kovalenko. (Editor’s note: Kovalenko is the author of this article.) Also, master’s and graduate students from China, Sierra Leone, Indonesia, Serbia, Ukraine, Belarus and Uzbekistan attended the winter school.

According to Anatoly Zolotukhin, it is an international event, because it is impossible to work without cooperation in the Arctic. We need to work together to deal with oil spills, to train engineers according to the same rules, so that in case of emergency situations everyone can act cohesively.

RELATED: A more international approach in Moscow

During lectures participants discussed global problems related to environmental safety, fisheries issues, extraction of mineral resources, oil and gas in the Arctic. Participants were engaged in the study of offshore drilling, oil, gas, core in the Arctic region exploration and alternative energy implementation. The studying process was full of laboratory studies, practices, expert speeches and lectures. As a result, all participants got certificates and 3 ECTS.

Students visting laboratories. Photo: Private

Also, the Case Championship was held during the school. School participants, divided into 4 working groups, presented projects dedicated to the development of the field, the search for potential suppliers and the problem of liquefied gas transportation in the Barents Sea region. All working groups were international and were looking for productive ways of international cooperation in the Arctic region. The team in which Cecilie Maria Camitz-Leidland and Alina Kovalenko took part, got the first place.

Defending the case at winter school in Arctic logistics, and winning. Photo: Private

There were also room for cultural activities during the winter school. Students had a chance to walk along the icy Northern Dvina River, get acquainted with the history and architecture of Arkhangelsk on a sightseeing tour, visit one of the oldest Russian Wooden Architecture Museum in Malye Korely and visit the Geological Museum named after N.P. Laverova.

At the Russian Wooden Architecture Musem in Malye Korely. Photo_ Private

 

Hendrik Dybdahl:

Learning about Arctic environment and challenges was very interesting. To work with students from all over the world was inspiring and it is nice to use what we already learned on our lectures to solve real life problems. We got divided into four groups with the same task. We got the task on first day of the winter school, and we supposed to present solution for the business case on the last day.

Anastasiia Vysochyna:

The winter school in Arkhangelsk was challenging, but interesting and useful. We get overview about Arctic territory, it’s issues and perspectives, hard conditions and environment in the region. The program included a lot of excursions and common meetings, where students had possibility to communicate and get know each other, as well as discuss specific of studying at their universities from all over the world.

Cecilie Maria Camitz-Leidland:

It was very interesting to learn more about oil, gas and energy in the Arctic region and the environmental, technical and economical challenges related to this area. The programme for the winter school was organized very well and the volunteer students were very helpful to us. This was my first time to Russia. Learning more about the Russian culture was very fun and interesting, as well as cooperating in groups with our business cases in an international environment. All in all, this was a very good experience.

All participants agree that the winter school was useful and will help us in the sphere of our future activity.

Below you can watch at video in Russian about the winter school in Arctic logistics, made by NArFU’s media center:

We are glad to invite students to join the summer school on Arctic logistics, which will be held from July 29th to August 5th 2018 at Gubkin University in Moscow. The school is organized as part of the cooperation project between Molde University College and Gubkin University. After studying program all participants will get certificates and 5 ECTS. An interesting cultural program is also part of the summer school.

You will find more information about the summer school program and how to participate here on Gubkin University’s homepage.

Tall og fortolkning

$
0
0

Nylig kom årets tilstandsrapport for høyere utdanning. Den inneholder enorme mengder tall, og mye interessant informasjon.

Arve Hjelseth er førsteamanuensis ved NTNU.

Men tall må også fortelles, som det het i en sosiologisk artikkel for snart 20 år siden, som handlet om fortolkning av kvantitative data. I vår sektor gjelder det samme. Hvis for eksempel andelen som består eksamen i et emne øker, kan man ikke uten videre ta for gitt at det dokumenterer økt utdanningskvalitet. Man må først undersøke om det for eksempel henger sammen med endret vanskelighetsgrad, med prosedyrer for sensur og annet. Hvis for eksempel institusjonene taper penger på at studenter stryker, kan det virke som insentiv til å la kandidater i grenseland bestå. Særlig hvis emnet ikke har ekstern sensur, har dette vist seg å være en utfordring

Blant de data som har fått oppmerksomhet i sektoren i forbindelse med den nye tilstandsrapporten, er variasjonen i frafall mellom institusjonene. Khrono har for eksempel presentert tall fra rapporten som viser at Universitetet i Oslo kommer dårligst ut når det gjelder andelen studenter som fullfører en bachelorgrad på normert tid. Andelen er dobbelt så høy ved NHH.

Dette er selvsagt interessant informasjon, og vel verdt å feste seg ved. Men både årsakene til og implikasjonene av denne informasjonen er komplekse spørsmål, som ikke kan besvares ved hjelp av tallene alene. For eksempel vil det være sterkt forhastet å tenke at dette er en indikasjon på at utdanningskvaliteten er bedre ved NHH enn ved UiO (rett nok litt avhengig av hvordan utdanningskvalitet defineres, noe som i seg selv er et interessant og komplisert spørsmål). Det vil også være forhastet å anta at UiO kan nå NHHs nivå ved å utvikle bedre prosedyrer for å ivareta motivasjonen og/eller det faglige nivået til studentene gjennom studieløpet.

Som professor Einar Lie har påpekt, er det grunn til å tro at frafallsprosenten henger nøye sammen med inntakskravene. Jo vanskeligere det er å komme inn på et utdanningsprogram, jo bedre forutsetninger har studentene for å fullføre. Ved NHH er inntakskravene høye, mens UiO har mange studier med beskjedne krav. Det er nokså opplagt at faglig nivå og fullføringsevne er variabler som henger sammen, og det er også nærliggende å tro at studentenes motivasjon for studiene varierer etter samme mønster.

I likhet med det som er tilfelle for en rekke tilsvarende oversikter i sektoren vår, mener jeg generelt slike rangeringer og statistiske oversikter får altfor stor oppmerksomhet, ikke minst i pressen. Et eksempel er de utallige internasjonale universitetsrangeringene, som har altfor stor prestisje i forhold til troverdigheten, og som enkelte ledere i sektoren ser seg nødt til å navigere etter.

Likevel er det som nevnt mange slike oversikter som sier noe, man må bare være omhyggelig med å tenke gjennom hva de egentlig illustrerer eller dokumenterer. Den intuitive fortolkningen av gjennomføringsgraden for bachelorutdanninger er at UiO kan og bør gjøre en bedre jobb, eller at studentene må skjerpe seg, eller kanskje helst begge deler. Men når forutsetningene er så ulike som blant andre Lie peker på, er det en fortolkning som mangler ethvert empirisk grunnlag.

I akkurat denne saken har pressen så vidt jeg har registrert opptrådt relativt edruelig. I de refererte sakene i Khrono har man vært forsiktig med å bruke tallene som indikator på utdanningskvalitet. Når de presenterer tall for hvordan utviklingen har vært over tid, dvs. om den enkelte institusjon opplever økning eller reduksjon i andelen som fullfører på normert tid, er det imidlertid vanskelig å ikke lese det som uttrykk for hvor godt institusjonene jobber med saken.

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget mener for eksempel at universitetene må kunne sette strengere opptakskrav, og antyder til og med at det bør kunne være aktuelt å intervjue søkere for å få innblikk i hvor motiverte de er. Hun har altså forstått det samme poenget som Lie viser til, at mye av ulikheten i gjennomføringsprosent trolig kan forklares med inntakskvaliteten. Det kan også tenkes at det er noe fornuftig i forslaget hennes, selv om det å intervjue søkere høres urimelig ressurskrevende ut, særlig med tanke på hvor lite treffsikker metoden høyst sannsynlig vil være.

Men skulle man i så fall kunne nekte studenter muligheten til å prøve seg på studier, selv om de kanskje ikke kan vise til særlig gode resultater fra videregående? Selv om det gjennomsnittlig vil redusere frafallet, vil det jo knapt føre til en høyere utdannet befolkning, bare at de avviste søkerne må stille seg i andre køer og forverre statistikken på disse feltene.

Forslaget er dessuten basert på en logikk som sier at dersom andelen (merk at det her da er noe helt annet enn antallet, dersom antall studenter skulle gå ned som følge av høyere opptakskrav) som gjennomfører på normert tid øker, så indikerer det at kvaliteten er økt. Det sitter langt inne å akseptere at frafall kan ha sine gode grunner. Som jeg tidligere har pekt på, er det mange ulike årsaker til at studenter slutter, at de skifter studium eller at de blir forsinket. Oftest er det snakk om faktorer som hverken representerer noe samfunnsproblem av betydning eller personlige tragedier og nederlag.

Vi trenger slike oversikter som tilstandsrapporten tilbyr, men enda viktigere er det altså å fortolke tallene på edruelige måter. I tillegg kan det av og til være grunn til å tenke gjennom hvorvidt for eksempel redusert frafall er et selvsagt og udiskuterbart mål.

–> Kjetil Kåre Haugen, Odd Williamsen, Arve Hjelseth og Steinar Kristoffersen er spaltister i Panorama.

Her er studentene som ble hedret i dag

$
0
0

Vårens vakreste eventyr? For mange HiMolde-ansatte er det nok det: Bacheloravslutningen for studentene på avdelingene LOG og ØS.

I dag ble studenter som er ferdige med bachelorutdanningene sine ved Avdeling for logistikk (LOG) og Avdeling for økonomi og samdunnsvitenskap (ØS) hedret med en avsutningsseremoni i kantina på Molde campus. Studentene har tatt grader på utdanningsprogrammene for logistikk, juss og administrasjon, økonomi og administrasjon, sport management, og regnskap og revisjon.

Studenter som har fullført bachelorutdanninger, her på avslutningen i kantina på Molde campus i dag. Foto: Arild J. Waagbø

ØS-dekan Ottar Ohren innledet med noen ord om at utdanningen setter varige spor, og at det også er stort for høgskoleansatte å se sine studenter bli ferdige med utdanningen.

Student Beate Sunde talte på bacheloravslutningen. Foto: Arild J. Waagbø

Videre var det taler ved studieledere og student Beate Sunde, samt musikalske innslag ved student Tonje Hjemli Holen og studiemiljøkoordinator Rolf Magnus Orø. De fremførte Bob Dylan’s Make You Feel My Love og en nydelig versjon av Gnarles Barkley’s Crazy.

Til slutt var det tid for mat og kos.

Se alle bildene – også klassebildene – på Panoramas Facebook-side.

Etter seremonien kunne studentene som ble hedret forsyne seg av matfatene. Foto: Arild J. Waagbø

Studenthus og inkluderings-garanti?

$
0
0

Takk for tilliten, og lykke til! Studentene ved Høgskolen i Molde blir prioritert!

Av STEFFEN LISLELID og BEATE SUNDE, studenter ved HiMolde

Det kan vi som sitter som studentrepresentanter i høyskolestyret i dag bekrefte. I vår periode har høgskolen hele veien hatt studentene som førsteprioritet og besluttet en rekke gode tiltak på studentens vegne.

Dette er beslutninger som forbedrer og fremmer et allerede godt studiemiljø, engasjerer og oppfordrer studenter til å ta del i et mer sosialt liv ved siden av skolen, gjøre studentens studiehverdag både mer praktisk og innholdsrik, styrker kvalitet og relevans i undervisningen, og opprettholder et bredt og godt tilbud som sikrer studentenes attraktivitet både nasjonalt og internasjonalt etter endt studie. Vårt inntrykk er at styret har hatt en svært studentvennlig holdning som blir lagt stor vekt på og kommer godt til syne under de aller fleste diskusjoner og store veivalg.

Likevel er det fremdeles viktig at studentene ved høgskolen er engasjerte og forsetter med å gi tydelig uttrykk for sine meninger i en ellers hektisk hverdag. Høgskolen er under konstant utvikling og flere sentrale ‘’maktpersoner’’ byttes ut hvert eneste år. Som student ved Høgskolen i Molde må vi derfor hele tiden følge med på det som skjer og ikke ta for gitt det arbeidet som gjøres, verken i dag eller i fremtiden. Spesielt det arbeid som angår de studentene som studerer ved høgskolen nå, men også for de som kommer etter.

LES MER: Bjørnbakk og Magnussen inn i høgskolestyret

Vi oppfordrer alle studenter til å uttrykke sine meninger, både konstruktive og ikke, igjennom sentrale kanaler som Studenttinget eller Studentersamfunnet, eller dirkete med de nyvalgte studentrepresentanten, slik at de kan diskuteres og løftes opp i systemet på en fornuftig måte.

De mest studentrelevante sakene som er blitt behandlet i høyskolestyre den siste tiden er:

  • Stor satsning på studentvelferd: Økes fra 605 000 NOK (2017) til 1 090 000 NOK (2018). Økning av bevilgninger til iStudent, æStudent, Studenttinget, studiemiljøkoordinator og sosialrådgiver.
  • Stor satsning på digitalisering: Høgskolen investerer 3 635 000 NOK i IT. Går blant annet til: Canvas, HiMoldeX, digital eksamen, nye datamaskiner og annet IT utstyr.
  • Hjelpelærerordningen styrkes og videreføres: Økes med 89 000 NOK. Hjelpelærerordningen omfavner avdelingene LOG, ØS og HS ved HiMolde. Studenter lønnes for engasjement.
  • Ny og utsatt eksamen: Ny praksis prøves ut. Konte-eksamen gjennomføres på starten av hvert semester istedenfor på slutten, som har vært tidligere praksis.
  • Masterprogram innen økonomi og administrasjon styrkes og videreføres: Ny professor tilsettes, og utdanning og tildeling av siviløkonom tittel til studenter ved HiMolde forsetter.

Til slutt ønsker vi å benytte anledningen til å utfordre de nyvalgte studentrepresentantene og det nye høyskolestyre til å ta stilling til følgende i den kommende perioden:

Studenthus: En seriøs gjennomgang av mulighetene for å etablere et studenthus i Molde. Ta stilling til økonomiske, etiske og strategiske utfordringer knyttet opp til dette. Gjennomføre spørreundersøkelse og forhøre seg med aktuelle interessegrupper.

Videre ønsker vi også å utfordre det nyvalgte styret til Studentersamfunnet i Molde til å ta stilling en inkluderings-garanti i deres kommende periode:

Inkluderings-garanti: Være først i Norge til å gi alle studentene ved høgskolen en formell garanti for at de studenter som måtte ønske det, skal få lov til å ta del i det sosiale livet og frivillige arbeidet som Studentersamfunnet i Molde omfavner på en meningsfull måte, samt motarbeide rekruttering på bakgrunn av popularitet, sosiale relasjoner eller ‘’trynefaktor’’.  Dette i lys av – og som reaksjon på – den siste tidens diskusjon om studiemiljø ved NHH, ref: ‘’Et nikkedukkehjem’’.

Vi takker for tilliten for denne gang og ønsker de ny-valgte studentrepresentantene og styrene lykke til i sin kommende periode!

Hvor stor er mernytten av transportinvesteringer?

$
0
0

Det har Eivind Tveter (38) forsket på. Tirsdag forsvarer han sitt doktorgradsarbeid i logistikk om netto ringvirkninger av transportinvesteringer.

Samfunnsøkonom Eivind Tveter, som forsker på transportøkonomi ved Møreforsking Molde, sier at han arbeidet med de fire artiklene i avhandlingen «Four Essays on the Wider Economic Benefits of Transport Improvements» var særlig inspirert av en fagartikkel og en NOU om økonomiske ringvirkninger utover de klassiske beregningene.

I artikkelen Tørrskodd Vestland fra 2012 om ferjefri E39 mellom Bergen og Stavanger anslår Victor D. Norman m. fl. at mernytten av et fullintegrert arbeidsmarked Bergen-Stavanger er på hele 10 milliarder kroner årlig.

– Det var den første artikkelen om norske forhold jeg kom over som tallfestet virkningene utover den klassiske nytte-kostnadsanalysen. Virkningene var mye høyere enn det beregninger fra andre land viste, noe som gjorde meg interessert, sier Tveter.

NOU 2012:16 Samfunnsøkonomiske analyser var også en inspirasjonkilde.

– Utredningen er en oppfølger til NOU-en fra 1997 om nytte- og kostnadsanalyser fra 1997, som professor Arild Hervik ledet arbeidet med. I NOU-en fra 2012 er synet på mernytte litt endret, men utvalget mener at forskningen på området ikke er moden nok til å inkludere slike virkninger. Det motiverte meg til å forske mer på dette, sier Tveter.

LES MER: På toppen av ekspertveldet

Han forklarer at redusert reisetid (kronegevinsten av den) ofte utgjør 80-90 prosent av den klassiske nytten av transportinvesteringer. I tillegg kommer effekten av sånt som mindre drivstoffbruk, vegslitasje, færre ulykker og lavere CO2-utslipp.

– Enkelt forklart er mernytten, eller netto ringvirkninger, et resultat av at større byer er mer effektive enn mindre byer. Det er f. eks. større sjanse for at arbeidstakere får en jobb som passer utdanningen deres i en større by enn en liten. Bygging av Møreaksen vil i et slikt perspektiv gjøre Molde til en litt større by, sier Tveter.

I de fire artiklene som utgjør Tveters avhandling om temaet, har han studert virkningene av forskjellige norske transportinvesteringer.

I den første artikkelen har han sett på elleve store vegprosjekter i Norge perioden 2005 til 2009 (inkludert Atlanterhavstunnelen, Eiksundtunnelen og Imarsund-prosjektet – alle i Møre og Romsdal), og målt hvilken effekt prosjektet har hatt på lønnsutviklingen i de berørte kommunene. I denne artikkelen konkluderer Tveter med at mernytten – målt som lønnseffekt – er på tre prosent av den klassiske nytten, og neppe så betydelig at det kan tillegges politisk vekt ved vurdering av trafikkinvesteringer. Taller er lavere enn mange internasjonale anslag om mernytte, som ofte ligger på 10-30 prosent.

I den andre artikkelen er det Eiksund-sambandet som er casen, og Tveter undersøker om arbeidsmarkedet blir større av vegprosjektet. I artikkelen konkluderer Tveter med at av de fem berørte kommunene – Hareid, Herøy, Ulstein, Ørsta og Volda, er det bare Ulstein som har fått vekst i antall arbeidspendlere til kommunen (sammenlignet med syntetiske kontrollkommuner), og veksten er på cirka fem prosent. Han skriver i artikkelen at dette viser at det ikke er gitt at store transportinvesteringer fører til at arbeidsmarkedet faktisk blir større.

Den tredje artikkelen tar for seg effekten bygging av broer og tunneler har på bosettingsmønsteret i de berørte samfunnene, som f. eks. Krifast og Atlanterhavsveien i vårt nabolag. Konlusjonen er vegforbindelsene har hatt effekt på bosettingsmønstrene i halvparten av de studerte kommunene. Men mens f. eks. Rennesøy og Askøy har hatt stor befolkningsvekst etter transportinvesteringer, har effekten vært liten for Averøy og Kristiansund.

Tveters fjerde artikkel studerer effekten flyplasser bygd i Norge på 1970-tallet hadde på de berørte samfunnene, målt i befolkning og sysselsetting. Tveter finner her en positiv, men ikke signifikant vekst. Han kan derfor ikke utelukke at disse flyplassene ikke har hatt noen effekt på bosetting og arbeidsmarked.

Men hva så med Møreaksen? Jo, Tveter har også beregnet mernytten av dette, i den første artikkelen som utgjør avhandlingen: Og han anslår at mernytten av Møreaksen er på 515 millioner kroner over 40 år, på toppen av den klassiske nytten på 18,4 milliarder kroner. Mernytten av Møreaksen er altså tre prosent. Med en beregnet pris på 38 milliarder kroner (i Tveters artikkel), er kostnaden ved å bygge Møreaksen mer enn det dobbelte av nytten.

Dette er langt under f. eks. Torgeir Reves anslag på 400 prosent og Victor D. Normans på 280 prosent, ifølge Tveters utregninger. Hva er forklaringen?

– Jeg har lagt til grunn en lavere produktivitetseffekt av større arbeidsmarked, og at Molde og Ålesund blir bare bittelitt større i min modell, enn det Reve og Norman har gjort, sier Tveter.

Professor Svein Bråthen ved HiMolde har vært Tveters veileder i doktorgradsarbeidet.

Tirsdag klokka 10.15 holder Tveter prøveforelesning med tittelen «Transport system performance and city size», før han skal forsvare avhandlingen overfor fagkomitéen fra klokka 13.15. Prøveforelesning og disputas skjer på Molde campus, og er åpen for publikum. Panorama vil også videostrømme forelesningen og disputasen.

Gir studenter skryt for rekordlav stryk i mikroøkonomi

$
0
0

Rekordlave 5 prosent strøk på eksamen i mikroøkonomi i vår!

Førsteamanuensis Knut Peder Heen ved HiMolde, som både er faglærer i SØK200 Mikroøkonomi og  studieleder for øk/adm-programmene, skryter av studentene:

– Jeg tror det går rykter om at jeg er en streng lærer, så jeg har inntrykk av at studentene skjerper seg. De har skjønt at det lønner seg å jobbe med faget. Vårens resultat  i et annet fag jeg har – økonomistyring og regnskap – er også godt, så jeg tror nok dette er et godt kull.

Av de 133 HiMolde-studentene som møtte til vårens eksamen i faget, fikk hele 127 ståkarakter. Tre strøk, mens tre avbrøt eksamen. Snittkarakteren ble en C, og 10 studenter fikk toppkarakteren A. Snittkarakteren i faget har i perioden 2013-2018 ligget på C, med unntak av i 2014 da snittkarakteren ble en D.

– Jeg har aldri undervist i mikroøkonomi tidligere, men som studieleder var jeg nysgjerrig på strykproblemet i faget og ville finne ut hva det skyldtes, sier Heen.

LES MER: Gode resultater i mikroøkonomi med studentforeleser

Heen mener at problemet med undervisningen i mange økonomiske fag er at det blir for mye matematikkundervisning og for lite økonomiundervisning.

– Mange studenter ramler av om det blir for mye matematikk. Ta derivasjon, for eksempel: I mikroøkonomi er det kunnskap om antagelser og prediksjoner som er interessant, ikke om studentene kan å derivere, sier Heen.

Heen har hatt to hjelpelærere med seg på kurset, og opplyser at det fysiske oppmøtet på forelesningene i faget har vært rundt 40-50 studenter.

OPPGAVENE: Mikroøkonomi 2018 (eksamen)

LØSNINGENE: Mikroøkonomi 2018 (løsningsforslag)


Se Eivind Tveter forsvare doktorgradsavhandling om mernytte av transportinvesteringer

$
0
0

Vi strømmet Eivind Tveters prøveforelesning og doktorgradsforsvar om mernytte av transportinvesteringer direkte fra klokka 10.15 til klokka 16 i dag.

10.15-11.00: Prøveforelesning – «Transport system performance and city size»

13.15-14.00: Eivind Tveter presenterer doktorgradsavhandlingen «Four Essays on the Wider Economic Benefits if Transport Improvements»

14.05-16.00: Eivind Tveter forsvarer doktorgradsavhandlingen.

Forsker Eivind Tveter under formiddagens prøveforelesning på Molde campus. Foto: Arild J. Waagbø

Dette var første gangen en doktorgradsdisputas på Molde campus ble strømmet direkte, så det ble med dette skrevet et lite stykke historie.

Eivind Tveter fotografert under prøveforelesningen i formiddag, Foto: Arild J. Waagbø

Tveter har forsket på netto ringvirkninger av transportinvesteringer, dvs. økonomisk mernytte utover nytten knyttet til redusert reisetid og lignende.

Les mer om Tveters forskning i denne artikkelen.

Under prøveforelesningen fulgte (bak f.v.) professor Harald Martin Hjelle (leder av doktorgradsutvalget) og professor Svein Bråthen (Tveters veileder) med. På raden foran f.v. ses bedømmelseskomitéen: Professor Stephen Gibbons (London School of Economics), Senior Lecturer Helena Bohman (Malmö universitet) og HiMoldes professor Johan Holmgren. Foto: Arild J. Waagbø

 

Eivind Tveters doktorgradsdisputas er den første som videostrømmes på Molde campus. Foto: Arild J. Waagbø

Gratulerar med dagen!

$
0
0

17e maj, Norges nationaldag, är något de flesta barn i Sverige har hört talas om. På TV i Sverige visas ett hav av norska flaggor och ett stort firande. Ca. 70 % i Norge firar 17e maj[1]. Men att det idag, den 6 juni, är Sveriges nationaldag kanske inte alla känner till? Inte sitter vi framför TVn den 6 juni för att se Sveriges nationaldagsfirande?

Av LISA HANSSON, førsteamanuensis

Hur stor andel av Sveriges befolkning firar Sveriges nationaldag? 2016 års data från SOM-institutet ger en inblick i svenskarnas aktiviteter[2]:

 84 % Firade midsommar

55 % Tittade på finalen i Eurovision Song Contest

40 % Firade alla hjärtans dag

31 % Firade Sveriges nationaldag den 6 juni

Visste ni att Sveriges nationaldag blev en helgdag först år 2005? Tidigare var det en vanlig arbetsdag/skoldag.

Debatten om att göra Sveriges nationaldag till en helgdag har pågått i decennier och föregåtts av flera statliga utredningar. Behövs det en speciell dag? Räcker det inte med att hissa flaggan? Har Sverige råd med ytterligare en helgdag?

 ”Kostnaden i termer av förlorad produktion för ytterligare en helgdag uppskattas till mellan 3 och 8,5 miljarder kronor per år. Förslaget att införa ytterligare en helgdag innebär sådana betydande ekonomiska konsekvenser för samhället att reformen måste finansieras genom att en av de helgdagar som vi nu har tas bort eller flyttas.”[3]

Citatet kommer från den senaste utredningen på temat, SOU 2004:45, och i den rekommenderades det att Sveriges nationaldag skulle ersätta en befintlig helgdag. Vilken skulle bort? Det stod mellan Första maj, Kristi himmelsfärdsdag, Annandag pingst eller Trettondagen.

Ett argument för att behålla 1 maj var Valborgsmässoafton som infaller den 30 april, dagen före 1 maj. Den aftonen samlas många för gemensam båltändning och korvgrillning/fest. Första maj i kombination med valborgsmässofirandet har utvecklats till en stor folklig helg… [och] har firats som en ickekyrklig folkfest sedan medeltiden framgår det i utredningen[4]. Kristi himmelsfärdsdagen beskrivs i liknande termer, men med betoning på ett mer kyrkligt firande.

Motivet att behålla Trettondagen (6 januari) ansågs viktigt då man önskade bevara möjligheten till en lång sammanhängande ledighet under den mörkaste delen av året. Idag är därför Annandag pingst arbetsdag i Sverige och 6 juni helgdag.

Midsommarafton – folkets nationaldag

Men, många ser nog Midsommarafton som Sveriges informella nationaldag. Det sägs att midsommarstången kom till Sverige från Tyskland under medeltiden och de tidigaste avbildningarna finner man i böcker från sent 1600-tal. Redan på denna tid återfinns noteringar om ”rituell öldrickning”. Midsommarafton har idag också en symbolisk roll som startpunkt på en längre ledighet då industrisemestern (fellesferien) tidigare inleddes med midsommar.[5]

I många samhällen finns en tradition att de boende träffas kvällen före, eller tidigt samma morgon, för att plocka blommor och klä midsommarstången. Det är inte helt ovanligt att barnfamiljer sätter upp en egen midsommarstång i trädgården (detta görs enkelt med två kvastskaft, rep och lite löv/blommor). Längre fram på dagen möts man igen och dansar runt midsommarstången, går tipsrunda mm. Är du lite äldre så förväntas det att du ska gå på privat fest eller till parken. Kubbspel och brännboll är ofta stående inslag. Det är också på midsommar som det nationella temat blir tydligt. Det är accepterat att klä sig folkdräkt, det hängs flaggor i midsommarstängerna och borden pyntas med blå och gula servetter.

För den intresserade så kan det noteras att också denna dag har föregåtts av ett antal statliga utredningar. Tidigare firades Midsommarafton den 23 juni (Sankt Hans afton som i Norge), men 1953 justerades detta för att bättre passa in i arbetsveckan. Idag är Midsommarafton i Sverige en ”rörlig” dag och infaller alltid på en fredag mellan 20-26 juni. Midsommarafton är inte heller en helgdag, utan en ”arbetsfri dag” och regleras i Semesterlagen §3a.[6]

Referenser:

Bové, Klara & Oscarsson, Henrik (2017) Fler firar den svenska nationaldagen i Ulrika Andersson, Jonas Ohlsson, Henrik Oscarsson & Maria Oskarson (red) Larmar och gör sig till. Göteborgs universitet: SOM-institutet

SOU 2004:45. Nationaldagen – ny helgdag. Betänkande av 6 juni-utredningen. Statens offentliga utredningar

https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/midsommarafton

[1] Bove, Oskarsson 2017 s. 584

[2] Bove, Oskarsson 2017 s. 587

[3] SOU 2004:45 s. 7

[4] SOU 2004:45 s. 35f

[5] https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/midsommarafton

[6] https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/midsommarafton

Et hav av roser til vårens vernepleier og sykepleiere

$
0
0

36 vernepleiere og 104 sykepleiere – alle bachelorkandidater av i vår – ble hedret med seremonier på Molde campus i dag.

Først ute var vernepleierne, som hadde sin markering i Frisch auditorium klokka 11. Dekan Heidi Haavardsen, viserektor for utdanning Solveig Straume og enhetsleder Bente Hegdal i Molde kommune holdt taler.

Vårens nye vernepleiere fra Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Klokka 13 var det sykepleiernes tur i Haavelmo auditorium, der Haavardsen og Straume igjen sa noen ord.

– Om noen år oppdager dere kanskje at dere er opplært, men ikke utlært. Da er dere hjertelig velkommen tilbake hit for å videreutdanne dere, sa Straume.

Se bilder fra seremoniene på Panoramas Facebook-side.

Hovedtaler for sykepleierne var professor emeritus Solfrid Vatne, som mimret tilbake til egne sykepleierstudier i Molde. Hun fortalte om strenge regler for innetid (klokka 22), ingen gutter på rommet og uniformsbruk i hele studietida.

– Vi ble passet på så vi ikke skulle bli gravide, for da måtte vi slutte, fortalte Vatne.

Vatne sa at det er viktigere og viktigere for dagens sykepleiere å holde seg oppdatert ved å følge med på forskning.

– Sykepleierne er tett på pasientene, og har en viktig oppgave i å ivareta pasientenes integritet og verdighet, sa Vatne.

Vårens nye sykepleiere fra Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Rector’s speech from today’s graduation ceremony

$
0
0

Molde University College’s PhD and master’s candidates were celebrated on campus today. Here is rector Steinar Kristoffersen’s speech from the event:

«Dear graduates of Molde University College

Today, you have earned the right to be proud. But so have we. It is the primary purpose of Molde University College to teach a dynamic and relevant curriculum, which prepares you for the next phase of your careers, whether or not this is your first, most recent or simply for now the last in a series of steps that you take to complete your formal education. This is not a small feat, albeit easily described it is rather hard to actually do.

Steinar Kristoffersen speaking at the ceremony. Photo: Arild J. Waagbø

Molde University College have provided an ambience of learning, an environment in which you have had the opportunity to make friends and exchange ideas. You have had the opportunity to meet more than four thousand unique people during your time here, who have come to Molde with the same curiosity, ambition and needs that you did.

If you tell me afterwards that you took advantage of this opportunity for make friends, it will make me even more proud because together we have succeeded twice.

See all the photos from the ceremony and after on Panorama’s Facebook-page.

If you did not, do not despair, they will also remember their time here in Molde and the shared memories that you have of your time as a student here gives you an unbreakable bond of being alumni at the same university.

There have been many metaphors about education used by speakers far more eloquent than me. One says that the diploma that you have received is just the drivers learning license. Not the real drivers licence, but you know, just the ugly red letter L that is stuck to the back of the car when you practice driving in traffic. Maybe. But I urge you to not let anybody tell you that you still have to learn more to drive like they do, in order to get the real drivers licence. From behind the steering wheel of a car, most peoples self confidence only weakly correlates with their actual, practical driving skills. I guess that goes for university professors too,…

«I am very happy to announce that this year best student award goes to Tatsiana Pekarskaya from Minsk, Belarus. Many congratulations!» professor Svein Bråthen (right) said, when honouring Tatsiana Pekarskaya (left) with the NIMA award. Pekarskaya got the best grades of all the master’s students in logistics. Photo: Arild J. Waagbø

There is no doubt that you have reached a milestone. Of course, it will not be the last, and a grain of truth in this story about education and life after university is that it is all quite a bit more inextricably linked after all, than “first study-then have a life” even if this day right now makes a big difference. You will continue to learn throughout life’s different stages, in variable degrees of practical immersion as opposed to theoretical detachment, as well as through feelings, intuition and social skills. And this is my most important point today:

You have probably already seen the fingers pointing at you from politicians, directors and lobbyists, that try make you aware of the needs of continuous re-education in the presence of increasingly rapid changes to technology, society and values. It is frequently stated that machine learning will make half of the employment that we know today redundant. People frequently say that nothing has ever changed more rapidly than today, and then they show you their iPhone.

However, some of you were not even born when Apple launched their first tablet commercially in 1993, which again was less than the time between the first and second world war. The world was continuously changing before the Apple released the iPhone X as well, believe it or not.

Associate professor Dag Magne Berge (left) houred Ida Smenes (right) with this year’s Sølvi Dahls memoria prize for her excellent master’s thesis in social change, organization and management. Photo: Arild J. Waagbø

I think that this perspective of change and adaptation is useful, and I hope that the most important lesson that we have taught you here at Molde University College is that education newer goes out of fashion! The fundamental aspect of academic training is that you learn how to reflect abstractly and turn theories into practice and when the theories no longer fit with the realities that you experience, you can go back and improve the theories.

Certain jobs will disappear, and sometimes rapidly, but there is no evidence that new ones do not emerge even faster. As learning humans, you have learnt how to develop new skills, teach adaptations and demonstrate the difference between the obsolete and innovative way of doing things, to others.

Human learning beats machine learning any day.

You have nothing to fear from change as long as your own desire to learn, think and teach is burning inside. And that is only up to you.

Therefore, this is not an ordinary day in June. Your achievements matter a lot to us, even more to you, and please keep the academic candle burning, so that what both have to offer can more easily be make a matter for others as well.

Thank you very much for your attention, not only today but ever since you were matriculated at our Molde University College, and congratulations!»

Graduates and university staff after the ceremony. Photo: Arild J. Waagbø

«5 years ago I was one of you sitting here in this auditorium. 100 years ago, that would not have been possible.»

$
0
0

Janny Meese, director of the cultur department at Molde municipality and a HiMolde graduate, delivered the guest speech at Friday’s graduation ceremony, and told a story about how life in Norway has changed over the last 100 years.

Janny Meese, directror of the culture department at Molde municipality, speaking to the graduates in Haavelmo auditorium. Photo: Arild J. Waagbø

Here is her speech:

«It is a great honour for me to be here with you all today – and congratulate you on the fact that you have reached an important academic goal, and for some of you, an important milestone on your further travel down the academic road to reach wisdom, and to seek profound knowledge.

This is a day for partying and for celebration – for you, for your parents, for your spouses, friends and family! And I do hope you will celebrate thoroughly! Because you deserve it and because you shall always seize the opportunity to be happy and have a good time – and to be proud of what you have accomplished!

For many of you these years as students have been just what you wanted them to be, the possibility to fulfill your plans and dreams even, to study the most interesting topics in the world!

But maybe for some of you, it has been a daily struggle from the day you started and till the very day you handed over your master theses! A struggle to fight off thoughts like: this is too boring to live through, or – there are so many things I’d rather do than staying indoors and read horribly long articles about stuff I hardly understand. And to you specially, I will say today – truly well done!

This is also a day to celebrate freedom of thought, freedom of speech and freedom of choice! Each and one of you graduates, and all of us, have the chance and freedom to make our own way, study and live our lives the way we choose to.

A happy HiMolde graduate during Friday’s gradudation ceremony. Photo: Arild J. Waagbø

I would like to take this opportunity to remind us all, of the pure luck we have had – all of us, to be born in such a moment in time, in this short glimpse of eternity, in a time unlike any other in history, as we know it – and furthermore to be born in this small corner of the world – in this remote spot called Norway, for most of us at least, in this room.

Today, Norway is rich and prosperous with a welfare system not many other countries can compete with. If we go 100 years back in time, in Norway – when my grandparents were young, they experienced a totally different situation. In the beginning of the 19 hundreds, Norway was one of the poorest countries in the western hemisphere.  The possibilities we’ve had for some decades now, to follow our dreams in the sense that we can choose to study what we want, as long as we work hard enough, and be our own fortune-seekers and build ourselves a good life because we have free education, and a student funding system that allows everybody to study regardless of our parent’s economic status, sex or social belonging.

RELATED: Rector’s speech from today’s graduation ceremony

PHOTOS: PhD and master’s degree graduation ceremony

On a day like today, we need to remember and acknowledge the path of history that made it possible for you to freely choose to spend 5 years in higher education, free of charge.

And if one adds at least 3 or 4 more years of hard work, you may have a PhD in your pocket, like the 3 of you have got today. And we stand on the shoulders of those before us who have laid down stone by stone to build the society as we know it today.

To illustrate my point, I will tell you a story. In the year 1900 my grandmother was born on the island of Smøla. One hundred years ago she was 18, and about to get married and start the production of what was to be 9 children. One of them died of tuberculosis at the age of 2.

She and her husband, my grandfather, started out a project as young settlers in the peat bogs in the middle of the island, not regarded useful for anything else then for turf-production.

Turf – torv in Norwegian- was dried peat, used as firewood. And peat bogs are swampy areas where heather grows, but not much else. Ireland is known for their peat bogs, it provides the Irish with turf.

In the beginning of the 20-th century, remedies were seeked to prevent the emigration of people from Norway to America. A company was formed, called Ny jord, with the aim to prevent emigration and to secure what was called an inner colonialism through buying up unused land like moors and peatbogs, then drain and prepare the earth and make it possible for young settlers to move there and start their own farm, build their own house and make something for themselves in their homeland. In the years to come, this company had projects in many parts of Norway

In the thirties, this company bought up large areas of peat bogs on the island of Smøla. My grandparents had, at the time, 7 children, and started out on a journey that meant hard, hard work to try to make a living out of this harsh land. For a period my grandfather even lived in a primitive earth lodge, or cave if you wish, whilst working on the peat bogs, before they were able to build their own house. As the story goes he slept so heavily after a hard day’s work that he did not wake up even when the mice nibbled on his ears during the night.

A graduate of HiMolde receiving her diploma during Friday’s ceremony on campus. Photo: Arild J. Waagbø

In the end it turned out that the land they got from draining the bogs had no nutrition in it, and gave no crop. When they put a potato in the ground in the spring, it was still hardly more than one potato in the autumn. It was a desperate situation – years of hard labour and nothing came of it! This situation lead to the establishment of a research-farm on Smøla, with an academic approach to study how to solve the problems, and by different measures help finding a remedy. This research-farm became in due time, part of a University college for agricultural purposes. To make a long story short – the research-farm solved the problems, and some of the settlers stayed and survived, and the well-known carrots from the island of Smøla that you by in the shops today, are the result of the ambitions of the men who wanted to make this a better world and started out the project 120 years ago. It is also the result of the hard work of farmers like my grandparents, who wanted to make a better life for themselves and their families.

My mother was born I 1935. She went to school for the compulsory 7 years, but was hardly given time to do her homework, if she was needed to work on the farm. She grew up, got married, moved here and had 4 children, but she also had a dream, she wanted an education. In 1980, at the age of 45 she graduated as a nurse. This was only possible because Norway had prospered, the economy was blooming and the need of a qualified and educated work force was growing steadily. The school- and educational system had also developed to meet the new demands, and university colleges were established throughout the country for instance in remote places like Molde. Most families had for the first time, solid incomes, and good and affordable housing, despite the fact that most families had only one income. Women were housewives and housewives only, in this short span of time in history, only a couple of decades, actually. At the end of the era of housewives, in the seventies, the situation for women had taken a whole new direction, feminism was born.

The same year as my mother graduated from nursing school, I graduated from college – but unlike my mother and my grandmother – I could as a young woman follow my dreams and do whatever I wanted to do, like pursuing  exciting jobs. I got my education within television production and then a job in NRK. In Norway, television broadcasting was the same age as me – rather brand new in the eighties, in other words.

Then, 20 years and 3 children later, I could change the direction of my career in this now even more prosperous and well-developed country, fuelled by oil from the North Sea. Right here, in this rather small town where I now have lived for 25 years, I found that this excellent university college had an education that made it possible for me to stir up my cup of competence as it were, with a master’s degree that for one thing opened new career possibilities, but as important, gave me a glimpse into the exciting, academic world of knowledge and science. 5 years ago I was one of you sitting here in this auditorium.

100 years ago, that would not have been possible.

Do you see the time span of these 100 years lying between the year my grandmother was 18, and today, how it holds an enormous development – regarding living conditions, labour rights, human rights, education, birth control, health care and technological developments.

Remember, I actually had an uncle who died of tuberculosis when he was 2. It sounds like the middle ages, but was only 9 decades ago.

You and I – we were lucky enough to be born in the latter part of the 19 hundreds, in Norway, not in the 18 or 17 hundreds, in the slums of Oslo or London, or for that matter born as a slave in America. Thanks to the people who for so many years, fought for functioning democracies, social rights, female rights and not to forget free schools and education available for all people.

Remember, every now and then, this historic journey and your place in it, enjoy the luck of being born in the right end of these 100 years.

Please, watch over these precious values and through your future careers, your abilities and the wisdom you have found in your education here help bring our brave new world forward, so that it lasts for centuries to come. It needs you to take good care of it.

Have a fabulous day and a swell future  as well-educated citizens and contributors to our great society!»

Innovasjonsbyen Molde og høgskolen

$
0
0

Det pågår mange diskusjoner og prosesser der Høgskolen i Molde spiller en viktig rolle. iKubens arbeidsgrupper, fylkeskommunale utviklingsprosjekter og vår egen videreutvikling av studieprogramsporteføljen er eksempler på dette, for ikke å si utviklingsavtalen vi er i ferd med å inngå med Kunnskapsdepartementet (KD).

Førsteamanuensis Steinar Kristoffersen er rektor ved HiMolde.

Veldig få av disse har enkle og forutsigbare utfall. Jeg tror det kan være nyttig å starte med å se på Høgskolen i Moldes muligheter til utvikling i lys av de regionale oppgavene som vi kan bidra til å løse. Disse muligheten må analyseres på bakgrunn av samfunnsoppdraget vi er gitt nettopp av Kunnskapsdepartementet, og den dialogen vi har med dem om hvordan det best kan løses. Dette innlegget oppsummerer studieåret 2017/2018, slik vi presenterte Høgskolen i Molde for departementet i etatsstyringsmøtet i forrige uke.

Våre rolle i regionen

Høgskolen i Molde har en tydelig ambisjon om å spille en viktig regional rolle. Det skal gjøre en forskjell for oss at vi ligger i Molde og ikke i en annen eller større by i Norge, og det skal utgjøre en stor forskjell for omgivelsene våre at de har en høgskole. Dermed kan vi også tilby studenter og forskere særlig relevante utdanningsmuligheter og innovasjonsprosjekter.

Næringslivet i regionen preges av eksportrettet industri. Mange har arbeid i industriell produksjon med teknisk komplisert skreddersøm. Avansert maskinindustri, elektro og installasjon, serviceselskaper og underleverandører til olje og gass er godt synlige næringer som alle ligger på toppen av Statistisk sentralbyrås (SSB) innovasjonsbarometer for Norge.

Disse bedriftene må kontinuerlig skape nye produkter og tjenester for å forbli levedyktige. Her spiller NCE iKuben en ekstremt viktig rolle, og høgskolen er glad for å ha kunnet bli med i klyngen.

Innovasjon er ikke begrenset til privat næringsliv. Offentlig sektor, inkludert helse og sosialsektoren i Molde, utgjør en enda større del av etterspørselen etter kandidater fra oss enn industrien gjør. Også disse sektorene rapporterer til Statistisk sentralbyrå om en høy andel innovasjon, faktisk høyere enn i industrien og i norsk næringsliv under ett. De høye svarprosentene som SSB registrerer, har fått forskningsavdelingen der til å bemerke at det antageligvis er behov for å stramme inn innovasjonsbegrepet.

Høgskolen i Molde leser de gode tallene som en økende bevisstgjøring omkring behovet for nyskaping i Norge, og vil prioritere utviklingen av både det offentlige og det private arbeidslivets innovasjonsevne og omstillingskompetanse i samarbeid med iKuben.

Vår status som vitenskapelig høgskole i logistikk er tydelig og viktig for innovasjonsbyen Molde, for arbeidslivet i Molde og dermed for oss. Alle fagområdene ved Høgskolen i Molde har utdannings- og forskningsaktiviteter med en selvstendig profil og høyt akademisk nivå, og vi ønsker nå å legge til rette for at en betydelig logistikkompetanse skal inngå i dette for alle.

Samarbeid med arbeidslivet

Siden 2008 har vi som en integrert del av undervisningen vår i logistikk hatt samarbeidsprosjekter med mer enn 30 store virksomheter, som Orkla, Rolls Royce Marine, flyplassene i Bergen og Molde, Statoil, Bama, Ekornes, Asko og Molde kommune, for å nevne noen.

Den regionale næringsklyngen iKuben fikk NCE-status fra januar og vi deltar i de fleste av arbeidsgruppene der sammen med de andre medlemmene i klyngen. Våre ambisjoner og den pågående strategiprosessen hos oss, som også er koblet til utviklingsavtalen med Kunnskapsdepartementet, er påvirket av iKubens målsettinger om bidra til at det skal etableres nye, relevante utdanningsprogrammer i regionen, flere brukerstyrte prosjekter, et SFI (Senter for forskningsdrevet innovasjon) og et TTO (Technology Transfer Office) ved Høgskolen i Molde, samt demonstratorer for maskinlæring og dataanalyse. Vi skal ikke gjøre alt dette, og det vi skal ta ansvar for vil vi utføre i samarbeid med flere. Vår egen strategiprosess bestemmer prioriteringene.

iKuben-samarbeidet har dessuten et enda større strategisk potensial for oss, i og med at de i sin tur er knyttet til andre klynger, nettverk, sentra og universiteter, deriblant NTNU. Det er en fordel både for bedriftene og oss.

Høyt nivå på forskningen ved HiMolde

Vi har et høyt nivå på forskningen vår, og det gjenspeiles både i gode publikasjonstall, for tiden 0,8 poeng per faglig ansatt i snitt, og en høy andel førstekompetente. Så er vi de første til å innrømme at de tette relasjonene vi har til arbeidslivsaktørene i vår region helst skulle ha manifestert seg i flere bidragsprosjekter. Dette jobber vi med. Vi deler på mye av aktiviteten i oppdragsmarkedet med Møreforsking Molde AS, der vi direkte eier 49%, og indirekte i neste ledd som eier i Møreforsking AS ytterligere 18% av deres 51%. En viktig ambisjon for oss i neste periode er å øke bidragsforskningsandelen for Høgskolen i Molde i tillegg til oppdragene som Møreforsking Molde AS tar.

Undervisningskvalitet

Vi ønsker å gi studentene våre den best mulige undervisningen. Pedagogisk kvalitet og arbeidet vi skal gjøre for å heve oss på dette området står sentralt i utviklingsavtalen. Som en del av vårt regionale ansvar vil jeg vektlegge mulighetene som ligger i at studentene kan komme tidlig i kontakt med forskningen som pågår i arbeidslivet og bedriftene selv, og at vi som pedagoger må gi dem tidlig og god tilbakemelding på studentenes egne bidrag til innovasjon og kunnskapsutvikling. Ikke minst, de må settes praktisk i stand til å ta ny kunnskap i bruk. Det er dette som til syvende og sist definerer innovasjon.

Utvikling

Høgskolen i Molde har hatt en veldig god utvikling i antallet førstegangssøkere, med hhv 16 og 18% økning de siste to årene. Vi har 2300 studenter på høgskolen nå. Og med mer enn 1100 førsteprioritetssøkere via Samordna opptak, og omtrent det samme til lokale opptak til mastergrader og videreutdanninger, er det i alle fall grunnlag for å tenke i retning av vekst.  En dobling av studenttallet vil gjøre oss mindre sårbare og mer i stand til å påta oss oppgaver for våre omgivelser og eiere på en mer robust måte.

Høgskolen i Molde en aktiv deltager i fylkeskommunens Campus Kristiansund-prosjekt, og skal bidra så langt vi har mulighet til at de kan nå sitt mål om ytterligere 350 studenter der innen 2020.

Ambisjoner

Vi har et bestemt mål om å forsvare vår status som vitenskapelig høgskole. Logistikkfaget er under kontinuerlig utvikling, og vi oppfatter behovet for slik kompetanse som økende. Vi har blant de mest komplette og koherente studietilbudene innen dette området i Europa, og ser på det som et godt utgangspunkt for å ta en internasjonalt ledende posisjon. Da må vi fortsette å utvikle den forskningsbaserte undervisningen vi tilbyr, og ha et campus- og studentmiljø som gjør det mulig å rekruttere de beste forskerne til stillinger hos oss.

Vi har initiert et campusutviklingsprosjekt som vil gi oss en mulighet til å løfte frem koblingen mellom det regionale arbeidslivet og innovasjonsprosjektene de er involvert i. Den skal gjøre det mulig å tilby forskere og studenter de beste fasilitetene til å eksperimentere med ny teknologi, utvikle internasjonale nettverk og treffe likesinnede, ambisiøse forskere og flinke studenter i et godt kunnskapsmiljø.

Strategier

Vår regionale rolle er en viktig del av grunnlaget for en strategiprosess som pågår nå. Vi har fått innspill fra de tre avdelingene ved høgskolen, og nettopp hatt et personalseminar der dette stod på agendaen. Styret skal samles 30. august for å diskutere og oppsummere strategiprosessen. Jeg er opptatt av at Høgskolen i Molde skal ha en særpreget, konkret og unik strategi som passer for våre utfordringer og våre omgivelser. Likevel er det klart at også for oss utgjør sektormålene fra KD den overordnede rammen, og vi er i forbindelse med strategiprosessen også opptatt av at disse er godt kjent blant våre ansatte.

Jeg syns det er viktig at de som samarbeider med oss, og alle ansatte, er kjent med virksomhetsmålene under hvert sektormål, slik de er avtalt med Kunnskapsdepartementet og dermed pålagt oss å strekke oss etter. De er bekreftet i tildelingsbrevet og vi beskriver måloppnåelsen vår i årsrapporten, som omtaler alle virksomhetsmålene.

Sektormål 1 handler om å tilby høy kvalitet i utdanning og forskning

Det første virksomhetsmålet  (under sektormål 1) for Høgskolen i Molde er at vi skal tilby forskningsbasert utdanning av internasjonal kvalitet både innenfor satsningsområdene logistikk, helse/sosialfag og sport, og innenfor fagområder som skal støtte den faglige spissingen.

Vi har en løpende vurdering av om studietilbudene innfrir dette, noe som også gir seg utslag i endringer. Blant annet er to tilbud på masternivå avviklet de siste årene, mens MSc in Sport Management – som tidligere har hatt opptak annet hvert år – gikk over til årlig opptak fra og med 2017. Flere alternativer til nye studieprogrammer er under vurdering både i Molde og i Kristiansund.

Vi har etablert et kvalitetsprosjekt som spesielt ser på hvordan de nye kravene i tilsynsforskriften og kvalitetsmeldingen skal implementeres. Det siste året har gjennomføring på normert tid økt fra 49,1% i 2016 til 52,2 % i 2017.

HiMolde arbeider målbevisst med å øke gjennomstrømningen på studiene, og særlig gjennom tettere oppfølging av studenter med lav progresjon. Gjennomføringsgraden er høyere enn for statlige høgskoler totalt. Vi ser spesielt at tiltakene som er iverksatt på bachelorstudiet i sykepleie begynner å gi resultater med økt gjennomføring på normert tid.

Vi har økning i inntakskvaliteten og gjennomstrømning som ligger på eller over de andre statlige høgskolenes nivå.

HiMoldes har drevet doktorgradsutdanning i logistikk siden 2002, og har uteksaminert over 40 kandidater. I 2017 ble det gjennomført fire disputaser og tilsvarende antall ventes for 2018. Per 1.1.2018 er det 25 aktive studenter på programmet. Vår fellesgrad med Høgskulen i Volda er nå godt etablert med 19 studenter på studiet per 1.1.2018.

Sektormål 2 sier at formidling, utdanning, faglig utviklingsarbeid og forskning gjennom innovasjon og verdiskapning skal bidra til velferd og omstilling

Forskningsaktiviteten ved avdelingene våre har vært stigende, og det viser seg aller tydeligst for helse- og sosialfagene (HS). Satsingen på kvalifiseringsløp for de ansatte der har vært betydelig, og andelen av de ansatte som har forskerkompetanse har økt (fra 18% til 20% for HS og 55% til 61% samlet).

HiMolde har økt sin tilstedeværelse i media betydelig de siste årene, blant annet på grunn av en bevisst satsing på synlighet. Vi deltar også på viktige regionale og nasjonale arenaer som er relevante for våre fagområder – spesielt innen helse- og sosialsektoren, innen idrettsledelse og innen transportøkonomi og logistikk.

Sektormål 3 peker på at vi skal gi god tilgang til utdanning

Dette gjør vi blant annet når vi gjennom virksomhetsmål 9 sammen med regionale partnere skal videreutvikle Molde campus som møteplass for kunnskapsutvikling, forsterke høgskolens identitet og attraktivitet, og bidra til at Molde videreutvikles som studentby. Campusutviklingsprosjektet adresserer dette for neste periode.

Høsten 2016 satte HiMolde i gang et etterutdanningsprogram i Industrielt internett rettet mot arbeidslivet, og vi fortsatte med årsstudiet i velferdsteknologi i Kristiansund. Vi jobber med å få på plass oppstart av flere studier med studiested Kristiansund som følge av studieplassene HiMolde har fått tildelt i 2018. Vi ser ut til å ha lykkes godt med å utvikle et nytt bachelorstudium i marin logistikk og økonomi, der vi nå søker ytterligere oppbemanning og vekst gjennom økt egeninnsats. Vi har fått god søkning til opptak til en deltidsutdanning i vernepleie med studiested Kristiansund høsten 2018, med 260 søkere på førsteprioritet til ca. 60 plasser.

Vi gir mange undervisningstilbud med fleksibel formidling og studentaktivitet i prosjekter og på samlinger. Ca. 1/3 av alle emnene våre har en eller annen form for digital tilgang med enten HiMoldeX som videoformidlingsplattform eller Adobe Connect. Dette er et praktisk tiltak som gjør utdanning mer tilgjengelig for alle.

Sektormål 4 sier at vi skal tilstrebe og øke det økonomiske handlingsrommet gjennom rasjonell drift, mer resultatbasert tildeling og økte eksterne inntekter, og dermed bidra til en mer mangfoldig og solid høyere utdanningssektor og forskningssystem

Den pågående økningen i årsverk og fokuserte satsinger bør resultere i økt produksjon i form av studiepoeng og kandidater de neste årene.

Økning i tallet på årsverk har blant annet vært nødvendig for å få til satsing på helselogistikk, marin økonomi og logistikk og for å kunne tilby desentralisert utdanning i sykepleie. Personalpolitikk og rekruttering må bli et viktig satsingsområde for oss de neste årene, dersom vi skal nå målene for Høgskolen i Molde.

Vi har et godt arbeidsmiljø og jobber systematisk med at det skal bli bedre. Et viktig tiltak som vi tilstreber er reduksjon av midlertidighet, timelærere og deltid. Det er ikke alltid så lett i praksis, siden vekst ofte i en overgangsperiode resulterer i det motsatte, særlig når nye fagområder og studieprogrammer skal etableres.

Utfordringer for Høgskolen i Molde

Vi har selvfølgelig noen utfordringer også ved Høgskolen i Molde, og det er kanskje særlig et par av tilbakemeldingene i studiebarometeret som vi ser gir grunn til ekstra innsats. Dette vet vi at avdelingene er kjent med og selv ønsker å gjøre noe med. Vi har heller ikke helt nådd vår ambisiøse målsetting om 0,9 publikasjonspoeng per FoU-stilling i 2017. Vi ligger likevel betydelig foran gjennomsnittet for statlige høyskoler. Vi har hatt en god økning i midler fra Forskningsrådet, men for liten effekt på EU-relatert finansiering.

Strukturarbeidet, som akkurat nå har en forpliktende samarbeidsavtale med NTNU for alle tre avdelingene som mål, går litt langsommere enn vi hadde håpet. Høgskolen mottok sommeren 2017 2,3 millioner til utredning av dette samarbeidet. De tre fagavdelingene og NTNU fortsetter disse samtalene med mål om å få til en avtale i 2018.

Fjorårets tilbakemeldinger fra Kunnskapsdepartementet

Vår regionale rolle, faglige profil og arbeidet med rekruttering, som var sentrale temaer i etatsstyringen i fjor, har jeg allerede sagt litt om. Vi fortsetter arbeidet med å gi bedre tilbakemeldinger til studentene, og vi implementer fleksible undervisningsformer og kvalitetsteam. Logistikk har fått flere søkere, og vi jobber kontinuerlig med å forbedre praksistilgang for alle studieprogrammene både for profesjonsstudiene og som case i de andre fagene.

Panoramastrategien fra 2015 er viktig for også for oss. Strategien skal legge til rette for et mer helhetlig og langsiktig samarbeid med strategilandene innen høyere utdanning og forskning, med sikte på mer samarbeid av høy kvalitet på områder av særlig interesse for Norge.

Høgskolen har over mange år samarbeidet med universiteter i Brasil, både gjennom større og mindre prosjekter og i UTFORSK-programmet.

Høgskolen har siden 2015 samarbeidet med Gubkin State University i Russland, og  Belarus State University i Minsk. Dette arbeidet har potensiale til utveksling og bidrar til et sterkere tilbud innenfor kvantitativ logistikk og IT ved begge institusjonene.

HiMolde bruker spesielt de mulighetene vi har fått gjennom en ny samarbeidsavtale med Patandi Teachers College i Tanzania til en unik og gjensidig læringsarena om hvordan vi best ivaretar barn med spesielle behov der.

Etter delegasjonsreisen til Kina tidligere i år der HiMolde deltok, er ambisjonen å gjenopprette kontaktene i Kina, og vi ser dessuten på mulighetene for å gjenoppta samarbeidet med Sør-Afrika i forbindelse med det neste delegasjonsbesøket som Kunnskapsdepartementet har planlagt dit til høsten.

Innspillet til utviklingsavtalen inneholder følgende tre utviklingsområder for HiMolde:

En viktig del av dialogen med Kunnskapsdepartementet er innhold og formuleringer i utviklingsavtalen, som i hovedsak inneholder følgende punkter i første utkast:

  1. Videreutvikle studieporteføljen og øke utdanningskvaliteten
  2. Bidra til regional utvikling, og at
  3. Alle studenter ved HiMolde skal gis logistikkompetanse

Høgskolens utdanninger skal bidra til kvalitetsforbedring, innovasjon og bærekraftig verdiskapning hos studentenes fremtidige arbeidsgivere. Systematisk kompetanseutvikling av høgskolens ansatte skal prioriteres, og det skal etableres et meritteringssystem for undervisning.

Vi vil stille krav om både faglig og pedagogisk kompetanse ved alle ansettelser av vitenskapelig personale. Dette arbeidet er i rute så langt, ihht kravene i tilsynsforskriften.

HiMolde skal være en viktig aktør i Møre og Romsdal, med ansatte og studenter som aktivt bidrar til regionens utvikling. Et godt samarbeid med arbeidslivet, herunder praksisfeltet og regionale klynger, har høy prioritet. iKuben får særlig stor betydning når det gjelder dette.

Som student på en vitenskapelig høgskole i logistikk skal alle uteksaminerte studenter på alle studieretninger ha fått en ekstra kompetanse, i form av kunnskap i logistikk tilpasset deres fagområde.

Styrets fremste og mest konkrete strategiske arbeid de nærmeste månedene er å fullføre forhandlingene om utviklingsavtalen med KD, slik at den inngår som en fullverdig og integrert komponent i strategiutviklingen forøvrig. Til styrets strategisamling i slutten av august vil innspillene fra personalseminaret 1. juni, avdelingsstyrer og -allmøter og våre regionale samarbeidspartnere også inngå, men de er ikke begrenset til dette, selvfølgelig.

Om dette innlegget kan bidra til at flere leser årsrapporten vår, tildelingsbrevet og andre styringsdokumenter som kommer fra departementene, er det et godt utgangspunkt for kontinuerlige innspill til styrets arbeid.

Referanser

Årsrapporten 2017-2018: http://kortlink.no/O9iD

Tildelingsbrevet 2017: http://www.nsd.uib.no/polsys/data/filer/tildelingsbrev/tildelingsbrev-him-2017.pdf

Iselin Nybø tok avstand fra Kai A. Olsens uttalelse om å «late som vi underviser»

$
0
0

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) tok avstand fra  IT-professor Kai A. Olsens uttalelse om «late som»-undervisning i en debatt på Dagsnytt 18 mandag kveld.

Se og hør Dagsnytt 18-debatten mellom Nybø og Olsen her (NRK TV) – fra 43 minutter ut i sendinga.

Bakgrunnen for debatten mellom de to var et innlegg HiMoldes Kai A. Olsen samme dag hadde på trykk i Dagens Næringsliv, om lav kvalitet i høyere utdanning. I innlegget sammenlignet Olsen UH-sektorens kandidatproduksjon med sovjetiske traktorfabrikker, der fabrikkene fikk betalt uansett om traktorene virket eller ei.

Les hele Olsens innlegg i Dagens Næringsliv lengre ned i artikkelen.

– Vi er avhengige av å få denne strømmen, ta opp disse studentene med dårlige arbeidsvaner, late som vi underviser de, få de gjennom. Noen flinke, men veldig mange da hagler gjennom studiet, sa Olsen i debatten.

Professor Kai A. Olsen ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø
Professor Kai A. Olsen ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Da Nybø senere hadde ordet, sa hun at vil ta avstand fra «at man skal late som om man lærer de noe». Hun sa i debatten at høyere utdanning ikke er bare for eliten, og at i et kunnskapssamfunn må de store massene ta utdanning.

Til Panorama sier Olsen at han fortsatt syns at «late som»-undervisning er dekkende for situasjonen.

– Så lenge vi tar opp studenter på studier de åpenbart ikke er kvalifiserte for, så later vi som vi underviser, sier Olsen.

Olsens innlegg i Dagens Næringsliv 11.06.18:

«Kvalitet i utdanning – lite lønnsomt

Christine B. Meyer ønsker å heve kvaliteten i norsk høyere utdanning (DN, 6.06.18). Det er et prisverdig mål. Problemet er at finansieringssystemet gjør det opportunt å velge en lavkvalitetsmodell. Istedenfor å arbeide for å tiltrekke seg de gode studentene, slik de beste universitetene i utlandet gjør, kan det i Norge være mer hensiktsmessig å satse på kvantitet. Med åpne studier, der alle kommer inn, kan en opprettholde et høyt antall av studenter. Mange vil ha dårlig bakgrunn. Det ser ikke ut til å være noe stort problem. Ved å redusere kravene får vi likevel igjennom de fleste.  Det gir gode inntekter. Det blir som gamle sovjetiske traktorfabrikker. De ble betalt pr traktor, ingen krevde at traktorene skulle virke.

Skal en optimalisere forretningsmodellen kan en ansette lektorer, som underviser på fulltid, istedenfor dyre professorer, som også skal ha tid og penger for å forske. Aller best er det å bruke timelærere som er langt billigere enn faste ansatte.  Likevel, om en rendyrker en slik modell kan en få kritikk for lav forskningskvalitet. Det kan en løse ved å ansatte en knippe professorer, gjerne utenlandske, som har en høy publiseringsfrekvens. Et billig tiltak er å ha mange professor II stillinger. For noen hundre tusen kan en da få en professor fra utlandet, som signerer sine vitenskapelige publikasjoner også med den norske institusjonen. Dette gir gode publikasjonspoeng.

Det vi ser er at stykkprisfinansiering gjør det mest lønnsomt å levere lav kvalitet. Nå vil det selvfølgelig finnes fagfolk som kjører sin egen linje, for eksempel med å sette høye krav til studentene. Noen klarer dette ved å bruke mye tid på undervisning og veiledning. Det vil gå ut over forskningstid og muligheter til opprykk. Andre ender opp med store strykprosenter, noe som kan sette faget, og kanskje også studiet, i fare om ikke tilgangen på studenter er stor nok.

Interessant nok har studentene også tilpasset seg lavkvalitetssystemet. Mange bruker bare 20-30 timer i uken på studiet. Isteden tar de seg lønnet arbeid ved siden av. Da kan de opprettholde en langt høyere levestandard enn om de var fulltidsstudenter. For de fleste går dette bra. De kan fortsatt konkurrere om de gode karakterene. Her blir de også hjulpet av at de fleste institusjonene, til tross for lavere kvalitet ved inntak og begrenset innsats fra studentene, har valgt å gi gode karakterer, spesielt på mastergrader. Når fire av fem får toppkarakterene A og B sier det seg selv at disse blir oppnåelig også med begrenset innsats.

Har det konsekvenser at mange velger lavkvalitetsmodellen, i praksis at de ”traktorene” en produserer ikke fungerer? Det vi ser er at næringslivet, som skal ta i mot mange av de ferdige kandidatene, allerede har satt inn tiltak. De tester søkerne, også faglig. Da faller noen igjennom. Vi ser dette ved at det i dag både kan finnes arbeidsledighet og ledige stillinger innen samme fag. Arbeidsgiverne kompenserer også for manglende kunnskaper ved å gi intern opplæring til de som ansettes. Og mange krever mastergrad istedenfor bare en bachelor. Det er lurt. Masterstudentene representerer den beste halvdelen av bachelorstudentene og koster ikke særlig mye mer.

Skal vi løfte kvaliteten i dagens utdanningssystem må vi enten fjerne stykkprisfinansieringen eller innføre kvalitetstester. Det siste kan gjøres med nasjonale eksamener og nasjonal sensur. Da får vi i hvert fall en nasjonal standard. Men dette vil ha kostnader. Ikke minst vil det føre til en sementering av utdanningen. Det blir vanskeligere for en institusjon å velge sine egne veier, og det kan ta lang tid før en får tatt opp nye ideer og nye fag. Så kanskje det er bedre å revurdere dagens finansieringssystem, dvs. om en ønsker kvalitet?

Kai A. Olsen, professor i informatikk, Høgskolen i Molde, Universitetet i Bergen og Oslo Met.»


IT-sjef: – HiMolde-ansatte går ikke på phishing

$
0
0

Det opplyser IT-sjef Kjetil Kroknes ved HiMolde.

– Det siste halvannet året har det ikke vært noe problem. Det er ikke mye som slipper igjennom epost-vaskeriet vårt, men folk går heller ikke på phishing-forsøkene. Det hender brukere kontakter oss om slike eposter, sier Kroknes.

Kjetil Kroknes er IT-sjef ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Phishing-forsøket som illustrerer artikkelen er ferskt, fra siste uke, og er rettet mot HiMolde som institusjon.

– De finner opplysninger om oss på nettet og bruker det for å virke troverdige, sier Kroknes.

KAI A. OLSEN: Phishing

LES MER: Professor på skitur fikk datavirus

Han opplyser at det er Trend Micro (Wikipedia-lenke) som har vært høgskolens epostfilter og –vaskeri siden 2014.

– Vi kan ikke forvalte denne tjenesten selv, for det er for ressurskrevende. Da måtte vi ha hatt en til to personer til å jobbe med det. 95 til 99 prosent av epostene som blir sendt til høgskolen blir blokkert i skytjenesten, så det vi mottar er ganske rent og fint. Men det er vanskelig å stille det inn helt nøyaktig. Vi prøver å finne den gylne middelvei, slik at filteret er passelig strengt, sier Kroknes.

– Hva skal man gjøre med mistenkelige eposter?

– Slett de! Og gi oss gjerne et varsel om  det som har skjedd. Det er bra at at vi er informert, sier Kroknes.

Under ser du en rapport fra Trend Micro som viser at siden søndag har 99,35 prosent av epostene til høgskolen blitt blokkert:

Kilde: Micro Trend

 

 

Den ideale fordring?

$
0
0

Den siste tiden har det vært mulig å lese flere kronikker i rikspressen der utdanningsinstitusjonene i Norge har blitt kritisert for dårlig kvalitet på ulike plan, være seg studenter, undervisning eller sensurering. 

Førsteamanuensis Steinar Kristoffersen er rektor ved HiMolde.

Dette er i ett tilfelle illustrert med et virkningsfullt utvalg karakterkurver fra Høgskolen i Molde. Men man kan ikke med vitenskapelig troverdighet påstå at statistikk fra enkelteksamener representerer en hel sektor. Karakterer gitt ved en eksamen kan variere fra år til år og kurs til kurs, uten at det finnes én enkel forklaring på det. Uansett må argumentasjonen forholde seg til premissene.

AFTENPOSTEN: Eksamensensuren er ikke bare basert på kvalitet

Som alle andre utdanningsinstitusjoner i Norge har Høgskolen i Molde et sammensatt samfunnsoppdrag. Vi underviser studenter med veldig mange ulike forutsetninger og ambisjoner, vi forsker og bidrar til utredningsarbeid, evalueringer og samfunnsdebatter. Dette er ikke en uttømmende liste.

Ansatte og samarbeidspartnere vektlegger grunnforskning, undervisning, formidling og samarbeidsprosjekter med arbeidslivet ulikt, og har stort sett gode grunner for det. Dette gjør akademia til en spennende samarbeidspartner og arbeidsplass, for de fleste. I dagens kunnskapssamfunn tilbyr vi kanskje den beste muligheten til en spennende jobb uansett hvordan fremtidens arbeidsmarked ser ut.

Med basis i vårt samfunnsoppdrag så skal vi selvfølgelig også gi denne muligheten til de studentene som ikke ligger i toppskiktet. De færreste befinner seg der i utgangspunktet, rimeligvis, men mitt inntrykk er at de aller fleste er interessert i å gjøre en best mulig innsats med de forutsetningen de har. Studentene investerer tross alt betydelige ressurser i form av tid og penger i sin utdanning. Vårt oppdrag er nettopp å gi dem muligheten, støtten, veiledningen og tilgangen til kunnskapen som i en mer eller mindre presis forstand gir dem den utdannelsen de trenger.

Enkelte ser ut til å ville fremstille det slik at institusjoner som vår egen, av opportunistiske og økonomiske årsaker har senket kravene til opptak hos oss, og at det skaper et problem som kan løses ved å være mer kvalitetsbevisste. Det må være mot bedre vitende.

Dersom vi ønsker oss studenter med bedre karakterer fra videregående skole, kan vi selv bare bidra til det ved å fremstå som mer attraktive og relevante. Ansatte ved norske universiteter og høgskoler har mulighet til å bidra til dette.

Derimot er det ikke flertall i regjeringen for å tillate norske institusjoner å innføre sine egne, strengere karakterkrav. Da er søkere med studiekompetanse per definisjon kvalifisert, og eventuell uenighet om dette er et skolepolitisk spørsmål, ikke en høgskolefaglig problemstilling.

Det er altså definitivt ikke et mål for oss å tilby utdanning bare til de som i utgangspunktet kan mest fra før, er mest motivert og har de beste karakterene fra videregående. Vi vil og vi skal tilby relevante programmer og et høykvalitets studietilbud for alle søkere som har studiekompetanse, så langt som vi har kapasitet til det.  Det er den virksomheten vi i vår sektor hovedsakelig får finansiering over statsbudsjettet til å drive med.

Vi må som et utgangspunkt for samfunnsoppdraget respektere studentene våre, stimulere deres nysgjerrighet og gi dem opplevelsen av mestring, og ikke minst: dele muligheten til å få en tilegne seg relevant kunnskap. Våre beste pedagogiske evner og innsikt, teknologiske hjelpemidler og et godt studiemiljø er virkemidler til dette. Dersom vi ikke når målene, er det vi som har mislyktes, ikke studentene.

Mange av våre emner har et grunnleggende design bestående av 3 undervisningstimer per uke for et 7,5 studiepoengers emne, dvs 12 timer undervisning for en full uke med normert progresjon på totalt 30 studiepoeng. Dersom en student bruker 30 timer totalt på studiene per uke, innebærer det 2,5 timer forberedelse, etterarbeid og selvstendig oppgaveløsing per undervisningstime.

Dette er ikke i mine øyne en tilpasning til «lavkvalitetssystemet», som det er blitt kalt. Kanskje heller tvert imot? Derimot er det kanskje lov til å spørre om ikke fagansvarlige som er misfornøyd med resultatene i sitt eget emne, kunne vurdere å øke sin egen innsats og tilby studentene flere timer og tettere oppfølging? Våre undervisere har stor frihet til å legge opp undervisningen slik man selv mener at den vil fungere best. Det er en særlig fordel vi har ved en liten høgskole som HiMolde.

Undervisere også hos oss bruker i stor utstrekning mest tradisjonelle forelesninger, basert på standard lærebøker og artikkelsamlinger. Alle har mulighet til å forelese flere timer, tilby oppgaveseminarer eller tilrettelegge for kollokvier, forberede eget materiale i form av kompendier, større og mindre egne eksempler, innspilte videoer og animasjon, og bruke gjesteforelesere fra arbeidslivet. HiMolde kan tilby fagansvarlige ekstra ressurser til hjelpelærere og assistenter, dersom det søkes om det.

Mange benytter seg av disse mulighetene. Stort sett er dette bare opp til fagansvarlige og foreleserne selv. Det er overhode ikke noe byråkrati forbundet med det, annet enn at det må avtales med studieleder og timeplanlegger. Kunnskapsdepartementet har pålagt oss å utvikle et meritteringssystem for utmerkede undervisere innen 2020. Da blir det enda mindre relevant å peke på at flere timer investert i studentenes læringsutbytte skulle komme i veien for mulighetene til opprykk eller karriere.

Dersom en fagansvarlig velger ikke å benytte seg av slike muligheter, så er det vanskelig å se at politikere, høgskolens ledelse eller studentene kan klandres for det. Dersom en fagansvarlig velger å gi utilstrekkelig undervisning, og i stedet belønne sine studenter med en karakter som ikke er i samsvar med det reelle resultatet, så er det også fagansvarliges eget ansvar, siden det vanligvis er samme person som lager eksamen og enten selv sensurerer eller foreslår ekstern sensor når det er pålagt i henhold til kvalitetsforskriften.

Dersom det var riktig at det gis gode karakterer for svake prestasjoner, slik enkelte ser ut til å mene, så ville det kreve at vurderingene som sensor foretar seg var ulikt begrunnet for forskjellige sensoroppdrag, avhengig av institusjonen, siden studentrekrutteringen og utgangspunktet for undervisningen dermed varierer. Dette mener jeg er en helt ubegrunnet mistenkeliggjøring av sensorenes innsats.  Det er dessuten våre egne faglige tilsatte som også er sensorer både på egen og andre institusjoner, og dermed på alle mulige måter påtar seg ansvaret for vurderingene og setter karakteren! Det er vanskelig å se for seg hvordan en situasjonstilpasset sensur skulle kunne koordineres eller gjennomføres mot de fagansvarliges vilje og integritet, og jeg har heller ikke sett fnugg av dokumentasjon for at det skjer.

Udokumenterte påstander om kollegaers innsats bidrar ikke til eget forbedringsarbeid. De stjeler derimot energi og oppmerksomhet. Det gjelder ikke bare på høgskolene og universitetene, selvfølgelig, men er heller ikke mer akseptabelt her enn andre steder. En påstand om at «vi bare later som vi underviser» kan ikke stå uimotsagt. Det er uvitenskapelig. Det er feil. Kandidatundersøkelsen vår viser at ledigheten blant våre uteksaminerte studenter er lav, og norsk økonomi er blant de mer produktive. Våre ansatte underviser. Våre «traktorer» virker.

RELATERT: Iselin Nybø tok avstand fra Kai A. Olsens uttalelse om å «late som vi underviser»

Forelesere som på egne vegne vil stå frem og si at «jeg bare later som jeg underviser», har vel derimot kanskje hold for denne påstanden. Selv i tilfeller der selvinnsikten er begrenset, er negativitet ofte selvoppfyllende. Den mest spennende konklusjonen ville vel da være å innse at man selv har et forbedringspotensial, og så være nysgjerrig på hvor og hvordan det best kan realiseres. Etterspørselen etter den kompetansen vi formidler, er som kjent veldig stor!

–> Kjetil Kåre Haugen, Odd Williamsen, Arve Hjelseth og Steinar Kristoffersen er spaltister i Panorama.

 

Forsvarer doktorgrad om effekter av IT-støttet informasjonsdeling

$
0
0

I morgen forsvarer hviterussiske Sergei Teryokhin (39) sin doktorgradsavhandling i logistikk om transakssjonskostnader og IT-samarbeid mellom bedrifter.

– Muligheten til å følge med på hverandre med et felles informasjonssystem er gunstig i en kjøper- og leverandørrelasjon, men likevel er det få bedrifter som utnytter potensialet, sier Teryokhin.

Han sier at det som typisk utveksles i felles informasjonssystemer mellom kjøper- og leverandørbedrifter er sånt som ordrer og fakturaer, selv om bedriftene kunne ha utvekslet mye mer informasjon enn som så.

Teryokhin har undersøkt transaksjonskostnader (Wikipedia-lenke) etter kontraktsinngåelse i forhold til investeringer i felles IT-løsninger (som ERP, integrering og opplæring) knyttet til informasjonsutveksling mellom bedrifter. De fire artiklene hans – to skrevet sammen med Gøril Hannås – er samlet i avhandlingen Inter-ogranizational information systems (IOS) in buyer-seller relationships: transaction cost and coordination perspectives.

Han startet arbeidet med doktorgraden i 2009, og sier at han opprinnelige hadde planer om å skrive en monografi basert på en epost-undersøkelse rettet mot norske bedrifter. Det ble lagt mye arbeid i å utforme undersøkelsen, men responsen var mildt sagt svak. Av 1688 NIMA-organiserte bedrifter som ble bedt om å delta i undersøkelsen, var det bare 29 som svarte, og bare 27 svar kunne brukes i det som til slutt ble en artikkel i form av en pilotstudie om opplevde transaksjonskostnader knyttet til felles IT-løsninger mellom kjøper- og leverandørbedrifter.

– Epostbaserte undersøkelser er et døende fenomen, konstaterer Teryokhin.

To av artiklene i avhandlingen hans er derfor basert på datasett som Gøril Hannås hentet inn i 2006.

Teryokhin underviser nå i supply chain management ved Det hviterussiske statsuniversitetet i Minsk. Han sier han trives med å undervise og forske, og sier at han i framtiden ønsker å finne arbeid på den akademiske arenaen i Norge.

Teryokhin ble veiledet av HiMolde-professorene Arnt Buvik (hovedveileder) og Judith-Molka Danielsen.

Tittelen på Teryokhins prøveforelesningen er How can digitalization make impact on efficiency in supply chains? Den holder han fredag klokka 10.15 i adutorium B-137. Doktorgradsforsvaret tar til klokka 13.15 på samme sted.

Gal adresse og gal pedagogisk modell

$
0
0

Steinar Kristoffersen vil at ansatte ved høyskolen skal ta del i samfunnsdebatten, men han liker åpenbart ikke det vi sier. Han har også misforstått adressen for kritikken. 

Av KAI A. OLSEN, professor i informatikk, HIMolde, UiBergen og OsloMet

Det som kritiseres i flere kronikker i Aftenposten og Dagens Næringsliv er det norske og til dels det europeiske undervisningssystemet basert på New Public Management.Her det er antallet som teller – kvaliteten blir skadelidende. Høyskolen har blitt et offer for denne politikken.  Mange av de vi tar opp er ikke kvalifisert for studiet, vi har heller ikke en pedagogikk som er tilpasset studenter med svak bakgrunn, dårlige arbeidsvaner og/eller lav motivasjon. Nå mener rektor at de enkelte foreleserne skal ta ansvar for dette, åpenbart ikke høyskolens ledelse eller Kunnskapsdepartementet.

Om den enkelte foreleser har ansvaret, hva skal hun gjøre om ikke studentene har den nødvendige bakgrunn? Skal hun gå tilbake og forsøke å undervise i det studenten gikk glipp av på ungdomsskolen eller videregående. Kan en enkelt foreleser her på høyskolen forlange tilstedeværelse i undervisningen? Kan vi forlange progresjon? Det kan vi neppe. Da blir vi, akkurat som studentene og høyskolen, også et offer for systemet.

Undervisningsinstitusjonene er låst inn i et system med lav kvalitet. Som jeg viser i et nytt innlegg i Dagens Næringsliv (15.06) vil det bety økonomisk katastrofe for enhver institusjon som forsøker å øke kvaliteten gjennom å begrense opptak og gi undervisning tilpasset dagens studenter, for eksempel satse på problembasert læring i små grupper. Mange utenlandske universiteter gjør det, men de har åpenbart et annerledes insentivsystem.

STEINAR KRISTOFFERSEN: Den ideale fordring?

Later vi som vi underviser? La oss ta et nærliggende bilde for undertegnede. En turleder for en gruppe fjellturister møter opp på parkeringsplassen og legger i vei mot toppen uten å ta hensyn til gruppen. Noen er forsinket og kommer til en tom parkeringsplass. Andre klarer ikke å holde turlederens tempo og blir sittende på stein nede i fjellsiden. Noen snur. Noen kommer på toppen sammen med turleder, andre kommer etter en stund. Spør vi turlederen hvor det ble av alle andre, kan han ikke gi et godt svar. Åpenbart tar ikke denne turlederen jobben alvorlig, han “later som om” han er turleder.

En annen og seriøs turleder passer på at alle er kommet. Han kontrollerer navnelisten og passer på at alle er med. Faller noen bak, gir han en hjelpende hånd. Men jobben startet lenge før. Han har da valgt en topp som han mener at deltakerne vil klare, og han har på forhånd fortalt deltagerne hva det kreves å være med. Han tar altså jobben alvorlig.

Jeg føler at min undervisning, og undervisningen til de jeg kjenner, ligner mest på det første eksempelet. Vi har ingen mulighet til å sette krav til gruppen, verken i starten eller senere. Spør du en foreleser hvordan det ligger an midtveis i semesteret får du kanskje vite at en tredjedel er på forelesning. Hva som har skjedd og skjer med de andre vet vi lite om. Slik er det i mange fag ved høyskolen og slik er det ved mange andre undervisningsinstitusjoner.

Nå kan en selvfølgelig si at dette er høyere undervisning. En gang i tiden, den gang vi hadde flere hundre søkere til et meget begrenset antall studieplasser, og fikk studenter med god faglig bakgrunn, gode arbeidsvaner og høy motivasjon, fungerte modellen godt. I dag bruker vi samme modell på helt andre studenter. Derfor blir det noe underlig når både minister for høyere utdanning, Iselin Nybø, og rektor Steinar Kristoffersen snakker om at vi ikke bare kan undervise eliten.

Vi har et pedagogisk system beregnet på eliten, til tross for at studentene ikke hører til denne gruppen.

En effektiviseringsstudie fra 1950

$
0
0

Konsulentselskapet Habberstad AS har sin historie tilbake til sivilingeniør Asbjørn Habberstad (1901–1970), som grunnla sitt rådgivningsselskap i 1940. Virksomheten dreide seg i mange år hovedsakelig om effektivisering og tidsstudier.

Odd Williamsen er regionkonservator ved Nordmøre museum i Kristiansund.

Mye av metodegrunnlaget ble i disse årene hentet fra amerikansk forskning og praksis, særlig Scientific Management, også kalt Taylorisme etter opphavsmannen, Frederick Winslow Taylor. Etter en oppkjøpsbølge tidlig på 1990-tallet var de fleste større konsulentselskapene i Norge eid av utenlandske selskaper. Dette gjaldt også Asbjørn Habberstad AS, som ble kjøpt av det amerikanske selskapet A.T. Kearney. Dagens Habberstad AS ble etablert av tidligere ansatte for å kunne tilby konsulenttjenester basert på norske verdier og norsk forståelse av utfordringene næringsliv og forvaltning står overfor.

Taylorisme, eller vitenskapsbasert arbeidsdeling (Scientific Management), er betegnelsen på en metode for planlegging av effektiv produksjon. Den ble introdusert i boken The Principles of Scientific Management (1911) av den amerikanske ingeniøren Frederick W. Taylor (1856–1915). Vitenskapsbasert arbeidsdeling innebærer at industriprodukter skal bære preg av vitenskapelig utformete metoder, og at alt tankearbeid flyttes fra verkstedgulvet til ulike planleggingsavdelinger. Den beste ledelsen er ifølge Taylor den som er basert på riktig vitenskap, ellers kan produksjonen bli ineffektiv, hvilket i sin tur fører til økonomisk tap. Hovedmålet med ledelse i bedrifter er å sikre optimal velstand for både arbeidsgiver og ansatt. Effektiviseringen av masseproduksjonen på 1900-tallet, som samlebåndsproduksjonen i industrien, var sterkt påvirket av Taylors tankegang.

Taylor blir i dag i stor grad kritisert for sitt menneskesyn, da han baserte teoriene sine på en grunntanke om at menneskets eneste motivasjon er økonomi, og at vi alle har en naturlig tendens til unnasluntring. I dag brukes begrepet taylorisme om fabrikker med høy grad av spesialisering og sentralisering.

Null svinn

Taylorismen ble populær blant bedriftseierne i USA for hundre år siden. Det var en stor tilførsel av ufaglærte innvandrere. Selskapene klaget over at de ansatte var ikke effektive nok og manglet vilje til å forsøke. Taylor hevdet at et menneske er lat av natur og alltid vil gjøre minst mulig. Innsats kommer bare når det er tilstrekkelig belønning i retur, og tilstrekkelig belønning kommer først når selskapet arbeider svært effektivt.

Klippfisk i trekasser, på vei fra Kristiansund til Rio de Janeiro. Foto: Ernst Schwitters/Nordmøre museums fotosamling

Taylor så arbeideren som et maskinliknende ikke-tenkende vesen som måtte ha rent utøvende funksjoner. Tankevirksomhet skulle sjefene ta seg av.  Akkordlønn er heller ingen god løsning, mente Taylor, fordi det snart vil bli iverksatt sanksjoner mot folk som presser grensene for hva det er mulig å produsere. Han hadde en tanke om at alt arbeid kunne deles opp i små bestanddeler, slik at unødvendige komponenter kunne identifiseres og fjernes.

Ifølge Taylor var noen av de vanligste formene for svinn latskap, tyvaktighet og løgnaktighet. Og i en samtid preget av store omveltninger, hadde han store forhåpninger til prosjektet sitt. I studiene inngikk også bruk av film, for å dokumentere alle arbeiderens bevegelser og som grunnlag for ny «koreografi»! Dette ble parodiert av Charlie Chaplin i den samtidskritiske komedien «Modern Times» (1936), som i vår tid er fulgt opp av folk som Pushwagner.

Taylor skrev på samme tid som blant annet Max Weber og Émile Durkheim, som regnes blant sosiologiens klassikere. Men mens europeerne analyserte overgangen til moderniteten med ambivalens og en følelse av at noe var gått tapt, var Taylor optimistisk til framtida.

En norsk Taylor

I Nordmøre museums arkiv fins en undersøkelses-rapport fra Asbjørn Habberstad fra oktober 1950; «Orienterende undersøkelse av arbeid på pakkhusene», laget på bestilling fra Klippfiskgruppen i Kristiansund Handelsstands Forening. Konsulenten hadde studert klippfiskproduksjonen i Kristiansund i fire uker, og hadde mange forslag. Han var særlig opptatt av å introdusere samlebånd eller pakkelinjer og mating på renner («chutes»). Arbeidsbordene skulle være betraktelig mindre, trillebårene skulle byttes ut med spesialvogner som ville ta mindre plass og kunne heises mellom etasjene i brygga, og det skulle spares energi under transport ved å utnytte varens egen vekt.

Kristiansund hadde en stabil klippfiskproduksjon, og også i 1949 lå man oppunder 30 tusen tonn. Det var mye å spare på hver liten effektivisering, og som flaskehalser i produksjonen ble identifisert pressa («skrustikka», der klippfiskbitene ble skrudd ned i trekassene) og operasjonen med å spikre på lokk.

En halv million å spare

Habberstad mente at tiltakene han foreskrev i 1950, kunne gi en besparelse på kr 31 700,- pr. år. for hele næringsklynga i Kristiansund. Omregnet til dagens priser utgjør dette kr 631 000,- rundt regnet. Fordelt på 211 275 trekasser med fisk utgjør dette ca. 3 kroner pr kasse, av gjennomsnittlig arbeidslønn kr 8 pr kasse, stadig omregnet til vår tids penger. Hovedgrepet var altså at færre ansatte skulle jobbe mer effektivt. Mindre venting, kortere avstander, uten flaskehalser i linja. Stoppeklokkene avslørte at heisene var i bruk bare halvparten av tida, og med halv løftekapasitet. Trivsel, arbeidsmiljø og faren ved å presse maskineri til yttergrensene drøftes ikke i slike rapporter fra denne tida.

Vasket saltfisk tørrsaltes i la og saltmodnes i press en måneds tid, før tørking til klippfisk. Habberstad likte ikke disse trillebårene. Foto: Ernst Schwitters/Nordmøre museums fotosamling

Emballasjen, solide trekasser, «kister» etter tysk forbilde, er kostbare og plasskrevende. I dag bruker bransjen vokset kartong. Habberstad foreslår at bedriftene oppretter en felles kassefabrikk, et sentrallager som effektiviserer emballasjeproduksjonen. Og kassebordene skal ikke lenger høvles på innsida. Hjørnene skal spikres, ikke sinkes, slik tradisjonen var.

En Taylor i oss alle….

I akademia måler vi studiepoeng og publiseringer, og får poeng ut fra hvordan tidsskriftene er rangert. Er ikke det taylorisme? Vi bruker styringsredskaper som gjør det mulig å styre uten å ha innsyn i hva de andre egentlig driver på med. Det er nøytrale, universelle standarder som legger lista for hva som er bra nok og effektivt nok. Hjemmehjelpere har detaljerte planer for hvor mange kunder de skal rekke over på en dag.

Hvor lang tid skal du bruke på å støvsuge? På å kjøpe inn mat? Begrepet «kvalitetstid» er vel også beslektet. Latskap er tabu.

(Ernst Schwitters (1918 – 1996), tok bildene som illustrerer artikkelen i Kristiansund i mai/juni 1950, på oppdrag fra Klippfiskindustrien. Han mottok tidlig sterke inntrykk fra faren Kurt Schwitters’ omgangskrets av avantgardistiske kunstnere og fotografer i Tyskland og Norge. Under krigen fikk han viktige oppdrag for den norske eksilregjering, også en stor Norgesutstilling på varehuset Harrods i London. Som eneste fotograf fikk han følge prosessen mot Vidkun Quisling i 1945, og han var offisiell fotograf for de olympiske vinterleker i Oslo i 1952. Han bidro sterkt til å heve bevisstheten omkring fotografiet som kunstform i Norge. Schwitters var med på Lofotfiske etter skrei (vandretorsk) til klippfiskindustrien med båten «Stormfuglen»  fra Averøy 19/3-8/4 1950. Han fotograferte i Kristiansund 29/5 – 6/6 1950.)

–> Kjetil Kåre Haugen, Odd Williamsen, Arve Hjelseth og Steinar Kristoffersen er spaltister i Panorama.

Viewing all 1588 articles
Browse latest View live